E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem"Suriyeli işçilere talep var"---

"Suriyeli işçilere talep var"

Suriyeli işçilere talep var
15 Şubat 2016 - 06:48 borsagundem.com

Çalışma Bakanı Soylu, Türkiye’deki Suriyeli ve Afgan mültecilere işçiliğin yanı sıra çobanlık konusunda da yükselen bir talep olduğunu söyledi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye’de bulunan Suriyeli ve Afganlara hem işçilik, hem de çobanlık konusunda talep olduğunu bildirdi. 

Mithat Yurdakul'un Milliyet'teki haberine göre yeni düzenlemeyle, yabancılar için çalışma izinlerinin internetten bile alınabildiğini vurgulayan Soylu, “Örneğin Gaziantep 5. Organize Sanayi Sitesi’nde, maalesef Türk soylu işçiler çok çalışmak istemiyorlar, bazen uzaklıkları sebebiyle, bazen başka sebeplerle. Şu anda çok büyük bürokratik bir mekanizma yok, yoracak bir mekanizma yok. Hatta başvurdukları iş yeri bile bunu yapabilme şansına sahip” dedi.
TBMM’de soruları yanıtlayan Soylu, çalışma iznine kavuşan Suriyeli mültecilerin tarım alanındaki iş fırsatları için, “Tarım işçiliği konusunda farklı bir standardizasyon var. Bir, onlarda yüzde 10 kesinlik yok. Onlarda ikamete bağlılık kesinlikle yok. Yani orada daha bir serbestiyet hem tarım işçiliği hem de bu hayvancılıkla ilgilenenler... Çünkü çobanlık konusunda da Suriye’den gelen kardeşlerimize yönelik hem Afganlara, hem de onlara yönelik bir talep var. Ve bu talep de sürekli yükselen bir talep olarak ortada durmaktadır” dedi.
Yüzde 87’si eğitimsiz
Soylu, Suriyelilerin eğitim durumları ile ilgili de şunları söyledi:
“Suriyelilerle ilgili elimizde net bir etki analizi yoktur. Sayıları var, meslekleri var, hangi mezun oldukları var ama ilk geldiğinde takdir edersiniz ki onların da alınmalarında kayıt tutulması konusunda zorluklar yaşandı. 
Şimdi, afad çok uzun zamandan beri net kayıtları ortaya koymaktadır. İkamet tezkereleri var elimizde, isimleri var ama mesela birçoğu okul mezunu olarak gözükmemektedir, oysa öyle değil, yüzde 87’si görünmüyor yani böyle bir durumla karşı karşıyayız ama şu var: Zannediyorum Merkez Bankası’nın yaptığı bir analiz, ekonomik büyümeye bir etkilerinin olduğu gözüküyor.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)