E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTeknoloji hisselerinin rallisi bitti mi?---

Teknoloji hisselerinin rallisi bitti mi?

Teknoloji hisselerinin rallisi bitti mi?
20 Temmuz 2020 - 11:32 borsagundem.com

Geçtiğimiz hafta borsaların gündemi teknoloji devi hisselerinin değer kaybetmesiydi. Stratejistler, sınırlı bir düşüşü normal karşılasa da borsaların performansında teknoloji hisselerinin rolünün altını çiziyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Mart ayından bu yana hisse senetleri piyasalarında yükselişleri destekleyen güçlü teknoloji hisseleri geçtiğimiz hafta iyi bir performans gösteremedi.

Aylardır en fazla değerlenen hisseler olan teknoloji ve e-ticaret şirketleri küresel ve yerel ekonomi üzerinde büyük bir baskı oluşturan halk sağlığı krizine rağmen yüksek performans gösteriyordu. Ancak geçtiğimiz haftaki seans sonuçları muazzam sermayeli teknoloji hisselerinin bazılarında zayıflamayı gösterdi. Bu durum yatırımcıların yüksekten uçan lider hisselerin yerine daha az sevilen ve ekonomik açıdan daha hassas olan üretim, enerji, finans ya da endüstri sektörü şirketlere mi kaydığı sorusunu akıllara getirdi.

Geçtiğimiz hafta Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google’ın çatı şirketi Alphabet ve Microsoft alışıldık performanslarının dışında bir seyir izledi. Sadece Apple haftayı pozitif seviyede kapatmayı başardı.

Borsa İstanbul'da bu hafta gözler Merkez'de

Teknoloji devleri arasında en kötü performansı gösteren hisse ise %10,2 oranlık düşüşle senenin en kötü haftasını geçiren Netflix oldu. E-ticaret devi Amazon’un hisseleri ise %7,4 düşerek 28 Aralık tarihinden bu yana en büyük düşüşünü gösterdi.

Sonuç olarak geçtiğimiz hafta Dow Jones’un içerisinde sadece 4 teknoloji temelli şirket olan 30 büyük sermayeli şirket hissesi Nasdaq’a göre %3,36 daha iyi performans gösterdi. Daha geniş piyasada ise S&P 500 Endeksi Nasdaq’a göre %2,32 daha iyi performans göstererek 5 Şubat 2016 tarihinden bu yana en güçlü göreceli artışına ulaşmış oldu.

Prudential'ın baş piyasa stratejisti Quincy Krosby MarketWatch'a verdiği röportajda, geçtiğimiz hafta içinde teknoloji hisselerinin gerilemesinin nedeninin tam olarak bilinmediğini belirtiyor. Krosby yatırımcıların bu hisseleri daha fazla faaliyet alanı olabileceğine inandıkları alanlardaki varlıkları satın almak için mi sattıklarını yoksa güçlü rallinin ardından düpedüz bir kâr satışının mı gerçekleştiğinin açık olmadığını söyledi.

Boğa piyasası uzmanı bile 0 düşüş bekliyor

Teknoloji hisseleri olmadan yükseliş olmaz

Borsa analistlerine göre büyük sermayeli şirketlerin ve teknoloji hisselerinin bir süre yatırımcılar tarafından hayal kırıklığına uğratılması normal karşılanabilir. Zira borsalarda dengeli bir büyümenin gerçekleşebilmesi için tüm sektörlerin ralliye katılması gerekiyor. Bu da döngüsel hisse olarak adlandırılan hisselerin de değer kazanması anlamına geliyor. Ancak bu süreçte teknoloji şirketlerinin kötü performans göstermesi borsalarda keskin düşüşlere neden olabilir.

Morningstar’ın fon takibi servisinden 4 yıldız alan Sparrow Büyüme Fonu’nun Kurucu Yöneticisi Gerald Sparrow Marketwatch’a verdiği röportajda borsalarda gelecek dönemdeki hakim sektörlere ilişkin “Bana kalırsa döngüsel hisselerle e-ticaret şirketi hisselerinin kombinasyonu olacak” ifadelerini kullandı. Sparrow kazanımlara “tüm sektörlerin katıldığı” dengeli bir yükselişin daha yakın olduğunu söylüyor.

Wall Street’in tanınmış teknik analistlerinden Mark Arbeter de teknoloji hisselerinin bir sonraki ralliye eşlik edeceğine dair fikre katılıyor. Zira eğer mega sermayeli teknoloji şirketleri yükselişe eşlik etmezlerse borsaların aşağıya sürüklenmesi riski de söz konusu olabilir.

Avrupa borsaları düşüşle açıldı

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)