E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTANAP’ın finansmanı yıl sonuna biter---

TANAP’ın finansmanı yıl sonuna biter

TANAP’ın finansmanı yıl sonuna biter
09 Ekim 2016 - 09:45 borsagundem.com

2018’de ilk gazın taşınacağı TANAP boru hattında finansman için geri sayım başladı. BOTAŞ ve SGC ile Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası ve Asya Altyapı Yatırım Bankası ile anlaşma yıl sonunda yapılacak

Yatırım kararı 17 Aralık 2013'te alınan ve temel atma töreni 17 Mart 2014'te yapılan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) Projesi, Haziran 2018 sonunda tamamlanarak Türkiye'ye ilk gazı teslim edecek. Dünya Enerji Zirvesi'nde enerji güvenliği konusunda en önemli maddelerden biri olacak TANAP'ın finansman anlaşmaları ise bitirilmek üzere. SABAH'ın sorularını yanıtlayan projenin Genel Müdürü Saltuk Düzyol, "Projenin finansmanı için ortaklarımız BOTAŞ ve SGC ile Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası ve Asya Altyapı Yatırım Bankası arasında müzakereler devam ediyor. Anlaşmalarının yıl sonunda ya da en geç önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde imzalanması bekleniyor" dedi.

YÜZDE 25 MALİYET AVANTAJI SAĞLANDI
Boru hattının Eskişehir'den Türkiye-Yunanistan sınırına kadar uzanan ve Çanakkale Boğaz Geçişi'ni de kapsayan bölümünün yaklaşık bir buçuk yıl sonra yani 2020 başında devreye alınması ve Trans Adriyatik Boru Hattı'na ilk gazın verilmesinin planlandığını belirten Düzyol, "TANAP'ın nihai yatırım kararı 11.7 milyar dolar tahmini yatırım bedeli üzerinden alındı. Ancak geçen zaman içerisinde küresel ekonomik durgunluğun, petrol ve diğer mal ve hizmetlerin fiyatlarında yaşanan düşüşün etkisiyle proje kapsamında imzalanan mühendislik, satın alma ve inşaat sözleşmelerinde yüzde 25'e yakın bir maliyet avantajı yakalandı. TANAP'la birlikte Güney Gaz koridorunu oluşturduğu diğer projeler olan TAP ve SCPX ile dünyada yakın zaman önce hayata geçirilen emsal projelerle kıyaslandığında çok daha etkin bir proje olduğu söylenebilir" şeklinde konuştu.

DOĞU AKDENİZ DE EKLENEBİLİR
Boru hattına başka ülkelerin de dahil olabileceği hakkındaki iddialarla ilgili Genel Müdür Düzyol şunları söyledi: "Boru hattımızın tek giriş noktası Gürcistan-Türkiye sınırında yer alan Ardahan ili, Posof ilçesi, Türkgözü Köyü'dür. Bu noktadan Azerbaycan ve onun doğusunda yer alan başta Türkmenistan olmak üzere diğer kaynak ülkelerin gazı söz konusu ölçüm noktasından teslim alınarak Türkiye'deki tüketim merkezlerine ve ardından Avrupa'ya taşınması mümkün görünmektedir. Ev Sahibi Hükümet Anlaşmasının tadil edilerek projeye çoklu giriş imkanı tanınması halinde, Irak, Katar ve Doğu Akdeniz gazının da taşınması söz konusu olabilecektir."

ZİRVEDE TANAP'IN ENERJİ GÜVENLİĞİ İÇİN ÖNEMİ ANLATILACAK
9-13 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek Dünya Enerji Konseyi'nde enerjinin arz güvenliğine dikkat çekeceklerini söyleyen Saltuk Düzyol, "Zirvede enerji arz güvenliğinin ülkelerin en önemli gündem maddelerinden birisini oluşturduğu günümüzde, TANAP'ın gerek taşıma kapasitesi, gerekse sağladığı kaynak ve güzergâh çeşitliliği ile Türkiye ve Avrupa Birliği'nin arz güvenliği açısından taşıdığı önemi vurgulamayı planlıyoruz" dedi. Barış Ergin/Sabah

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)