E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTeknoloji hisselerinde geri dönüşün 3 sebebi---

Teknoloji hisselerinde geri dönüşün 3 sebebi

Teknoloji hisselerinde geri dönüşün 3 sebebi
10 Şubat 2022 - 13:03 borsagundem.com

Küresel borsalarda teknoloji hisseleri geçtiğimiz haftalarda kaydettiği sert düşüşlerin ardından geri dönüş yolunda. Yatırım uzmanları bu geri dönüşün sürdürülebilir olup olmadığını tartışıyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz haftalarda görülen sert satış dalgalarının ardından teknoloji hisseleri bu hafta toparlanma sürecinde. Dev sermayeli teknoloji hisseleri yeni bir ralliye başlıyormuş gibi gözüküyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre teknoloji hisseleri ağırlıklı Nasdaq Endeksi bu hafta %3’ün üzerinde yükseldi ve düzeltme bölgesinden kurtulmaya çalışıyor. Endeks 19 Kasım tarihli zirvesine göre hala %10 civarında düşmüş durumda. Ancak teknoloji devlerini barındıran endeks Ocak ayı sonlarında bir önceki zirvesine göre %17 oranında düşmüştü.

Teknoloji endeksteki düzeltme süreci piyasaların tahvil faizlerindeki yükselişi değerlendirmesinin ardından başladı. ABD Merkez Bankası’nın (FED) yükselen enflasyon karşısında faiz oranlarını yükselteceğini açıklaması yılbaşından bu yana tahvil piyasasında adeta şok etkisi yarattı. Nasdaq Endeksi’nin zirve yaptığı 19 Kasım tarihinde %1,55 getiri sağlayan 10 yıllık ABD Hazinesi tahvilleri geçtiğimiz Salı günü ise %1,96 getiri oranıyla değerleniyordu. Uzun vadeli tahvil getirilerindeki artış, gelecekteki yüksek kâr beklentilerine göre değerlenen teknoloji hisselerinden elde edilecek getirilerin yıpranması anlamını taşıyor.

Barrons’un haberine göre teknoloji hisselerinde son dönemde görülen geri dönüşün üç sebebi bulunuyor. Bunlardan birincisi tahvil getirilerinin yükselişinde oluşan duraklama evresi. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri Salı günkü zirvesinin ardından %1,94’e kadar çekildi. Tahvil faizleri hala yüksek görünse de habere göre yatırımcılar getirilerin sonunda yükseliş dışında başka bir hamle yapmasından memnun gibi gözüküyor. Bu aynı zamanda teknoloji hisselerinin değer belirleme sürecinin neredeyse sona erdiğinin de bir işareti olabilir. Nasdaq Endeksi’nde ileriye dönük ortalama fiyat kazanç oranı 19 Kasım’daki 32,7 kat seviyesinden 28,3 kat seviyesine kadar düştü.

Beklenenin üzerindeki bilançolar da dev sermayeli teknoloji hisselerinin yükselişine destek olmuş gözüküyor. Credit Suisse verilerine göre, S&P 500 teknoloji şirketlerinin dördüncü çeyrek bilançoları şu ana kadar analist tahminlerini %8,6 oranında geçti.

Barrons yazarı Jacob Sonenshine, Facebook’un çatı şirketi Meta Platforms’un ve Netflix’in bilanço raporlarıyla hayal kırıklığı yarattığını kabul ediyor. Ancak Sonenshine Amazon, Snap ve Google’ın çatı şirketi Alphabet şirketlerinden yayınlanan bilançoların tamamının yatırımcıları etkilediğini söyledi.

Servet yönetimi şirketi CIBC Private Wealt Management’ın Baş Yatırım Sorumlusu Dave Donabedian, “Meta’ya ilişkin manşetlere ve diğer göz önündeki teknoloji şirketlerine rağmen dördüncü çeyrek bilançoları gerçekten de sektör için genel olarak iyi geliyor” dedi.

Sonuç olarak, bazı yatırımcılar Ocak ayında bu tür hisseleri boşalttıktan sonra portföylerindeki teknoloji hisselerine biraz daha fazla para ayırıyorlar. Yatırım araştırmaları şirketi 22V Research'ün Kurucusu Dennis DeBusschere, bu hafta yatırımlarını teknoloji hisselerinin yükselişi öngörüsüyle "tamamen konumlandırdıklarını" söyledi.

Tüm bu gelişmeler şu anda teknoloji hisseleri için olumlu, ancak toparlanmanın önümüzdeki haftalarda kalıcı olup olmayacağı izlenmeye devam ediliyor. Sonenshine’a göre 10 yıllık tahvil getirilerindeki yükseliş sürdürebilir hale gelebilir ve ABD’de uzun vadeli yıllık enflasyonun %2'nin üzerinde olması beklendiğinden tahvil faizleri de %2'nin üzerine çıkabilir. Zira bu durum aynı zamanda teknoloji hisselerinin fiyat kazanç katlarının şu anki seviyesinin reddedilmesi için hala daha fazla alana sahip olunduğu anlamına geliyor.

DeBusschere yatırımcıların sektördeki hisseleri temkinli bir biçimde satın aldığını söyledi. Borsa uzmanı, “Şu anda kimsenin yüksek derecede ikna olmuş bir bakış açısı edinmeyi gerçekten istediğini sanmıyorum” dedi. Yine de Sonenshine’a göre teknoloji hisseleri krizin en kötü etkilerini atlatmış olabilir.

Halka arz piyasası borsalarla birlikte fren yaptı

 

Küresel yatırımcılar temettü hisselerine yöneldi

 

Bitcoin ‘daha riskli’ teknoloji hissesine mi dönüşecek?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)