E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemStoklar bitti, çelikte üretim bantları durdu---

Stoklar bitti, çelikte üretim bantları durdu

Stoklar bitti, çelikte üretim bantları durdu
10 Mart 2022 - 08:30 borsagundem.com

Rusya-Ukrayna arasındaki savaş tüm dünyayı etkilemeye devam ederken, OSİAD Başkanı'ndan kritik açıklamalar geldi.

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın Türkiye’deki sanayi üretimine ve fiyatlara olumsuz etkileri sürüyor. Yassı çelikte ithalatın önemli kısmını gerçekleştirildiği bu iki ülkeden hammadde akışı durunca, bunları kullanarak savunma sanayi olmak üzere mobilya, beyaz eşya gibi sektörlere üretim yapan KOBİ’lerin üretim bantları da durdu.

Stokların bir hafta içinde biteceğini belirten, OSİAD Başkanı Süleyman Ekinci, terminallerde gecikmelerin başladığını söyledi.

Tedarik zinciri koptu

Dünya'dan Hüseyin Gökçe'nin haberine göre, OSTİM Sanayici ve İş İnsanları Derneği (OSİAD) Başkanı Süleyman Ekinci, demir çelik sektörünün yassı ürün ithalatının yarısını bu iki ülkeden yaptığını bildirdi. Savaş ile birlikte tedarik zincirinin koptuğunu, fiyatlamanın yapılamadığını söyleyen Ekinci, eldeki stokların da en fazla 1 hafta yetebileceğini belirtti.

Yassı mamulde siyah sac fiyatının 900 dolardan, 1300 dolara çıktığı bilgisini veren Ekinci, alüminyum fiyatının ise 75 liradan 100 liraya çıktığını kaydetti. Bu ürünleri hammadde olarak kullananların başta savunma sanayi olmak üzere, otomotiv, yedek parça, iş makinesi gibi temel sektörlere üretim yaptığının altını çizer Ekinci, ürünü temin edebilmenin fiyatın önüne geçtiğini söyledi.

KOBİ'ler büyük sıkıntı çekiyor

Rusya ve Ukrayna’nın alternatifi olan ülkelerin de hammadde nedeniyle kendilerini kapattıklarını dile getiren Süleyman Ekinci, “Avrupa kendini kapattı, işçilik sebebiyle maliyetleri zaten yüksekti, şimdi iyice yükseldi Çin de benzer şekilde hareket ediyor. Üstelik Çin’den navlun da çok yüksek. Akaryakıt fiyatı ise ayrı bir açmaz. Kimse malzeme satmak için iştahlı davranmıyor” diye konuştu.

Ekinci, özellikle savunma sanayindeki firmalara üretim yapan KOBİ’lerin termin yönünden sıkıntı yaşadığını, 6 ay 1 yıl önceden imzalanmış kontratlardaki yükümlülüklerin yerine getirilmesine büyük sıkıntı çekildiğini bildirdi.

Altın risk iştahının artması ile düştü

 

BAE petrol sorununa el attı

 

Savaş Alkim'in ham madde alımını vurdu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (17)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ASABİ VATANDAŞ12 Mart 2022 06:51

    Al işte ülkemizin gücü. Bütün palavralara, yalanlara, kibirlenmelere karşılık ithalat durunca 1 ay. Evet sanayiimizin ayakta kalması sadece bir ay. Bundan sonra kimse çıkıp da bu mavalları konuşmasın, herşey anlaşılmıştır.

  • Erdem Kubilay 11 Mart 2022 16:06

    Geçmiş olsun yeni öğrendiniz ama yine de öğrenmek guzeldir

  • Adsoyad11 Mart 2022 07:59

    Eğer her şey ukraynadan geliyorsa kapatın dükkanı

  • Eregli akar10 Mart 2022 22:09

    Yassı çelik ereğli üretiyor uçmaya hazır olun

  • Haluk 10 Mart 2022 17:23

    Ülkemizdeki demir çelik madenlerini sattılar şimdi dışarı bağımlı olduk ülkeyi getirdikleri hâle bakın

  • Mucise Reis ;)10 Mart 2022 12:16

    Kehribar tesbih, hediye felan alıcam işte. neyse..  satan biri vardı, muhabbet, zam geldi dedi...mal bulamıyoruz.. ne alaka dedim ? ukraynadan alıyorduk kehribarları, dedi :D ben oldum şok... Tebihde mi be abi... Gemiler geliyor merak etme dedim :D  daha neler duyacaz...

  • İsmail 10 Mart 2022 12:11

    Her kez ekonomist.siyaset bilimci vs. Olmuş rica etsem düşünün başkan sizsiniz. Sorunları düşünün bütçeyi düşünün bir gün görev yapabilirmiyiz. Ben kendi bütçemi altı aydır tutturamiyorum. Allah yardımcımız olsun sabır ve şükür diliyorum

  • ismail beye10 Mart 2022 16:01

    Eğer bu sorunların önemli bir bölümü özellikle ekonomi konusundaki deney teori ile ülkeyi bu duruma önceden getirip super kırılgan yapmışssan ve kötüye yönelik bir b planıyla çözümü de hazırlamadıysan sorun budur.Kısacası kıyaslamayan bence yanlış

  • xyz10 Mart 2022 14:36

    O zaman oturacan köşende. Ben bu işi biliyorum demeyeceksin. 85 milyonun vebalini almayacaksìn. İsmail gardaş. Beceremiyorsan bırakacaksın. Ama bizim gibi ülkelerde koltuk rant ve itibar aracına dönüşmüş. Vebal ise hak getire. Zaten fırtınalı havada kaptan araki bulasın.

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU10 Mart 2022 11:35

    DESENE BİZE GÜN DOĞACAK YİNE.

  • BORSACI10 Mart 2022 09:20

    nasıl bir ülkeyiz aklım almıyor stokçuluk,karaborsacılık.vurgunculuk ,dolandırıcılık meslek haline geldi asıl sorun hükümetin ama onlara bakarsan enflasyona halkı ezdirmiyecez diyor oysaki halk ezim ezim ezildi allahım ülke nereye gidiyor bu ekenomik sorunlar yönetecek bir hükümet lazım.

  • xyz10 Mart 2022 10:40

    Demek ki ülkede açtığın ilahiyat ve imam hatip okullarının çokluğuyla değil. Ülkenin benden senden demeden ahlaklı insanlarıyla öğüneceksin ve onları göreve getireceksin. Peygamberimiz ne demiş " Ben Güzel Ahlakı Tamamlamak İçin Gönderildim."  bunlara önem vermezsen toplum çürür. Stokçuda olur karaborsacıda. Borsacı gardaş.

  • Kakılmış10 Mart 2022 10:36

    Nereye gidiyor?

  • N unalmis10 Mart 2022 09:53

    İl Ulan dingil dünyaya bir bak dünya nereye gidiyor gorde sonra ülkene yönetenlere eleştiri getir

  • VS10 Mart 2022 09:06

    yahu bu ne rezillik biz 1 haftalık ülkemiyiz.bırakın bu boş lafları

  • xyz10 Mart 2022 09:00

    Al sana yeni kriz. Yassı çelik yok ülkede. Bunu da savunurlar. Yassı çelik stoğu yapıyorlar. Zabıta, polis, jandarma, kaymakam ve vali baskına. Ülkeyi ithalata bağladılar. Demek ki dış borç nasıl oluşmuş daha iyi anlaşıyor. 20 yıl fabrika namına yatırım yapma olanı sat. Beton hariç orda bunlara ekmek çok.( arsa ve imar rantı). Vizyon şart.

  • Sütten yapılmışlar10 Mart 2022 09:10

    Bahane bitmez boşver.