E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTANAP'la ucuz yoldan doğalgaz geliyor---

TANAP'la ucuz yoldan doğalgaz geliyor

TANAP'la ucuz yoldan doğalgaz geliyor
09 Haziran 2018 - 12:18 borsagundem.com

Azeri gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak tarihi proje TANAP, 12 Haziran'da Eskişehir'de devreye alınacak. TANAP'tan Türkiye'ye gelecek olan doğalgazın daha hesaplı olacağı öngörülüyor.

Son dönemde dünyada enerji alanında hayata geçirilen en büyük doğalgaz projelerinden biri olan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP)Türkiye'nin enerji arz güvenliğine önemli katkı sağlayacak.

Türkiye'de gazın dağıtımının başlayacağı ilk nokta olan Eskişehir Kompresör ve Ölçüm İstasyonu'nda 12 Haziran'da gerçekleştirilecek tarihi projenin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili ve ilgili ülkelerin enerji bakanlarının katılması bekleniyor.

TANAP, Türkiye-Gürcistan sınırında Ardahan'ın Posof ilçesi Türkgözü köyünden başlayarak Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 il ve 67 ilçeden geçecek.

Toplam uzunluğu bin 850 kilometre olan TANAP, Yunanistan sınırında Edirne'nin İpsala ilçesinde son bulacak ve bu noktadan Avrupa ülkelerine doğalgaz aktaracak TAP Doğalgaz Boru Hattı'na bağlanacak.

Yıllık toplam kapasitesi 16 milyar metreküp olacak proje ile 10 milyar metreküp doğalgazın Avrupa'ya, 6 milyar metreküpün ise Türkiye'ye taşınması hedefleniyor.

İlk etapta Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) Eskişehir'den 2019 Haziran'a kadar 2 milyar metreküp gaz alabilecek ve bu miktar her yıl 2 milyar metreküp artırılarak 2021'de 6 milyar metreküpe ulaşacak.

Tarihi projede yaşananlar
TANAP'ta ilk adım Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti arasında 24 Aralık 2011'de imzalanan mutabakat zaptı ile atıldı. Bu kapsamda Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) tarafından TANAP Doğalgaz İletim AŞ kuruldu. Şirket, TANAP'ın tasarımı, inşaatı ve bunları takiben işletilmesini tamamlamak üzere proje sahibi olarak yetkilendirildi.

Projenin hukuki altyapısı 26 Haziran 2012'de İstanbul'da Türkiye ve Azerbaycan arasında imzalanan hükümetlerarası anlaşma ve "Ev Sahibi Hükümet Anlaşması" ile oluşturuldu.

Söz konusu Ev Sahibi Hükümet Anlaşması, 10 Eylül 2014'te TBMM tarafından onaylandı.

Tarihi projenin temel atma töreni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in katılımıyla 17 Mart 2015'te Kars'ta gerçekleştirildi.

Boru hattına ilk test gazı 23 Ocak 2018'de basıldı ve projede en yoğun dönemde 13 bin kişi istihdam edildi.

Projede, 82 milyon adam/saat iş yapıldı ve 175 milyon kilometre yol kat edildi, 131 bin adet 13 metre uzunluğunda boru kaynatıldı. İlk kaynağa başlanan tarihten itibaren bin 340 kilometrelik ilk bölüm 887 günde tamamlandı.

Sakarya geçişi, boru hattı projesi kapsamında bin 110 metreyle Avrupa'nın en uzun nehir geçişi oldu.

Ekonomiye katkısı
TANAP'ın inşasında kullanılan boruların yüzde 80'i Türkiye'de 6 farklı firma tarafından üretildi. Kalan yüzde 20'lik kısım ise Çin'den ithal edildi.

Sosyal ve Çevresel Yatırım Programları kapsamında boru hattının güzergahındaki illere ekonomik ve sosyal kalkınma amaçlı destek veren TANAP, ayrıca doğal kaynakların korunmasına da katkıda bulundu.

TANAP'tan Türkiye'ye gelecek olan doğalgazın diğer hatlardan gelen doğalgaz fiyatına göre daha hesaplı olacağı öngörülüyor.

Maliyet düştü
İlk hesaplamalara göre 11,7 milyar dolar olarak belirlenen TANAP'ın yatırım bedeli, proje yönetimi ve petrol fiyatlarının inşa döneminde düşük seyretmesiyle 8 milyar dolara kadar düştü.

TANAP'ta Güney Gaz Koridoru'nun (SGC) yüzde 51, BOTAŞ'ın yüzde 30, BP'nin yüzde 12 ve SOCAR Türkiye'nin yüzde 7'lik hissesi bulunuyor.

Geçen yıl ekimde Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), TANAP için SGC'ye 500 milyon dolar finansman desteği sağlayacağını duyurdu. Ayrıca Avrupa Yatırım Bankası da martta TANAP'a vereceği 932 milyon avroluk finansman desteğini onayladı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Sade vatandaş09 Haziran 2018 23:05

    Ya Allah tan korkun hükümet ne yapsın daha. Proje koymadı faaliyete soktu hepsini. Abdülhamidhan' a yapılanların aynısı ülkeyi ekonomisi kötü diye algı yaratıldı adam bitirildi. Arkasında durulmadı. Aynısı Rusya da yapıldı halk farkına vardı Putin oy oranı yüzde 55 ten yüzde 65 leri geçti. Bizim ülkemiz büyük bir fetö hainliğini başarı ile atlattı çok şükür. Şimdi ekonomisi kötü diye karalaniyor. Ya her evin bir arabası var, herkesin bir evi var halk sokaklarda rahat geziyor. Doğu'da dağlar güvenli olmaya başladı. Tanap devreye giriyor. Kanal İstanbul gibi dev proje var. 3.havalimani faaliyete girecek. Hükümet işini kurmak isteyenlere destek oluyor armut piş ağzıma düş olmuyor. Bizim de bu hükümete destek olmaktan başka çaremiz yok. Oyunları görmek lazım

  • adam 10 Haziran 2018 13:21

    sade vatandaş doğru söylemiş. tamam da tayyip enerji ithalatını bitireceğiz derken ülkenden geçen projeyi neden iptal etsin. Akan musluğu neden kessin. Akdeniz de gemiler çalışmalara başladı. mersin de akkuyu hazırlanıyor. bunlar bugün tamam yapalım yarın faaliyete girsin şeyler değil tesislerin kurulumu ön hazırlıklar falan filan tabiki de emek ve zaman ve ayrıca teknoloji gerektirir.

  • Gorele10 Haziran 2018 09:38

    Adam gözünün içine baka baka yalan atıyor, sen de buna inaniyorsun. Yaz youtube a," tayyip enerji ithalatını ithalatını bitireceğiz" diye. Dinle konuşmasını ne diyor...

  • Hayri09 Haziran 2018 22:53

    Daha 2 gün önce enerji ithalatını bitireceğiz diyordu. Bugün koca doğalgaz nakil hattını açıp, ucuza doğalgaz ithal edeceğiz diyor.

  • Guray09 Haziran 2018 22:36

    Oy kullanma ehliyeti getirilmesi gerek bu ülkeye

  • kurtay ak09 Haziran 2018 21:35

    dogal gazın kaç lira oldugunun ne önemi vergiyi yükseltirler aynı fiat

  • Vatandaş 09 Haziran 2018 14:56

    2008 yılında sözde reform la Emekli Aylığı baglanma oranını %60 dan % 30 indiren bu hükümetten ucuz doğalgaz bellemek hayalden öteye gidemez.

  • FARKETMEZ 09 Haziran 2018 14:33

    MAZOT BENZİN DE UCUZ GELİYOR. AKP YÜKSEK VERİLERLE MİLLETE KAZIK FİYATTAN VERİYOR.

  • stop 09 Haziran 2018 12:35

    YAPARSA AKP YAPAR. CHP ÖKÜZ GİBİ BAKAR.

  • Çapulopulos09 Haziran 2018 22:47

    Sırf yüksek maaş yada illüzyon statüler için bir şekilde lisans ve üstü diplomaya sahip olmuş ama sonuçta eline birşey geçmediğini fark eden bilinçaltını "ben aydınım yeh" diye bastırmaya çalışan tiplerin yorumlarını okudukça iğreniyorum. Öğretilen, dayatılan değil de; tecrübe ile elde ettiği GERÇEK bilgiler doğrultusunda karar veren insanlara çomar diyerek aslında kendi acizliklerini sık sık hatırlıyorlar. Yazık..

  • Çomarsavar09 Haziran 2018 20:36

    Yorumundan muhattabımızın hangi partiye oy attığını ve eğitim durumu çözebiliyoruz içinde yaşamasak eğlenceli ülke aslında.

  • Ahmet09 Haziran 2018 20:04

    Üniversitenin insanı adam yaptığını sanan canlı, ne okumussun bilmem ama adam olamamıssın, birsey de bildiğin yok. Yorumcu tum projeyi akp odemiş dememişki,projeyi hayata gecirmiş diyor. Azıcık ülkenizi sevin, avrupa yalakalıgından vazgecin.Tabi siz chp’liler için ne gerek var bu projelere..Sizin tuzunuz kuru, anadolu zenginleşmesin dimi..

  • Kis09 Haziran 2018 18:54

    Sus katır

  • v09 Haziran 2018 16:07

    O değil de adam yazıyı bile okumamış.Projenin % 70'i Avrupa Birliği başta olmak üzere bir çok ülkeye ait.Zaten finansmanın büyük kısmı da onlar tarafından sağlanıyor.BP petrol şirketi bile ortak ama bu adam AKP'nin tek başına boru hattı döşediğini zannediyor.

  • Çomar Ahırına Dön09 Haziran 2018 14:35

    Aysun Kayacı'ya o gün herkes kızdı bende dahil, işte bu herifle benim oyum aynı.Öğrenimi lise ve lisans ve üstü olanlar oy kullanmalı bu gibi adamların benim ve ülkenin geleceğini yönlendirme hakkı elinden alınmalı.