E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemS&P: Korona nedeniyle 6 ülke resesyona girebilir---

S&P: Korona nedeniyle 6 ülke resesyona girebilir

S&P: Korona nedeniyle 6 ülke resesyona girebilir
06 Mart 2020 - 18:27 borsagundem.com

S&P, koronavirüsü salgını nedeniyle küresel ekonomide hem talep hem de arz şoku yaşandığını, bu yıl Avustralya, Hong Kong, Singapur, Japonya, Güney Kore ve Taylan'ın ekonomik durgunluğa (resesyon) girebileceğini açıkladı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poors (S&P), korona virüsü salgınının Asya Pasifik bölgesindeki ülkelerin milli gelirlerinde toplamda 211 milyar doları silebileceğini açıkladı.

CNBC’nin aktardığına göre, Çin için 2020 yılı büyüme tahminini yüzde 5,7’den yüzde 4,8’e çeken kuruluş, salgın nedeniyle bu yıl Avustralya, Hong Kong, Singapur, Japonya, Güney Kore ve Taylan’ın ekonomik durgunluğa (resesyon) ya da durgunluğa yakın bir noktaya gireceğini öne sürdü.

HEM ARZ HEM TALEP ŞOKU YAŞANIYOR

İnsanların sokağa daha az çıktığını ve seyahat ettiğini, şirketlerinde devletlerin sınırlamaları ve çalışanların enfeksiyon riski nedeniyle üretimlerinde aksama olduğunu belirten kuruluş, hem arz hem de talep şoku yaşandığını kaydetti.

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, korona virüsünde dünya genelinde vaka sayısı 95 bini aşarken, ölü sayısı da 3 bin 280’e ulaştı. Çin dışında en çok vaka tespit edilen ülkeler, Güney Kore, İtalya ve İran olarak sıralanıyor.

Salgının tahmin edilenden daha uzun sürmesi durumunda Asya Pasifik bölgesindeki ekonomik etkisinin daha derin olacağını belirten S&P, hane halkları, şirketler, bankalar ve hükümetler dahil herkesin salgının olumsuz sonuçlarından etkileneceğini vurguladı.

HAVACILIKTA GELİR KAYBI 113 MİLYAR DOLARI BULABİLİR

Milli gelirlerinin ortalama yüzde 10’u kadar turizm geliri olan ve Çinli turistlerin toplam içindeki payının yüksek olduğu Hong Kong, Singapur, Tayland ve Vietnam’ın salgından en sert etkilenecek ülkeler olduğuna dikkat çeken kuruluş, bu ülkelerin ayrıca, elektronik ve otomotiv sektörlerindeki tedarik zinciri risklerine karşı yüksek düzeyde duyarlı olduğuna işaret etti.

Öte yandan, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin (IATA) dün yaptığı açıklamaya göre, salgın nedeniyle bu yıl dünyada hava yollarının toplam gelirinin 113 milyar dolar azabileceği, bunun da 2008’deki küresel finansal kriz sonrası en yüksek rakam olacağı tahmin ediliyor.

S&P, salgının ikinci çeyrekte önüne geçilmesi durumunda küresel ekonominin 2021’de tekrar toparlayabileceği öngörüsünde bulundu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Cafer bekmez08 Mart 2020 22:57

    Corono virüs diye diye soyuyorlar milleti.

  • mustafa temiz07 Mart 2020 12:42

    s p  1300 dolara dusunceye kadar bekleyecegim ondan sonra favori hisselerime giris yapacagim petrol 20 dolara duserse altina sarkarsa alim zamani gelmis demektir ama bu kriz cok kisiyi batirir petrol dususu zaten su an dunyada 20 ulke ekonomisini zora sokuyor harcayamiyor ve calamiyorlarlar viruste sanayiden kazanan ekonomileri vuracak burda ikinci buhrani cikartacak komplo teorisi gibi oldu benim gorusum bu yatirmici tavsiyesi degildir

  • NumAn07 Mart 2020 11:37

    Daha ABD'ye yeni sıçradı tüm dünya resosyona girecek, ABD işi gevşek tutuyor karantina yok İran gibi çok hızlı ilerler

  • By07 Mart 2020 06:51

    +Ayrıca Avrupa’da çoğu ülke resesyona girecek=küresel resesyonnnnn

  • b.a07 Mart 2020 00:02

    ölmeyen virüs yapmışlar

  • Yorum06 Mart 2020 21:24

    Çin girmeden bunlara ne giriyor abd nin derin finans oyuncularıyla ilaç firmalarının sahipleri 2020 için özel birşeyler düşünmüşler halbuki 2020 için küresel hise senedi piyasaları altın çagını yaşayacaktır ama bellii bazıları geç kalmış geç kalmalarını kendi lehlerine çevirmek için yaptıkları bişey

  • Turk06 Mart 2020 21:23

    Millet can derdinde sp mal derdinde. Bu ne biçim dünya

  • Tövbe tövbe06 Mart 2020 22:13

    Madem öyle senin burda işin ne.

  • BİR DOST06 Mart 2020 21:17

    Maaşlı anguslar gene manupüle edecek bir konu bulmuşlar, salyaları akıyor.

  • Yeni değil06 Mart 2020 20:39

    Japonya 25 senedir resesyonda.

  • Yorum06 Mart 2020 20:10

    İki ay önce yazdım elektronik şirketleri çok zor duruma düşecek çünkü Çinden tedarik etmeleri gereken donanımları alamıyorlar ve talebe cevap veremiyecekler başka ülkelerden almaya kalkarlarsa daha mahalıya alacaklar ve fiyatları da yükseltmek zorunda kalacaklar böylece satışlar azalacak bu sade elektronik firmaları için degil uzak dogudan ticareti olan her firma için geçerli ha Türkiye in avrupaya tedarik te ön plana çıkarsa lehine olabilir

  • Kemal06 Mart 2020 19:52

    Yani 2008 de olan kriz tekrar edecek!

  • ekonomist/stratejist06 Mart 2020 19:48

    Küresel resesyon küresel ekonomik kriz var zaten hissedilir seviyelere ulaşmaya başladı daha da derinleşecek Türkiye gibi ekonomisi çok kırılgan olan ekonomilerde küresel kriz çok şiddetli olacak. Küresel ekonomik krizin çok büyük delilleri aylardır vardı daha da derinleşiyor petrol fiyatları iyice düşmesi, borsaların şişmesi, Almanya ve Fransa ile Avrupada, Çin ile Asya'da sanayinin gerilemesi, üretim daralıyor ticaret azalıyor küresel ekonomi daralıyor daha nolsun. Merkez Bankaları faizleri aylardır düşürüyor ama bir fayda etmiyor önüne geçemiyorlar geçemezler de asla. Bu defa küresel ekonomik krizin sembolik günü "KARA CUMA" olsun😉

  • fieke06 Mart 2020 18:51

    Güney Kore, Japonya, Hong Kong ve Singapur resesyona girerse tüm dünya resesyona girer zaten.

  • Ku06 Mart 2020 23:39

    S&P, koronavirüsü salgını nedeniyle küresel ekonomide hem talep hem de arz şoku yaşandığını, bu yıl Avustralya, Hong Kong, Singapur, Japonya, Güney Kore ve Taylan'ın ekonomik durgunluğa (resesyon) girebileceğini açıkladı