E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTicaret savaşı başladı! Sonunda gerçek savaş çıkar mı?---

Ticaret savaşı başladı! Sonunda gerçek savaş çıkar mı?

Ticaret savaşı başladı! Sonunda gerçek savaş çıkar mı?
06 Temmuz 2018 - 12:52 borsagundem.com

Dünyanın en büyük iki ekonomisi ticari savaşa girdiğinde ne olur? İşte etkileri

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Başkanı Donald Trump'ın "teknoloji hırsızlığı ile adaletsiz ticaret uygulamaları" nedeniyle Çin menşeli teknoloji ürünlerine uygulama kararı aldığı 50 milyar dolarlık gümrük vergilerinin ilk bölümü bugün resmen hayata geçti. Bu savaşın, dünyanın dört bir yanında mali piyasaları ve kur dengelerini etkilemesi bekleniyor. Peki bize etkileri nelerdir?

KISASA KISAS

Başlayan ticari savaşla Çin’de üretilen 34 milyar doları bulan, televizyon, bilgisayar, telefon ve arabalarda kullanılan teknolojik ürünlerden tutun da plastik, nükleer reaktörler gibi yaklaşık 818 ürüne yüzde 25 ek gümrük vergisi uygulanacak.

Petersen Uluslararası Ekonomi Enstitüsü'ne göre, ABD gümrük vergileri listesindeki ürünlerin yüzde 90'ından fazlası sermaye teçhizatlarından oluşmakta. Bu, diğer ürünleri yapmak için hammadde ihtiyacınız anlamına gelir. Böylece üretilecek birçok ürün üzerinde de bir vuruş etkisi yapacak.

ABD hamlesine misilleme olarak, Çin bu sektörlere vuruş yaptı:

Amerikan tarımı – Amerikalı çiftçileri ve çiftlik sahiplerini de etkileyecek 545 ürünün yaklaşık yüzde 91'ine Çin tarafından gümrük vergisi uygulanacak.

Otomobil sektörü - ABD'de üretilen Tesla ve Chrysler gibi şirketlerin ürünleri Çin pazarında düşüş yaşayacak.

İpek Yolu Araştırması Vinesh Motwani, “Çin'deki sanayi ilişkilerimiz ciddi görünüyor ve daha da kötüye gidebilir. Bu, endişeler ve belirsizlikler arasında var olmaya çalışan işletmeler için "artan dikkat ve daha az güven" anlamına gelebilir ki buda büyüme planlarını altüst edebilir. Sadece Çin’de değil tüm Asya’da…" dedi.

DBS Bankası ekonomisti Taimur Baig'e göre, ticari savaş bu yıl her iki ekonominin GSYİH'sında yüzde 0,25 oranında azalmaya yol açabilir. Ayrıca önümüzdeki sene daha da kötü bir hale gelecek. Her iki ülkenin büyüme oranlarında yüzde 0,5’den daha fazla azalma olacak.

Baig, "ABD'nin Çin'den daha fazla zarar göreceğine inanıyoruz. Ayrıca Güney Kore, Singapur ve Tayvan gibi ülkelerin tedarik zincirindeki aksamalardan dolayı ekonomik alanda büyük ölçüde etkilenebileceğini düşünüyoruz." diye ekledi.

Baig ayrıca “Çin'de faaliyet gösteren ABD firmaları da etkilenecek. Örneğin, Çin pazarı Elon Musk’ın elektrikli otomobil firması TESLA için oldukça önemlidir. Bu kaçınılmaz bir şekilde Çin’de Tesla’nın fiyatlarını yukarı çekerek diğer markalara göre Tesla’yı rekabet ortamının dışında tutacak.” dedi.

NE KADAR KÖTÜYE GİDEBİLİR?

Tarih eğer bize rehber olacaksa, geçmiş ticaret savaşlarının derin ekonomik sancılara yol açtığı biliniyor. Özellikle, 1930'da yürürlüğe giren Smoot-Hawley Yasası 900 ithalat vergisini ortalama yüzde 40 ila 48 artırmıştı. Çoğu ekonomist, bu vergilerin Büyük Bunalımı kötüleştirdiğini düşünüyor ki bu da İkinci Dünya Savaşı'nın başlamasına katkıda bulunduğu anlamına geliyor.

Analistler durumun o kadar ciddi olmadığını söylese de tüm bu belirsizlikler nedeniyle tarihin tekerrür edeceğinden korkuluyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Berber bekri06 Temmuz 2018 15:23

    Filler tepişir çimenler ezilir...dereye su gelene kadar kurbağanın gözü patlar...tramp gibi bir çok piskopat ve diktatör ülkeleri yönetiyor...bizim de şanssızlığımız diktatörler patlaması döneminde dünyaya gelmiş ve gidecek olmamız bi ömrümüz vardı diktatörlükler cağına rasladi

  • devran06 Temmuz 2018 13:53

    Büyük Buhranın tarihi 1929. 1930'da çıkarılan yasa 1929'daki bir olay/olguyu tetikleyemez.

  • Okie Dokie06 Temmuz 2018 13:22

    Bu savaşın vatandaşlarımıza hayırlı olmasını temenni ederim. Hissede olanlara allah sabır versin. Benim gibi dolarda olanlar ise rahat rahat arkalarına yaslanıp savaşı izlesinler.

  • ergn06 Temmuz 2018 14:37

    Psıkopat Okıe yine çıktı.Borsadan darbe yiye yiye kafayıda yemiş zavallı.Kaaale almamakta fayda var...