E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriTHY'de huzur hakkı ödemeleri yüzde 190 artırıldı---

THY'de huzur hakkı ödemeleri yüzde 190 artırıldı

THY'de huzur hakkı ödemeleri yüzde 190 artırıldı
12 Nisan 2022 - 22:24 borsagundem.com

THY'de huzur hakkı, 8 bin 678 TL'den 25 bin TL'ye çıkartıldı. Yönetim Kurulu üyeleri, ikramiyelerle birlikte bu yıl toplam 400 bin TL gelir elde edecek

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un eşi Fatmanur Altun'un da 5 Mayıs 2018 tarihinden bu yana yönetim kurulu üyesi olduğu Türk Hava Yolları (#THYAO) Anonim Ortaklığı Genel Kurulu 29 Mart Salı günü İstanbul'da yapıldı. Toplantıda THY Yönetim Kurulu üyelerine bu yıl ödenecek huzur hakkı ücretleri alınan kararla belli oldu.

DW Türkçe'de yer alan habere göre, geçen yıl pandemiden kaynaklanan kesintiler sonrası 8 bin 678 Türk Lirası (TL) olarak ödenen huzur hakkı ücretinin bu yıl yaklaşık yüzde 190 artışla 25 bin TL'ye çıkartılması ve yılda dört kez ödenen ikramiye ücretinin de bu tutarda verilmesi kararlaştırıldı.

THY personeli ise yılbaşında yüzde 60 zam almış ancak bu zam bekleneni karşılamamıştı. Çünkü pandemi nedeniyle THY'de personel maaşları daha önce yüzde 50'ye varan oranlarda düşürülmüştü. Hava-İş Sendikası yüzde 100 zam talep ediyordu.

Personele zam gelirse, huzur hakkı da zamlanacak

THY Anonim Ortaklığı Genel Kurulu'nda aynı zamanda personel ücretlerine tekrar zam yapılması halinde tüm Yönetim Kurulu üyelerinin huzur haklarının personele yapılan zam ile aynı oranda artırılmasına da karar verildi.

Buna göre, THY'de her bir Yönetim Kurulu üyesi yılda toplam 400 bin TL'lik huzur hakkı geliri elde edecek. THY'nin huzur hakkı ödemesinde geçtiğimiz yıl pandemi nedeniyle kesinti yapılmış, yönetim kurulu üyelerine aylık 8 bin 678 TL ödemişti.

THY Yönetim Kurulu'nda İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un eşi Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV) Başkanı Fatmanur Altun'un da yer alması kamuda birden fazla maaş alan bürokrat ve AKP'li siyasetçileri gündeme getirmişti. Konu CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'in iddialarıyla tartışılmıştı.

CHP'li Özel, Altun Ailesi'nin evine beş maaş birden girdiğini, Fahrettin Altun'un da Borsa İstanbul Yönetim Kurulu üyeliği ile Manas Üniversitesi'nden de maaş aldığını öne sürmüştü. .

İddialar üzerine Altun Ailesi, Özgür Özel'le mahkemelik olurken Fatmanur Altun, 2020 yılında pandemi döneminde THY'deki maaşı için "Feragat ettim" demişti. Ancak mahkemeye verilen yanıtla Altun'un 2021 yılının başından itibaren maaşını almaya devam ettiği ortaya çıkmıştı.

Huzur hakkı nedir?

Şirketlerde yönetim kurulu üyeleri, alınan kararlardan ve ortaya çıkabilecek zararlardan sorumlu olabiliyor. Kişilerin yerine getirmesi gereken bu yükümlülükler dolayısıyla karşısına çıkabilecek riskleri azaltmak için belirlenen aylık ücrete "huzur hakkı" deniyor.

Huzur hakkı ödemesi anonim şirketlerde yönetim kurulu üyeleri ile limited şirketler için müdür sıfatına sahip ortaklar ve müdür olmayan ortaklara yapılabiliyor.

Yasal kayıtlara göre 29 milyar TL'lik zarar

THY'nin Olağan Genel Kurul toplantısında kurumun 2021 yılı kâr ve zarar tablolarına ilişkin bilgi de verildi. PwC Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik tarafından denetlenen tablolara göre THY, 2021 yılında 8.2 milyar TL kâr elde etti. Ancak, vergi usul kanunu uyarınca tutulan yasal kayıtlara göre kurum, 2021 yılını 29.2 milyar TL zarar ile kapattı.

İki tablodaki fark ise denetim şirketinin uçak gibi taşınmazları kâr-zarar hesabına katmasından kaynaklanıyor. Bu taşınmazlardan ileriki yıllarda elde edilmesi öngörülen gelirler, 2021 yılı mali hesabına eklendiği için kurumun yıl içinde kâr ettiği öne sürülüyor. Ancak vergi usul kanununa göre yapılan hesaplamalarda taşınmazlar, kâr zarar tablosuna dahil edilmiyor. Bu durumda yıl içerisinde yapılan zararın tutarı ortaya çıkıyor.

91 milyon TL'lik şüpheli alacak iddiası

Genel Kurul toplantısında kurumun geçmiş yıllardan gelen şüpheli alacakları da gündeme geldi. Hissedarlardan Bilal Yıldız, 2017 yılında şüpheli alacakları gündeme getirdiğini ve alacakların akıbetini sorduğunu hatırlattı. Şüpheli alacakların tutarının 2021 yılı itibariyle 91 milyon dolara çıktığını belirten Yıldız, bunların tahsili için ne gibi işlemlerin başlatıldığını sordu.

Genel Müdür Yardımcısı Murat Şeker ise 2017 yılında şüpheli alacak takip şefliğinin kurulduğunu kaydederek etkin takip ve tahsilat yapılması için gerekli işlemlerin yapıldığını ifade etti. 48 milyon dolarlık vadesi geçmiş alacaklarda azalma elde edildiğini vurgulayan Şeker, hukuki süreçlerin uzun zaman alabildiğini, bu yüzden kapatılamayan alacak kalemleri olabileceğini de belirtti. Şeker, şüpheli alacakların 2021'de ciroya oranının binde 8, bilançoda ise binde 3 oranında makul seviyede olduğunu dile getirdi.

Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat da şirketin 2003 yılından beri olağanüstü gelişim gösterdiğini, ticari başarı için risk alınması gerektiğini, ancak eleştirilerin de hakkaniyetli olmasının uygun olacağını söyledi. Bolat, polemik amaçlı eleştiri yapılmasının doğru olmadığını da söyledi.

Üst kademeye bir yılda 27 milyon TL harcandı

THY ve bağlı şirketlerinin yönetim kurulu üyeleri, genel müdür ve yardımcılarına 2021 yılı boyunca ödenen ücret, ikramiye ve tahsis edilen araçlar ile iletişim harcamalarının toplam tutarı da ortaya çıktı. THY'nin mali raporlarına göre üst kademe yöneticiler için yapılan harcamaların toplamı 27 milyon 716 bin TL'yi buldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 326,00
En Yüksek: 326,00
En Düşük: 319,50
Değişim 2,84 %
FK: 5,74
PD / DD: 1,31
İşlem Hacmi 13.141.067.460
Toplam Adet: 40.606.578
Ağırlıklı Ort.: 323,62
YORUMLAR (21)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • lodos15 Nisan 2022 07:29

    bu hükümet heryerde böyle.... ayıptır günahtır insanlar ne hale geldi

  • zülfikar iloğlu13 Nisan 2022 13:04

    HARAM ZIKKIM OLSUN.

  • Taktak13 Nisan 2022 11:23

    Botoks gerekli.

  • KILIÇ13 Nisan 2022 09:11

    İslamiyetle müslümanlıkla ,bagdaşmayan yeni bir huzur hakkı yiyene yedirene zehir zıkkım olsun bu yönetimin yeri cehenemin dibi olsun.bu ülkede 2.500 tl maaşla geçinen emekli vatan hayinimi,bu ülkede yüzbinlerce işsizi düşünmeyenleri allah kahretsin.

  • Bik13 Nisan 2022 08:22

    Huzur hakkı sembolik bir miktar olmalı, dolgun maaş alan yöneticiler için.

  • E.g.13 Nisan 2022 06:51

    YILLIK 400 TL HUZUR HAKKI GELİRLERİ İLE İSTANBULDA YENİ DAİRE ALAMAZLAR 2 YILLIK GRLİRLERİYLE DR ALAMAZLAR BU NEDENLE YILLIK GELİRLERİ %400 ZAM DAHA YAPILARAK 2 MİLYON TL YE YÜKSELTİLMELİDİR O ZAMAN GELIRLERİNİ ÇARÇUR ETMEZLER İSE BİR EV VE OTOMOBİL SATIN ALABİLİRLER

  • ANK13 Nisan 2022 02:50

    size huzur bize huzursuzluk getiriyor bu rakamlar ,iyi yemeler biber 40 lira

  • ölüm dunya 13 Nisan 2022 01:22

    bu dunya bos ölüm var ölüm untmayin huzur haklarin iptal edin kul hakki var miiletvekil maas ogretmen maas kadar olsun milletvekil emekli iptal edin ilce belediye maas 3 asgari ucret ve il belediye maas 4 asgari ucret olsun huzur hsklar iptal edin 85 milyon hakin unutmayin ölüm unutmayin belediye baskanlar ve milletvekilleri unutmayin hak

  • Mucise Reis ;)13 Nisan 2022 01:11

    işin saçma yanı, havacılık H sinden anlamayanlar.... Havacılık ve uçak hakkında bilgisi olmayanlar... asgari ücretin 4250 tl olduğu bir ülkede millet vekili maaşları ile huzur hakkı alıyorlar. Yeri geldiğinde de kriz yok, aç yok diyen bu zihniyet birde evde porsiyon küçült diyerek değerli fikirlerini de milleti ile paylaşıyor... eyt ye tkaılanı emekli yapmaz iken, 3600 hakları vermez iken, işsiz işsizlik maaşı alamıyor krizde zorlanırken vb. bu yaşanan tabloyu yakışıksız buldum. toplantıda gerçek uzmanlar işsizler ve alanın deneyimleri ile bilgi sahibi insanlar yerine, ali babanın çiftliği misali doldurmuşlar kadroları... Gerçekten yazık ve çok üzücü. Çanakkale savaşı ve bağımsızlık gelince BEN  ÇALIŞIRIM ÜRETİRİM  KÖYÜMDE GAZİ MAAŞI istemem diyenler geldi aklıma. Lafa gelicne ÇANAKKALE + Hoşaf derler ama,  fakirlere bu laflar hep... 

  • Meteorolojinin göz 12 Nisan 2022 23:57

    Tarafsız yazınız için tsk ederiz

  • Murat12 Nisan 2022 23:53

    Ekrem , belediye şirketlerinde yönetim kurulu üye sayısını 250 'den 470'e çıkardı , sanki bir iş de yapıyorlarmış gibi... Murat Ongun isviçre tatiline nasıl gitti zannediyorsunuz ?

  • Herkese muhalif13 Mayıs 2022 08:58

    Makam elde etmek için kendilerini parçalıyorlar gerçekten niyetleri halis olsa bu kadar eleştiriye lince dayanamazlar çekerler giderler her yeri namussuzlar sarmış benim eleştirim herkese benim hırsız sizin hırsız diye birşey yok çalınan tüm memleketin kaynağı millet takım tutar gibi parti tutuyor desteklediği partinin yöneticilerine bakmıyor

  • lodos15 Nisan 2022 07:32

    bunumu savunuyon yapılanlara karşı koyun beyinli seni beyniniz yıkanmış sizin hep a haber .. yiyin gari

  • baran13 Nisan 2022 16:37

    Makamına kiralık  tekne ile gidiyor 1,5 aylık kira ve yakıt masrafı 32 milyon tl.  Anladın mı aşağıdaki hödük hadi git mahkemeye sen ver!   

  • Mucise Reis ;)13 Nisan 2022 01:16

    İlgili delillerini ve kopyalarını cumhuriyet savcılığına iletmelisin. Bunlar önemli idda ve delil unsuru. Yada gazetecilere verebilirsin.Varsa böyle yasa dışı işler gün yüzüne çıkmalı. Ama yazdıkların sadede hayal mahsülü işler ise, hakkında isimler idari işlem başlatabilir. Hukuk böyle bişi. İlgili isim ile resmi olarak hesaplaşman gerekebilir. Milletin 5 kuruşu söz konusu.  bilgilerini savcılar ile paylaş. bildiklerini söylemekten korkma. Ama düşünce hayal unsuru iftira ise o zaman bedelini ödersin. hukuk herkeslere var...

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU12 Nisan 2022 23:20

    Benim çocuğumda KPSS de 95 puan alarak Türkiye de derece yaptı girmiş olduğu 6 devlete memur alımı sınavında her defasında sözlüden elendirilerek  kendi adamlarından 60 puan  alanlar işe alındı.Yüce ALLAH bunların burunlarından hem dünya da hem de ahirette fitil fitil getirsin.

  • mrt oluk13 Nisan 2022 00:12

    Ak parti döneminde memur olan bir sürü tanıdığım var. istisnasız hepsi ak parti ve rte düşmanı sana mı inanayım gördüğüme mi?

  • borsacı12 Nisan 2022 23:17

    huzur hakkı diye bir inanç oldugunu sadece bu yönetimde görüyorum helede islamiyet ve müslümanlıkla aslada bagdaşmıyor çünkü bu ülkede karın bile doyuramayıp senden olana tıkanana kadar ye demek insanlıkla bagdaşmıyor hükümet adamıysan 3.5 yerden maaş al ye diyene de yiyenede zehir zıkkım olsun.bu ülkede 2500 tl emekli maaşıyla geçinen insanlarıda düşünmek lazım.

  • Dopra12 Nisan 2022 23:14

    Tek kelimeyle yazık ki yazık.huzur haklıymış.400 bin TL bu yönetim kurulu huzurlu olmuştur.

  • Sssccc12 Nisan 2022 23:13

    Bunları doyuramassiniz

  • Dobra12 Nisan 2022 22:53

    Yiyin agalar beyler yiyin kusuncaya kadar yiyin, inanıyorsanız öbür dünyada hesabı yapılacak.