E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSözleşmelerde TL'ye geçiş kuru belli oldu---

Sözleşmelerde TL'ye geçiş kuru belli oldu

Sözleşmelerde TL'ye geçiş kuru belli oldu
04 Ekim 2018 - 08:24 borsagundem.com

Sözleşmelerde TL dönemi getiren tebliğ görüşe açılırken taslağa göre 2 Ocak 2018 öncesi sözleşmeler için 2 Ocak kuru kullanılacak

Sözleşmelerde dövizden TL’ye nasıl geçileceğinin detayları belli oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın “gizli” ibaresiyle tarafların görüşüne açtığı tebliğ taslağıyla en çok merak edilen hangi kurun esas alınacağına açıklık getirildi.

Hürriyet'ten Neşe Karanfil'in haberine göre TL’ye geçerken mutabakata varamayan tarafların uygulayacağı kurda sözleşme tarihi esas alınacak. Eğer sözleşme 2 Ocak 2018’den önce yapılmışsa bedel 2 Ocak 2018’deki Merkez Bankası efektif satış kuru kullanılacak. Bu da 3.77 lira.

Eğer sözleşmeler 2 Ocak 2018’den sonra yapılmışsa bedeller sözleşme tarihinde geçerli Merkez Bankası efektif satış kuru olacak. Söz konusu tutarlar sözleşmenin yenileme dönemine kadar uygulanmaya devam edilecek. Yenileme döneminde tekrar tespit edilecek tutarlar ise bu fıkranın ilk cümlesinde belirlenen Türk parası karşılığın, 2 Ocak 2018’den yenileme tarihine kadar Türkiye İstatistik Kurumunun her ay için belirlediği tüketici enflasyonu (TÜFE) aylık oranları esas alınarak hesaplanacak tutarını geçemeyecek.

YABANCIYA MUAFİYET TANINACAK

Taslağa göre Türkiye’de yerleşik kişiler; konut ve işyeri dahil gayrimenkul satış sözleşmelerinde sözleşme bedelini ve diğer ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli yapamayacak.

Dışarıda yerleşik kişilerin Türkiye’de bulunan; şube, temsilcilik, ofis, irtibat bürosu, yüzde 50 ve üzerinde pay sahipliklerinin bulunduğu şirketler ile serbest bölgelerde yer alan şirketlerin taraf olduğu iş ve hizmet sözleşmelerinde, sözleşme bedeli döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak yapılabilecek.

Türkiye’de yerleşikler; danışmanlık ve aracılık dahil hizmet sözleşmelerinde, sözleşme bedelini dövizle imzalayamayacak. Yabancılar ise hizmet sözleşmelerini dövizle yapabilecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kucuk yatırımcı04 Ekim 2018 12:30

    olan herzaman millete.hukumetı ben yonetsem bende hıcbırsey bılmeden bukadar borc yaparım,ulkede enflasyon olur..bence akp hukumetı biran once ıstıfa etmelı yeter artık hergun zam hergun zam

  • Okie Dokie04 Ekim 2018 09:16

    Ben sözleşmelerimde dolar kurunu 7.20 TL aldım ağa. İsteyen evimi kiralar istemeyen kiralamaz. Eeeee %46 enflasyona karşı kendimi korumam gerek.

  • Veysel04 Ekim 2018 11:33

    Evin elinde patlar inşallah bir ekmeğe muhtaç olursun eee allaha karşı koruman gerek kendini

  • erol g.04 Ekim 2018 08:47

    KONUT KİRA SÖZLEŞMELERİNDE YURT İÇİ ÜFE'YE GÖRE HESAPLANIYOR YURT İÇİ ÜFE İSE %21,36 OLDUĞU AÇIKLANDI YURT İÇİ ÜFE ORANI AÇIKLANAN %24,52 TÜFE ORANINDAN DAHA DÜŞÜKTÜR 2019 ocak ayından itibaren konut kira artışında tüfe oranı uygulanacakmış TÜFE ORANI DAHA ŞİMDİDEN YURT İÇİ ÜFE'DEN DAHA YÜKSEK YENİ YILDAN İTİBAREN TÜFE ÜFE'DEN DAHA YÜKSEK AÇIKLANIR Değişiklik kiracıların aleyhine olmuştur/olacaktır

  • Hasan04 Ekim 2018 09:26

    Kiracı zaten yanmış Tüfe bile şimdiden %24,5