E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSpekülasyona para yatırmak!---

Spekülasyona para yatırmak!

Spekülasyona para yatırmak!
10 Aralık 2015 - 10:44 borsagundem.com

3. çeyrek bilançosuna göre zararı devam eden 19 şirketin hisse fiyatı yükseldi. Riske girerek spekülatif beklenti peşinde koşmak ne kadar doğru?

“Paramı katlamayı beklerken zararına çıktım" diyor yatırımcı Halil Öner. Spekülatif beklentilerle hareket eden birçok yatırımcı gibi o da kısa sürede parasını çoğaltmayı beklerken zarar edenlerden. Piyasa uzmanları ise büyüleyici vaatlerin spekülasyonu ayakta tutan temel motivasyon sağlama olduğunu ısrarla belirtirken yatırımcıların spekülatif beklentilerden uzak durması gerektiğini hatırlatıyor. Spekülatörlerin en çok sevdiği volatil piyasalarda bireysel yatırımcıların da kaybetme olasılığı artıyor. Nedeni ise piyasa dalgalandıkça bireysel yatırımcıların panik halde işlemlere yönelirken spekülatörlerin bu durumu fırsata çevirebilmeleri. Tabii gün içi spekülasyonlar yaşandığı gibi daha uzun zaman dilimini kapsayan spekülasyonlar da olabiliyor. Bilanço dönemleri beklentilerin en yüksek olduğu zaman dilimi olması itibariyle spekülatörlerin favorileri arasında yer alıyor.

Geçtiğimiz ay şirketlerin dokuz aylık mali tabloları açıklandı. Zarar eden, dahası zararını artıran 19 borsa şirketinin hissesi prim yaptı. Bilançoların açıklanmalarının hemen ardından yüzde 12'ye varan değer artışları sırasında bireysel yatırımcının yeni pozisyonlar açtığı gözleniyor. Örneğin listede yer alan ve yılbaşından bu yana değeri yüzde 85 artan Doğusan, beş yıldır zarar ediyor. Birikmiş geçmiş yıl zarar toplamı 19,3 milyon TL'yi aştı. Öz sermayesi, sermayesinin gerisinde bulunuyor. Benzer şekilde getirişi yılbaşından bu yana yüzde 33 seviyesinde olan Rhea Girişim sürekli zarar eden bir diğer firma. Geçmiş yıl toplam zararı son bilançosuna göre 36 milyon TL'ye çıktı. Ancak şirketler zararda olmalarına rağmen ilgi görebiliyor. Analistler ise bu hisseleri takip listelerinde tutmadıklarım ısrarla dile getiriyor.

Söz konusu hisseleri alanların bazıları ise hallerinden pek memnun. Zira daha da yükseleceği inancıyla bekliyorlar. Rhea Girişim hissesinin 11 Kasım günü kapanış fiyatı 1,04 TL'ydi. Ancak forumlarda yazılanlara baktığımıza alanların beklentisinin oldukça iddialı olduğunu görebiliyoruz. "70 kuruşa bile çekseler satmayacağım. İlk hedef 1,70-1,80 TL, beklerim ben, vaktim bol" diyen olduğu gibi düşüşlere dahi şüpheyle bakanı görmek mümkün: "Küçük yatırımcıyı bıktırmak ve elindeki mallan daha fazla toplamak için düşürüyorlar" yorumuna rastlıyoruz. Kuşkusuz ilk hedef olarak 1,80'i gören kişinin, asıl hedef olarak da Rhea'nın daha önce test ettiği 6 TL'yi görmesi şaşırtıcı olmayacaktır.

Eski SPK Başkanı Vedat Akgiray, bir toplantıda manipülasyonun kötü, spekülasyonun iyi olduğunu söylerken konuyu ABD'ye dair bir fıkra ile açıklamıştı: "Para kaybeden yatırımcıya spekülatör, para kazanan spekülatöre yatırımcı derler." Şüphesiz yasal olan spekülasyon karşısında suç teşkil eden manipülasyonun savunulur bir tarafı olamaz. Yine de spekülatif beklentiler yerine mali yapısı güçlü ve büyüyen firmaları tercih etmek yatırımcıların birikimlerini yitirmemesi için daha doğru bir yaklaşım tarzı olsa gerek.
(ZEYNEP AKTAŞ/FORTUNE DERGİSİ)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Metin ÇOK10 Aralık 2015 14:02

    Bizim borsamız ky'ı için adeta bir "Gayya kuyusudur" ve kuyu hiç boş kalmaz!!...

  • ??10 Aralık 2015 11:20

    teker suat takara digerleri lüks içinde yaşar onlar kollanır küçük yatırımcı kaybeder.

  • IR Specialist10 Aralık 2015 11:17

    Bu yazı da "spekülatif beklentiler yerine mali yapısı güçlü ve büyüyen firmaları tercih etmek yatırımcıların birikimlerini yitirmemesi için daha doğru bir yaklaşım tarzı olsa gerek" diyerek yatırımcıyı speküle etmiyor mu? :-)

  • xx10 Aralık 2015 11:01

    BİZİM BORSA BÖYLE İŞTE.biri alır götürür diye belenip durur.