E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTarla-market makası giderek açılıyor---

Tarla-market makası giderek açılıyor

Tarla-market makası giderek açılıyor
04 Ocak 2016 - 05:37 borsagundem.com

TZOB Başkanı Bayraktar, aralık ayında marketteki satış fiyatlarının tarladaki fiyatları 4'e katladığını bildirdi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, aralıkta portakalda 4.5, maydanozda 4.2, patateste 3.9, kuru incirde 3.8, kuru kayısıda 3.6, elmada 3.4, havuç ve mandalinada 3.3 kat üretici - market fiyat farkı olduğunu bildirdi.

Aralıkta, üreticide de markette de fiyatı en fazla düşen ürününün havuç, en fazla artan ürünün kabak olduğunu vurgulayan Bayraktar, “Markette havuçta yüzde 7.72 fiyat düşüşü, kabakta ise yüzde 37.16 fiyat artışı var” dedi.

Hasat etkiledi...

Hem üreticide, hem markette fiyatı en fazla artan ürün olan kabağın bu dönemde örtü altında üretildiğini, hava sıcaklıklarının düşmesiyle bitki gelişiminin yavaşladığını vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

“Bitki gelişiminde yavaşlamayla hasat edilen ürün miktarı azaldı, bu da fiyata yansıdı. Patlıcan, sivri biber, salatalık, domates gibi ürünlerde de benzer durum söz konusu. Kışlık sebzelerden ıspanak, pırasa, lahana, karnabahar gibi ürünlerde de düşük hava sıcaklıkları nedeniyle yavaş gelişme yüzünden fiyatlarda artış yaşandı.

Hasat döneminde olan havuçta, arzın artması nedeniyle fiyatlar geriledi. Rusya ile yaşanan durumdan kuru kayısı ve kuru üzüm de etkilendi. İhracata gidecek ürün iç piyasaya yönelince fiyat düşüşü yaşandı.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)