E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTeknoloji rallisinin sonu nereye gidiyor?---

Teknoloji rallisinin sonu nereye gidiyor?

Teknoloji rallisinin sonu nereye gidiyor?
01 Şubat 2023 - 11:00 borsagundem.com

Küresel borsalarda ocak ayının yıldızı teknoloji hisseleriydi. Ancak sektör hisselerindeki ralli yılın geri kalanı için iyiye işaret olmayabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Teknoloji hisseleri yirmi yıldan fazla bir süredir en iyi yılbaşı performansını gerçekleştirdi. Ocak ayını göz kamaştıran bir ralliyle sonlandıran teknoloji hisseleri yılın geri kalanında aynı performansı gösteremeyebilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD borsalarında Nasdaq Bileşik Endeksi 2023’ün ilk ayını %10,7’lik yükselişle bitirdi. Söz konusu ralli Ocak 2001’deki %12,2’lik yükselişten sonra en güçlü aylık performansı işaret ediyor.

MarketWatch’un haberinde ise 2001 rallisinin devamında yaşananlar hatırlatılıyor. Zira endeks yılın geri kalanında %29,7’lik sert bir düşüş gerçekleştirmişti. Dot-com krizi olarak da bilinen bu sert düşüş birçok yatırımcının hâlâ teknoloji hisselerine şüpheyle bakmasının nedenleri arasında.

Teknoloji hisseleri dot-com krizi öncesinde yıllarca süren bir yatırımcı iyimserliğinden faydalanmıştı. İnternet ve bilgisayar teknolojilerinin yükselişiyle birlikte teknoloji hisseleri 2000 yılında zirveye ulaşmış ardından dibi boylamıştı. Ocak 2001’deki gibi bazı dikkat çekici geri dönüşler gerçekleşse de teknoloji balonunun patlamasının ardından hisse senetleri 2002’nin sonlarına kadar tam bir geri dönüş sağlayamamıştı.

MarketWatch yazarı Emily Bary 2022 yılında yeni halka arz olan teknoloji şirketlerinin oluşturduğu iyimserlik dalgasının sona erdiğini ve hisse senetlerinin rekor zirvelerden çöküşe geçtiğini hatırlıyor ve iki dönem arasındaki benzerliğe dikkat çekiyor. Zira Nasdaq Bileşik Endeksi geçen yıl tarihinin en kötü dördüncü yıllık performansını gerçekleştirmişti ve 2008’den bu yana en kötü yılını geçirmişti.

Elbette Nasdaq’ın ocak ayında yüzde 10’luk ralli gerçekleştirip yılın geri kalanında bu kazanımları koruduğu örnekler de bulunuyor. Endeksin bu tür dönemlerdeki ortalama performansı %14,1’lik yükseliş yönünde. Ortalamanın görece düşük olmasının sebebi de 1987 ve 2001 yılındaki sert düşüşlerin ağırlık oluşturması.

Ancak son teknoloji rallisi bazı büyük teknoloji şirketlerinin karamsar uyarılarıyla birlikte geldi. Yazılım devi Microsoft bulut sistemleri işletmesinin en son çeyrekte yavaşladığını ve bu yavaşlamanın devam etmesini beklediklerini açıkladı. Söz konusu bilanço rehberliği bulut sistemleri sektöründeki diğer şirketlerin de aynı zorluklarla karşı karşıya kalabileceğini işaret ediyor. Çip üreticisi Intel’in işletmesindeki erime devam ediyor. Bary şirketin zayıf performansının bilgisayar sektöründeki zorluklardan ve şirketin attığı bazı yanlış adımlardan kaynaklandığına dikkat çekti. Snap hisseleri ise ay sonu itibariyle çevrimiçi reklamcılık sektörüne ilişkin iyi haberler paylaşmıyor.

Teknoloji şirketleri yatırımcılarına mevcut ortamda istediklerini veriyor gibi görünüyor. Dev şirketler büyük çaplı işten çıkarmalar ve maliyet kesintileri uyguluyor. Ancak MarketWatch yazarına göre pandemi dönemindeki büyük çaplı işe alımlar göz önüne alındığında son işten çıkarma dalgasının çok büyük bir mali etki yaratıp yaratmayacağı halen tartışmaya açık.

12 bin çalışanını işten çıkarmayı planlayan Google’ın çatı şirketi Alphabet’in işten çıkarmalardan sonraki çalışan sayısı sadece üçüncü çeyrekte yapılan işe alımların sayısını bile aşamıyor.

Sektördeki son durum dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden bazılarının Noel bilançolarını paylaşmasıyla ve gelecek yıla ilişkin bilanço tahminlerini yayınlamasıyla birlikte bu hafta netleşebilir. Çevrimiçi reklamcılık sektörünün durumu bu hafta Alphabert ve Facebook’un çatı şirketi Meta’nın bilançolarıyla gözler önüne serilecek. S&P 500 Endeksi’nin yükseliş serisini devam ettirip ettirmeyeceğini tek başlarına belirleyebilecek olan teknoloji devleri Apple ve Amazon da hafta içerisinde bilançolarını paylaşacak.

Michael Burry yatırımcıları uyarıyor: Satın

 

Küresel piyasalarda gözler Fed'de

 

Faiz kararından çok Powell’ın açıklamaları daha kritik

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)