E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSuudi Arabistan'a silah satışı AB'nin sınavı---

Suudi Arabistan'a silah satışı AB'nin sınavı

Suudi Arabistan'a silah satışı AB'nin sınavı
25 Ekim 2018 - 04:52 borsagundem.com

Kaşıkçı suikastini her fırsatta kınayan Avrupa ülkeleri konu para olunca sessiz. AB üyeleri arasında sadece Almanya ve İtalya silah satışını durduracaklarını açıkladı

Suudi muhalif Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda katledilmesine büyük tepki gösteren Avrupa, sıra paraya gelince sessizliğe bürünüyor.

Kaşıkçı cinayetinin ardından Almanya, Suudi Arabistan'a silah satışını askıya alırken diğer AB ülkelerine aynısını yapmaları çağrısında bulunmuştu.AB üyesi ülkelerden Almanya'dan sonra İtalya da Suudi Arabistan'a silah satışını durduracaklarını açıkladı ancak diğer birlik üyeleri bu Berlin'in çağrısına katılmadı. 

İtalya Dışişleri Bakanı Enzo Moavero Milanesi, "İtalya, Kaşıkçı olayının ardından Almanya'nın yaptığı gibi Suudi Arabistan'a muhtemel silah tedarikini durdurmayı kesinlikle değerlendiriyor." dedi.

İtalya Dışişleri Bakanı Enzo Moavero Milanesi, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinin ardından ülkesinin Suudi Arabistan'a uygulayabileceği muhtemel ambargoya ilişkin, "İtalya, Kaşıkçı olayının ardından Almanya'nın yaptığı gibi Suudi Arabistan'a muhtemel silah tedarikini durdurmayı kesinlikle değerlendiriyor" dedi.

İtalyan ANSA ajansının haberine göre, Dışişleri Bakanı Milanesi, Kaşıkçı'nın öldürülmesinin ardından ülkesinin Suudi Arabistan'a yönelik silah tedarikini durdurmayı değerlendirdiğini açıkladı.

MACRON SORUYU GEÇİŞTİRDİ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, gazetecilerin Suudilere silah satışının iptal edilip edilmeyeceğiyle ilgili sorusu üzerine, "Hoşunuza gitsin veya gitmesin, benim gündemim medya tarafından belirlenmiyor. Ben şu an başka bir konudayım. (Bu sorunun) Şu an konuştuğumuz konuyla ilgisi yok. Bu soruya yanıt vermeyeceğim" dedi. 

Fransa Hükümet Sözcüsü Benjamin Griveaux ise bakanlar kurulu toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, silah ambargosu için soruşturmanın netleşmesini beklediklerini ifade etti. 

Avrupa ülkelerinin Riyad'la silah ticareti

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) verileri, Suudi Arabistan'ın dünya genelinde geçen yıl en fazla silah ithalatı yapan ülke olduğunu gösteriyor.

SIPRI'nin 2013-2017 verilerine göre, İngiltere, silah ticaretinin yüzde 48,8'ini Suudi Arabistan ile yaparak Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında Riyad'a en fazla silah ihracatı yapan ülke olarak başı çekiyor.

İngiltere'yi, Belçika (yüzde 32), İsveç (yüzde 12,8), Slovakya (yüzde 11,8), İspanya (yüzde 8,3), Avusturya (yüzde 7,7), İtalya (6,3), Finlandiya (5,8), Fransa (5,5), Bulgaristan (5,4), Almanya (3,1) ve Hollanda (2,4) takip ediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)