E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSuudi Arabistan'a Fırtına satışına Alman çelmesi---

Suudi Arabistan'a Fırtına satışına Alman çelmesi

Suudi Arabistan'a Fırtına satışına Alman çelmesi
25 Kasım 2017 - 07:42 borsagundem.com

NATO müttefikimiz Almanya, bir Alman firmasının üretimi olan motor kullanıldığı için Türkiye’nin ürettiği Fırtına obüslerinin Suudi Arabistan’a satılmasını engelledi

Türkiye’nin, Azerbaycan’a Ermenistan ile Yukarı Karabağ anlaşmazlığını gerekçe göstererek yerli üretim Fırtına obüsü satmasına izin vermeyen Almanya, bu kez aynı tutumunu savunma sanayii ürünlerinde oluşan rekabet ortamı nedeniyle Suudi Arabistan’a yapılacak ihracat için yineledi. Türkiye; ABD, Almanya gibi NATO’da müttefik olduğu ülkelerin savunma sanayii ürünlerinde dönem dönem uyguladığı kısmi ambargolar nedeniyle başlattığı yerli üretim atağında önemli bir aşamaya geldi.

İlk yerli savaş uçağı

Türkiye; ABD, İtalya, Hollanda, Kanada, Norveç, Danimarka, Avustralya ve İngiltere gibi ülkelerle F-35 savaş uçağı; Almanya, Fransa, İngiltere, İspanya ve Belçika gibi ülkelerle de A-400M nakliye uçağının üretim ortakları arasında yer alıyor. Bu uçakların her bölümü, ayrı bir ülkede üretiliyor. F-35’in beyin tabir edilen bölümü ile yazılımları ABD’nin tekelinde. Bu nedenle Türkiye, savaş uçağında ABD tekeline bağımlı kalmamak için TF-X savaş uçağı projesini geliştirdi. TF-X’ın ilk uçuşunu 2023’te yapması planlandı.

Bunun yanı sıra HÜRKUŞ eğitim uçağı, ATAK ve genel maksat helikopteri projelerinde önemli aşamaya gelindi. Yaşama geçirilen ve yakın gelecekte TSK’yı dışa bağımlılıktan kurtarması hedeflenen projeler içinde Milli Gemi, Milli Denizaltı, Milli Piyade Tüfeği ve Altay Tankı ile Bora, Kasırga, Hisar, Korkut füze sistemleri ve araçlarda kullanılacak yerli motor yer alıyor. Türkiye’nin Alman MTU firmasının dizel motorunu kullandığı Fırtına obüsü üretiminde yakaladığı başarı, bu obüslerin dış pazarda da ilgi görmesine neden oldu. Almanya, 2010’da Türkiye’nin Azerbaycan’a 36 adet Fırtına obüsü satmasına Yukarı Karabağ anlaşmazlığını gerekçe göstererek izin vermemişti. Almanya, bu kez aynı tutumunu Türkiye’nin Suudi Arabistan ile Katar’a yapacağı ihracatta da yineledi.

Milyar dolarlık satış bağlantısı

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda milletvekillerine bu durumu, komisyon tutanaklarına göre şöyle anlattı: “Silah sistemlerinin yerli ve millî olmaması durumunda, en ihtiyaç duyulan zamanlarda temin edilememesi riski var. Bunun en son örneklerinden bir tanesi, Fırtına obüsü.Suudi Arabistan, Katar ve bir ülkeye daha satışı gerçekleştirildi Fırtınada MTU Alman motoru var. Almanya bu araçların üçüncü ülkelere satışına izin vermemiş ve bu ihracatlar gerçekleşmemiştir.

Özellikle Suudi Arabistan’la bağlantımız milyar doların üzerinde bir rakama tekabül ediyordu. Bunun sayısız başka örnekleri var. Türk Silahlı Kuvvetleri ve tüm güvenlik teşkilatlarımızın imkân ve kabiliyetlerini arttırmak hedefiyle savunma sanayi atılımlarına devam ediyoruz, savunma sanayisinde yerlilik oranını her geçen gün artıyor.”

Türkiye’siz F-35’te büyük zarar

Son günlerde ABD Hava Kuvvetleri Müsteşar Yardımcısı Heidi H. Grant’ın Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alımı ile ilgili açıklamaları, Amerikan medyasında “Washington’un Türkiye’ye F-35 satışını durdurabileceği veya F-35 konusunda Ankara’ya yaptırım uygulayabileceği” yorumlarına yol açtı. Ancak F-35 programının 9 katılımcısından biri olan Türkiye’nin programda 120 adet F-35A tipi uçak siparişinin yanı sıra programın ortak parça üreticisi ve motor bakım yüklenicisi olması, Türkiye’yi programın dışına çıkarma ihtimalini oldukça zayıflatıyor. Mevcut 400 milyar dolarlık maliyetiyle, ABD’de büyük tartışma konusu olan programa Türkiye’siz devam etmenin, diğer ortaklara 12 milyar dolardan fazla ilave yük getireceği tahmin ediliyor.

Mayın temizleme birlikleri artacak

TSK bünyesinde üçü Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na, biri Jandarma Genel Komutanlığı’na bağlı dört Özel Mayın Arama Temizleme (ÖMAT) birliği bulunuyor. Suriye sınırında duvarın inşa edildiği bölümlerde mayın temizliği tamamlandı. Suriye sınırında mayın temizleme sürecinin hızlandırılması için yeni ÖMAT birlikleri kurularak sayının artırılması kararı alındı. Mayından temizlenen arazilerin bölgedeki vatandaşların kullanımına nasıl sunulacağı konusunda da çalışma başlatıldı. (Milliyet / Aydın Hasan)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • cem26 Kasım 2017 00:00

    ulan içimizde ne kadar hain hazımsız insan var Türkiye 70 yıldır hangi silahı üretti,milletin başıyla kıçıyla uğraşmaktan.son yıllarda savunma sanayine yönelik çok başarılı işlere imza atmaya başladı bunu desteklemek yerine devletini suçlayan ahmak dolmuş ortalık.her şeyin bir başlangıcı vardır inşallah devletimiz motorunuda yapacak her şeyinide yapacaktır.laf edenlere soruyorum siz yürümeden koşmayımı öğrendiniz yoksa,birazcık harbi olun siyaseti bırakın devletinizin yanında olun...

  • Bika25 Kasım 2017 23:14

    Atak helikopteri de A.B.D. den izinsiz hiçbir ülkeye satılamaz, anlaşmalar öyle yapılmış. Satarsan ne olur? Bir daha motorunu satmazlar ve arızalananların değiştirilecek parçasını parasıyla da vermezler.

  • Yalan dolan 25 Kasım 2017 22:07

    Hani yerliydi obusler motor almansa nasıl oluyor yerli yuh be kardeşim yalan yalan nereye kadar

  • Cego25 Kasım 2017 12:14

    Ne yerlisi ne millisi kardeşim 15 senedir yaptıkları gibi yine milleti kandırıyorlar. Milli deyipte Almanların engel olmasına gülmek lazım. Öyle değilmi reeeeiiiis

  • D.demirkan 25 Kasım 2017 15:10

    cego. 15 senedir dersen.kendimizi kandırırız. 50 senedir montaj dan öte gidemedik. 1944 japonya atonmu yedi. biz ne yaptık japonyaya savaş ilân ettik.ABD ye yacılık yapmak için. ikinci dünya savaşından sora.japonlara alt yapısı hazır elektire suyu bedava.arsalar tahsis edip vergisiz türk japon ortaklı sanayi siteleri.kursaydık türkiye şimdi bambaşka yerlerde olurdu.yabancı hayranlığı ABD korkusu.bizi üreten deyil tükeken toplum haline getirdi. hâl bu ki osmanlıdan gelen türk japon dostluğumuz halâ devam ediyor.fırsatları kaçırdık. japonya natodamı?. tayvan sigapur malezya endonezya natodamı?.bu ülkeler nasıl kalkınmış?. bu nato kandır macası.bizi yüz yıl geri götürdü. halâ akıllanmadık.

  • Kaçan Grup25 Kasım 2017 11:41

    Obüs için motor üretemiyoruz, ama kendi taaruz helikopterimizi üretebiliyoruz.

  • D.demirkan 25 Kasım 2017 13:30

    OBÜS İÇİN MOTOR ÜRETEMEYEN.HELİKOPTER NASIL ÜRETİYOR ACABA?. SORU İŞARETİ. MOTOR İTALYA KUYRUK RUS PERVANE ALMAN GÖVDE TÜRK.KISACASI BİRLEŞMİŞ MİLLETLER.

  • Cemal25 Kasım 2017 10:46

    100 bin tane makine mühendisimiz var. Bizde motorumuzu kendimiz yapalım.

  • D.demirkan 25 Kasım 2017 17:36

    SENİN YÜZBİN DEDİĞİN TÜRK MÜHENDİS.İKİ ALMAN İKİ JOPON MÜHENDİS ETMEMEZ. HA AA OKEY MÜHENDİSİ DERSEN ONU İNANIRIM.KIRMIZIDAN DIŞARI ATAR.

  • Aslı25 Kasım 2017 10:13

    O motoru Almanya'dan alırken izinsiz satamazsın diye belge imzalayanları işten atacaksın. Bir daha olmaz.

  • e.göy25 Kasım 2017 09:23

    MOTOR SANAT OKULLARINDA MOTOR ÜRETİMİ ÖĞRETİLMİYOR/ÖĞRENİLMİYOR İSE NE ÖĞRETİLİYOR/ÖĞRENİLİYOR Sadece motor tamiri mi ?

  • : ))25 Kasım 2017 09:10

    yerli yerli diyornuz alın gördünüz mi ? atak helikopterde..altay tankda, ilk milli uçakda aynı durumda... adamlar satış izni veriyor. motor yabancıların... Azerilere satamıyoruz yani daha öncede oldu bu... sorsan milli derler ama sözleşmeli hepsi bunların.. saygılar