E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiStanley Druckenmiller: ABD borç krizi, korku filmi izlemek gibi---

Stanley Druckenmiller: ABD borç krizi, korku filmi izlemek gibi

Stanley Druckenmiller: ABD borç krizi, korku filmi izlemek gibi
03 Mayıs 2023 - 15:26 borsagundem.com

ABD ekonomisinde en güncel sorun olarak öne çıkan borç krizi, yatırımcıların da kabusu olmaya devam ediyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hedge fon yatırımcısı Stanley Druckenmiller, ABD borç krizinin düşündüğünden daha da kötü olduğu konusunda uyarıda bulunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, hedge fon ve uzun vadeli açık yatırımcısı Stanley Druckenmiller, ABD’de patlak veren borç krizinden giderek daha fazla endişe duyduğunu itiraf etti.

Borç tavanı krizi çıkmazda

Bloomberg’den Sonali Basak'ın haberine göre, Stanley Druckenmiller, borç tavanı üzerindeki mevcut çıkmazın, gelecekteki kontrolsüz hükümet harcamalarının tehlikeleri tarafından gölgede bırakıldığını söyledi.

69 yaşındaki Druckenmiller, Güney Kaliforniya Üniversitesi Marshall İşletme Okulu'nda yaptığı konuşmada, “Son on yılın mali pervasızlığı, bir korku filminin ortaya çıkmasını izlemek gibiydi” dedi. ABD hükümetinin temerrüde düşmemesini umduğunu söyleyen Druckenmiller, “Ama dürüst olmak gerekirse, gelecekteki mali sorunlar yerine borç tavanı krizine odaklanmak, Santa Monica'da sahilde oturup asadece 10 mil uzakta 70 metrelilk dalgalarla üzerinize gelen bir tsunami olduğunu bildiğiniz halde 10 metrelik dalgaların iskeleye zarar verip vermeyeceğine dair endişelenmeye benziyor” şeklinde konuştu.

Druckenmiller'ın yorumları, milyarder yatırımcının on yıl önce 14 üniversite kampüsünü kapsayan bir tur sırasında öğrencileri, gelecek nesilleri iflas ettirebileceğine inandığı artan federal bütçe açıklarına dikkat etmeye teşvik ederken söylediklerini anımsatıyor. O sırada pervasız harcamaların yol açtığı ekonomik fırtınanın 2008'in ekonomik sancılarını gölgede bırakabileceğini söyleyen Druckenmiller, “Bugünkü durum 10 yıl önce öngördüğümden çok daha kötü görünüyor” diyor.

200 trilyon dolarlık yük

“En büyük sorun, Sosyal Güvenlik ve sağlık sigortası programları Medicare ve Medicaid gibi, bugün kesinti yapılmadan gelecekte kesilmesi gerekecek olan haklardır” diyen Druckenmiller, konuşmasında, Biden yönetiminin potansiyel eksikliklerle başa çıkma planlarının yanı sıra Cumhuriyetçi partinin mali kısıtlama eksikliğine ilişkin endişelerini de dile getiriyor.

Druckenmiller, faiz gideri de dahil olmak üzere Kongre Bütçe Ofisi (Congressional Budget Office) tahminlerine göre, yaşlılar için yapılan harcamaların 2040 yılına kadar federal vergi gelirlerinin yüzde 100'üne ulaşacağını ifade ediyor. Druckenmiller’a göre dahası, mevcut 31 trilyon dolarlık ABD borç yükü, gelecekteki yetkilendirme ödemelerini hesaba katmıyor. Druckenmiller, bu yükün bugünkü değeri hesaba katıldığında, borç yükünün 200 trilyon dolar civarı olduğunu tahmin ediyor.

Fed finansal sorunları çözebileceği yanılsaması yaratmaya devam ediyor

Druckenmiller, Fed'in eylemlerini de sorgulayarak, kurumun son on yıllardaki kolay para politikalarının finans piyasalarında, hükümette ve bankalarda pervasız davranışlar yarattığını söylüyor. Druckenmiller, “Ne yazık ki, hala büyük miktarda devlet borcuna sahip olan Fed, mali sorunlarımıza yardımcı olabileceği yanılsamasını yaratmaya devam ediyor” diyor.

Geçen yıl faiz oranlarını 5 puan artırmak doğru yönde bir hareket olsa da bunun Fed tarihindeki en büyük hatayı düzeltmeye çalışmaktan ibaret olduğunu belirten Druckenmiller, Merkez Bankası’nın silahlarına bağlı kalma kararlılığını sorguluyor ve şöyle diyor: “Fed, geçen ay sorun belirtileri ilk ortaya çıktığında ve sadece dört gün içinde, bilançosunu küçülterek kaydettiği küçük ilerlemenin çoğunu geri aldı. Bu asimetrik Fed tepkisi, Kongre’nin her iki tarafında da görülen ciddi yapısal eylem eksikliğini besleyen şeydi.”

Druckenmiller, milyarder George Soros'un on yılı aşkın bir süre baş stratejisti olarak çalışmak da dahil olmak üzere, sektörde geçirdiği otuz yılın ardından 2010 yılında harici müşteriler için para yönetimi işini durdurdu. Druckenmiller, 1986 yılından 2010 yılına kadar, sektördeki en iyi uzun vadeli rekorlardan biri olan yıllık ortalama yüzde 30 getiriyle en başarılı yatırımcılar arasında yer alıyor.

ABD Hazinesi borçlanma tahminini yükseltti

 

ABD'de borç limitinin 31,4 trilyon dolar artırılmasına onay

 

Fitch: Kısa vadeli borç limiti artışı gelecek açmazları önlemeyecek

 

Beyaz Saray: Borç limiti müzakere edilmeyecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)