E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTCMB kararı sonrası banka hisseleri sert düştü---

TCMB kararı sonrası banka hisseleri sert düştü

TCMB kararı sonrası banka hisseleri sert düştü
13 Mart 2024 - 14:10 borsagundem.com

TCMB'nin enflasyonu ve döviz kurlarını kontrol altına almak için bugün attığı yeni zorunlu karşılık adımı, bankacılık hisselerinde sert düşüşe neden oldu

Merkez Bankası'nın (TCMB), bankacılık sistemindeki TL likiditeyi sıkılaştıracak, mevduat faizlerinde yukarı etki yaratacak yeni zorunlu karşılık adımlarını açıklaması Borsa İstanbul'da işlem gören bankacılık hisselerinde sert düşüşü beraberinde getirdi.

Bankacılık endeksi günün ilk yarısında yüzde 4,4 oranında değer kaybetti. Bazı bankaların hisselerinde kaybın yüzde 5'i aşmasıyla birlikte devre kesiciler çalıştı.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 1,37 azalışla 8.944,81 puana geriledi. 

Günün ilk yarısında mali endeks yüzde 2,41, hizmetler endeksi yüzde 0,33, teknoloji endeksi yüzde 0,42, sanayi endeksi yüzde 0,73 değer kaybetti.

"BANKACILIK ENDEKSİ NEGATİF"

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler Araştırma Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Baki Atılal, "Bankacılık endeksi TCMB'nin zorunlu karşılıkların uygulama talimatında bugün değişiklik yaptığına dair Reuters haberinin etkisiyle düştü, bu adım faizleri yükseltecek ve banka karlarına yük olacak bir aksiyon, doğal olarak bankacılık endeksi negatif" dedi.

ALB Yatırım baş ekonomisti Doçent Dr. Filiz Eryılmaz bankacılık endeksinin TCMB'nin uygulama talimatı sebebiyle düştüğünü belirterek "Bu haber baskı yarattı" dedi.

Eryılmaz "Bankacılık endeksi geçen Perşembe'den bu yana 4 günde yüzde 11 yükseldi. BIST 100 endeksi yakın vadede güçlü olmasa da bankalar güçlü yükselince bu haberle satış daha etkili oldu" dedi. (Sözcü)

TCMB'den yeni zorunlu karşılık adımı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali Ersoy 15 Mart 2024 18:28

    Borsa diye bir şey bırakmadılar şirketler enfilasyon karşısında mum gibi eridi

  • Timur eraslan 14 Mart 2024 17:26

    Merak etmeyin az kaldı seçimde hesap sorup akp yi emekli edecegiz

  • Turkogluturk14 Mart 2024 07:15

    Inadina halkin bogazina saldiran kendi luxs yasantisindan odun vermeyenlere 31 martta halkin tokadi geliyot.ayakbagi gordukleri ihtiyarlarin atacsklari tokadin sesi washingtonda yankilanacak.

  • KASIM14 Mart 2024 09:51

    trol seni trol  sazı altın eline anandan doğduğun gibi ağlıyorsun 

  • bircihan13 Mart 2024 22:47

    Hiç inandırıcı degil çünkü bankaların kârı demek mb karının artması demek mb karının artması demek her yıl hazineye yuzde 10 kar aktarımı demek bu durumda ne devlet banklarin zarar etmesine göz yumar nede mb sı bankaların zarar ederek elde edeceği kardan vazgeçer banklar çok çıkacak diye banka hisselerine yığılan ky dökmek için alınmış bir karar merkez arkasından bir başka karar daha alacaktır

  • Bokio kokio13 Mart 2024 21:45

    8 aydır temel bir ekonomik planı olmayan günü birlik heran her dk, çok ani ve yanlış olan kararlar alan ve çok büyük hayal kırıklığı olan vede ülkeyi kaplayan karanlık kasvet üzerine son büyük karanlığı oluşturan ekonomik yönetimi son sağlam kalan ve istikrarın yansıması borsayı tarihi çöküşe sokarak akape partisine içten büyük darbeyi aynı zamanda ülke halkinada vurarak karanlık yürüyüşe devam etmekte kararlılar ,yazık çok yazık ve trajikomik ,

  • Kamil Albayrak 13 Mart 2024 15:01

    Akfen gayrimenkula devam dolara inat

  • HASAN HÜSEYİN KARTAL13 Mart 2024 15:39

    elini bir verirler ise görürsün.