E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTayvan’dan Çin’e askeri maceracılığından vazgeç çağrısı---

Tayvan’dan Çin’e askeri maceracılığından vazgeç çağrısı

Tayvan’dan Çin’e askeri maceracılığından vazgeç çağrısı
02 Ocak 2022 - 13:53 borsagundem.com

Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen, dün Pekin ile Taipei arasındaki gerilim son yılların en yüksek seviyesine ulaştığı bir dönemde Çin'e askeri maceracılığından vazgeçmesi çağrısında bulundu.

Pekin ve Taipei arasındaki ilişkiler, Tayvan’ın bağımsızlığını destekleyen bir partiye mensup olan Tsai Ing-wen'in cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandığı 2016 yılından bu yana daha da kötüleşti. Son yıllarda Çin Halk Kurtuluş Ordusu'na (PLA) ait savaş uçakları, Tayvan'ın Hava Savunma Tanımlama Sahası (ADIZ) ilan ettiği bölgeye rekor sayıda ihlal gerçekleştirdi.

Tayvan Devlet Başkanı Tsai, Cumartesi günü yaptığı yeni yıl konuşmasında Çinli yetkililere ‘askeri maceracılıklarına bir son vermeleri çağrısında bulundu. Fransız Haber Ajansı’nın (AFP) haberine göre Tsai, “Askeri yolların kullanılması, aramızdaki anlaşmazlıkları çözmek için kesinlikle bir seçenek değildir” dedi.

Öte yandan Pekin, milliyetçi güçlerin 1949 yılında Komünistler karşısında yenilgiye uğratıldıktan sonra sığındığı Tayvan Adası’nı, topraklarının ayrılmaz bir parçası olarak görüyor ve eninde sonunda anakara ile ‘gerekirse zorla’ yeniden birleştirilmesi gerektiğini düşünüyor.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, yeni yıl konuşmasında, “Anavatanımızın yeniden birleşmesi, Çin ve Tayvan halklarının ortak arzusudur” ifadelerini kullandı. Tayvan Savunma Bakanlığı, geçtiğimiz Ekim ayında Çin ile askeri gerilimlerin son 40 yılın en yüksek seviyesinde olduğu konusunda uyarmıştı.

"ZAFERLERLE DOLU BİR BİR GELECEĞE SAHİP OLACAĞINDAN EMİNİZ"

Pekin, son yıllarda Tayvan’ı uluslararası sahneden izole etmeye yönelik çabalarını yoğunlaştırdı. ‘Bağımsız’ Tayvan tarafından yapılan tüm resmi açıklamaları, provokasyon olarak gören Çin, Taipei'nin kendi kaderini tayin hakkını destekleyen ülkeleri de defalarca kez tehdit etti. Pekin, ayrıca Tayvan’ın azalan diplomatik müttefiklerini de bu konudaki tutumlarını değiştirmeye itiyor.

Pekin, son olarak, Nikaragua'nın Tayvan ile ilişkilerini kesip muhatap olarak Çin'i tanımasından üç hafta sonra geçtiğimiz Cuma günü başkent Managua'daki büyükelçiliğini yeniden açtı.

Nikaragua Dışişleri Bakanı Denis Moncada Colindres, Çin’in Managua Büyükelçiliği’nin yeniden açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Nikaragua’ya hoş geldiniz. İki ülkenin başarılar ve zaferlerle dolu bir geleceğe sahip olacağından eminiz” ifadelerini kullandı.

Managua, 10 Aralık'ta Tayvan ile diplomatik ilişkilerin kesildiğini ve Pekin hükümeti tarafından temsil edilen ‘Tek Çin’i tanıdığını duyurdu. Böylece Tayvan’ın müttefiki olan ülkelerin sayısı 14’e düştü.

Managua'nın bu sürpriz kararı, ABD'nin Kasım ayında yapılan başkanlık seçimlerinin ardından Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega’ya yönelik yaptırımlarını sıkılaştırdığı bir dönemde geldi. Ortega, son seçimlerde karşısına çıkan tüm rakiplerini tutukladıktan sonra dördüncü kez başkanlık koltuğunu elde etmişti.

Pekin, bugüne kadar Taipei ile diplomatik ilişkilere sahip sekiz ülkeyi bu ilişkileri kesmeye ikna etti. Bunların yarısından fazlası Panama, El Salvador, Dominik Cumhuriyeti ve Nikaragua gibi Latin Amerika ülkeleridir. Orta Amerika’da ise Honduras, Guatemala ve Belize gibi Tayvan’ı tanıyan sadece üç ülke bulunuyor.

"İNSANLARIN ORTAK HAYALİ"

Çin Devlet Başkanı Şi, yeni yıl arifesinde yaptığı konuşmada, Pekin'in ‘kutsal’ toprak olarak kabul ettiği özerk yönetime sahip Tayvan’a işaret ederek, ‘anavatanın yeniden birleşmesinin Tayvan Boğazı'nın her iki yakasındaki insanların ortak hayali olduğunu’ söyledi.

Reuters’ın haberine göre Pekinli bir yetkili, bu haftanın başlarında, köklü bir demokrasi olan Tayvan'ın resmi olarak bağımsızlığa doğru herhangi bir adım atması halinde Çin'in ‘güçlü önlemler’ alacağı konusunda uyardı.

Şi, Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) Çin'i bir dünya gücü haline getirme konusundaki uzun vadeli vizyonu çerçevesinde stratejik odak yaklaşımını sürdürmenin ve potansiyel risklere karşı dikkatli olmanın önemini vurguladı.

"STRATEJİK ODAKLANMAYI VE KARARLILIĞI SÜRDÜRMELİYİZ"

Çin Devlet Başkanı, Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun yüzüncü yılında, yani 2049'da ülkesinin, önde gelen bir küresel güç olma yolunda bir kilometre taşı olan ‘makul düzeyde müreffeh bir toplum’ inşa etme hedefine 2021 yılında ulaştığını açıkladı.

Televizyon ekranlarından yayınlanan konuşmasında Şi, “Her zaman uzun vadeli bakış açısını korumalı, potansiyel risklere karşı tetikte kalmalı ve stratejik odaklanmayı ve kararlılığı sürdürmeliyiz” dedi.

Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) 2019 yılı sonlarında ortaya çıktığı Çin, virüsün hızla kontrol altına alınması da dahil olmak üzere geçmişte ve şuan kaydettiği başarılara odaklanıyor.

Soykırımcı Çin sosyal medyadan veri topluyor

Savaş değil istila: İşte Çin'in 'Tayvan' planı!

2021’de Çin’in mal ticaret hacmi, 6 trilyon dolara ulaşacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)