E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaStifel: Resesyon değil yaz rallisi---

Stifel: Resesyon değil yaz rallisi

Stifel: Resesyon değil yaz rallisi
07 Haziran 2023 - 11:45 borsagundem.com

Yatırım bankası Stifel, ABD ekonomisinde yakın zamanda bir durgunluk beklemiyor ve yatırımcıların yaz aylarında yüzünün güleceğini öngörüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisinde geçen yıldan bu yana beklenen resesyonun gerçekleşmeme olasılığı giderek artıyor. Yatırım bankası Stifel de resesyon beklemeyenler arasına dahil oluyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırım bankası Stifel, ABD ekonomisinde yakın zamanda bir durgunluk yaşanmayacağını ve hisse senetlerinin yaz rallisine kaldığı yerden devam edeceğini söylüyor.

Yakın vadede durgunluk yok

Fortune’dan Will Daniel’ın haberine göre, kasvetli geçen 2022 yılının ardından borsa bu yıl, yükselen büyük teknoloji hisseleri ve yatırımcıların yapay zeka tutkusuyla dirençli kalmayı sürdürüyor. İnatçı enflasyona, yükselen faiz oranlarına ve Wall Street'in bir yılı aşkın süredir devam eden durgunluk tahminlerine rağmen, ABD ekonomisi dayanıklılığını koruyor. ABD GSYİH'sı ilk çeyrekte yüzde 1,1 oranında artarken işsizlik oranı da Mayıs'ta yüzde 3,7 ile pandemi öncesi düşük seviyelere yakın seyrediyor.

Stifel Baş Sermaye Stratejisti Barry Bannister, Ocak ayında, teknoloji gibi döngüsel büyüme sektörlerinin önderlik ettiği hisse senetlerinin, büyük ölçüde enflasyondaki keskin düşüş nedeniyle 2023'ün ilk yarısında yükseleceğini öngörmüştü. Ayrıca, iş çevrelerinde resmi hakem olarak görülen Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu'nun (National Bureau of Economic Research - NBER) yılın ilk yarısında bir durgunluk ilan etmeyeceğini de doğru bir şekilde tahmin etmişti. Şimdi ise Bannister, yakın vadede bu çağrısını ikiye katlıyor.

Bannister, yayınladığı araştırma notunda, “Ekim 2022'den bu yana, ekonomik dayanıklılık ve politika ihtiyatlılığı bize acil bir durgunluğunun olmadığını gösterdi. Durgunluklar ve ayı piyasaları genelde sürpriz olarak kabul edilir ve o kadar geniş çapta beklenmez” diye yazıyor. Bannister, bir Wall Street'te pek çok kişinin beklediği resesyonun bu yaz gerçekleşmeyeceğini savunuyor.

Bannister, art arda iki çeyrek negatif GSYİH büyümesi olan, ders kitaplarındaki yaygın durgunluk tanımına atıfta bulunuyor. Ancak, NBER'in 'ekonomiye yayılmış ve birkaç aydan fazla süren ekonomik faaliyette önemli bir düşüş’ şartı arayan daha geniş kriterlerine dayalı bir durgunluk ilan etmesini öngörmediğini de belirtiyor.

Ralli dördüncü çeyreğe kadar sürebilir

Ekonomik dayanıklılık ve yapay zeka heyecanı nedeniyle Bannister, bu yılki borsa rallisinin çok daha yavaş da olsa dördüncü çeyreğe kadar süreceğini düşünüyor. Bannister, “S&P 500'ün üçüncü çeyrekte 4.400 puan civarında seviye atlamaya başladığını ve boğa piyasasını Ekim 2022'nin düşük seviyelerinde tamamladığını görüyoruz” diye yazıyor. Bannister’ın fiyat hedefi, gelecek aylarda S&P 500 için yaklaşık yüzde 3'lük hafif bir artış anlamına geliyor.

Teknoloji hisse senetlerinin yılbaşından bu yana gösterdiği inanılmaz performansın ardından Bannister, yatırımcılara, ekonominin sağlığına bağlı olarak yükselme ve düşme eğiliminde olan ve daha düşük değerlemelerle ticaret yapan, temel malzemeler, endüstriyeller veya finans gibi sektörlerde ‘döngüsel değer' hisselerine bakmalarını tavsiye ediyor ve bu sektörlerin bu yaz uygun fiyatlarda alınabileceğinin altını çiziyor.

Bannister, “Ekim 2022'den bu yana kazanımların çoğu döngüsel büyümeydi ancak şimdi 2023’ün üçüncü çeyreğine giderken fiyat/kazanç oranı liderliğindeki bir yakalama rallisinde döngüsel değer görüyoruz” diye yazıyor ve ekliyor: "Döngüsel değer hisse senetlerinin fiyat/kazanç (F/K) oranları açısından değerlemelerinin, son dönemdeki düşük performanslarından sonra gelecek aylarda yükseldiğini görüyoruz.”

İki yarıdan oluşan bir yıl

Ancak Bannister, Ocak ayından bu yana 2023'ün hala ‘iki yarıdan oluşan bir yıl' olabileceği konusunda da uyarıyor. Bannister, bu yılın dördüncü çeyreği ile 2024'ün ikinci çeyreği arasında yatırımcıların Fed tarafından tetiklenen bir durgunluğa karşı tetikte olmaları gerektiğini söylüyor.

Bu ‘politika' riskinin ardından piyasalardan gelen bir ‘iyi haber kötü haberdir’ dinamiğinin geleceğine inanan Bannister'a göre, Fed yetkilileri faiz oranlarını ekonominin durgunluğa zorlanacağı bir noktaya kadar yükseltebilir. Bu dinamiğe göre, olumlu ekonomik haberler sonrası borsalar düşüyor çünkü yatırımcılar bunun Fed'i enflasyonu bastırmak için oranları daha da yükseltmeye zorlayacağından korkuyor.

Bunun da ötesinde, Bannister, on yıllık bir ‘uzun vadeli ayı piyasası’nın ortasında olduğumuza hâlâ inandığı konusunda da uyarıyor. Bu, kazançların artmasına rağmen F/K oranlarının düştüğü ve S&P 500'ün yatay seyretmesine neden olan bir sürece karşılık geliyor.

Bannister, “Ocak 2022’de S&P 500 Endeksi 4.800 puandayken uzun süreli bir ayı piyasasının başladığı konusunda yatırımcıları uyarıyoruz. Bu nedenle 2030'a kadar tetikte kalın” diyor.

ABD’de resesyon endişeleri boşa mı çıkıyor?

 

Borç tavanı anlaşması resesyon riskini artırıyor mu?

 

JPMorgan: Hafif bir durgunluk bile borsalarda çöküşe neden olabilir

 

Piyasalar bekleme moduna geçtİ

 

Boğa piyasası için 3 yeşil ışık gerekiyor

 

Boğa piyasası mı, tuzak mı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)