E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinSoma'da madenin alternatifi yok---

Soma'da madenin alternatifi yok

Soma'da madenin alternatifi yok
26 Aralık 2014 - 03:21 borsagundem.com

301 işçinin hayatını kaybettiği Soma'da 7 bin 500 madenci işsiz, 5 bin kamyon boşta, esnaf krizde. Herkes biran önce madenlerin açılmasını bekliyor

Soma’da 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın üzerinden tam 7 ay geçti. Günlerce ağladığımız, tüm Türkiye’yi yasa boğan olaydan sonra herkes hayatına geri döndü. Ama madencilerin aileleri, evlatları, hayat arkadaşları, madende arkadaşlarını kaybeden işçiler, arama kurtarma çalışmalarına katılanlar ve hatta onlara psikolojik destek veren psikiyatri hekimlerinin bile yaraları hala kanıyor. Ahmet Can'ın Hürriyet'teki haberine göre yaşanan facia sonrası işsiz kalan madencilerden dolayı Soma’da ekonomi de ciddi darboğaza girmiş durumda.

BÜTÜN SOMA ETKİLENDİ

Hürriyet’e özel açıklamalar yapan Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, yaşanan faciadan önce Soma’daki iki maden şirketinde toplamda 12 bin işçinin çalıştığını ve şu anda 7 bin 500 madencini  işsiz durumda olduğunu söyledi. Atçı şöyle devam etti: “Şu anda İmbat Madencilik bir ocağını açamadı. Kaza olunca üretimi bir müddet durdurdu. Bu ocaklarda üretim durduğu zaman, yeniden faaliyete geçmesi çok zor bir durumda. Bu marşı olmayan bir motora benziyor. 1500 kişi bu madende işsiz kaldı. 6 bin kişi Soma Maden İşletmeleri’nden dolayı işsiz kaldı. 7 bin 500 işsiz demek yaklaşık 30 bin kişilik haneye denk geliyor. Anne babaları var. Eşleri var. Bu rakam nereden baksanız Soma nüfusunun dörtte birine denk geliyor.”

5 BİN KAMYON İŞSİZ

Maden işçilerinin yanı sıra Soma’da 5 bin kamyonun çalışmadığını boşta durduğunu, sahiplerinin ve şoförlerinin de işşiz kaldığını sözlerine ekleyen Atçı, “Kömür üretimi durunca onların da sıkıntısı oldu. Bu doğal olarak esnafa yansıdı. Bunlara çözüm olması için KOSGEB’ten kredi dağıttık. İşçilere yardım etmeye çalıştık. Şu anda Soma’nın yarısı kaybolmuş durumda. Üretim daha rayına oturmadı” dedi.

MAAŞLAR SON KEZ YATTI

Soma’da şu anda düzeltilmesi gereken birçok iş olduğunu dile getiren Atçı, ilçede şu anda moral bozukluğu ve tedirginlik olduğunu söyledi. Asıl zorluğun bundan sonra başlayacağını ifade eden Atçı sözlerine şu şekilde devam etti: “İşten çıkarılan 3 bin kişi bu ay son kez maaşlarını aldılar. Bundan sonra almayacaklar. Bunlar olmasın diye tedbir almaya başladık. İmbat Madencilik üretime başlayacak 1500 kişi işe girecek. Demir Export gelecek Şubat ayında üretime başlayacak. 1000 kişi civarında burada iş bulacak. Yeni projelerle eski konumumuza geri dönmeye çalışacağız.”

Kontroller devam ediyor

IŞIKLAR ve Atabacası madenlerinin 6-7 ay boyunca kapalı kaldığını ifade eden Atçı, “Işıklar bir ay önce açıldı. Ancak Atabacası madeni hala üretime geçemedi. Açılması için çalışmalar sürüyor. Kontroller devam ediyor” şeklinde konuştu.

El becerileriyle bütçeye katkı

TÜRKİYE Vodafone Vakfı, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ve Soma Belediyesi’nin işbirliğiyle hayata geçirilen “Soma’da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi” ile Somalı kadınların el becerilerini kullanacakları çeşitli üretimler yapmalarına ve gelir elde etmelerine dayalı bir iş modeli kuruldu. Merkez ile Somalı kadınların iletişim teknolojilerinin sunduğu imkânlarla tanıştırılması, sosyal ve ekonomik hayata katılımlarının sağlanması hedefleniyor. İlk yılda 250 kadına ulaşılması planlanan projeyle, 22 Aralık’ta başlayan eğitimlerden şu anda 154 kadın faydalanıyor. Merkezde kadınlara teknoloji, girişimcilik, psikolojik danışmanlık ve el becerileri konularında eğitimler veriliyor. Eğitimlerin hemen ardından ise üretim aşamasına geçilecek. Siparişe göre yapılacak üretimlerin yanı sıra özel koleksiyonlar da oluşturulacak. Tüm ürünler, Önce Kadın Sanal Mağaza’da ‘oncekadin.sahibinden.com’ ve Vodafone mağazalarında açılacak özel bir alanda satışa sunulacak.
 


İlk yıl hedef 250 KADIN


VODAFONE Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Süel, Geçtiğimiz mayıs ayında elim maden kazasıyla sarsılan Soma’nın toplumumuzun her kesimini olduğu gibi Vodafone’u da harekete geçirdiğini söyledi. Süel, “Soma’da gerçekleştirdiğimiz saha araştırmasında da Somalı kadınlarımızın çalışmak ve üretmek konusunda son derece istekli olduklarını gördük. Böylece, Soma Belediyesi ve KAGİDER ile birlikte Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi’ni açmaya karar verdik. İlk yılda 250 kadına ulaşmayı öngördüğümüz bu projeyle, Somalı kadınlarımızın bir üretim programı içinde belli bir kalitede iş üretebilir hale gelmelerini ve gelir elde etmelerini amaçlıyoruz” dedi. Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Gülden Türktan ise bölgeyi mayıs ve haziran aylarında iki kez ziyaret ettiklerini be yaklaşık 110 hane ile bire bir görüşme fırsatı yakaladıklarını söyleyerek, “Soma’daki ziyaret ve gözlemlerimiz sonucu, hem kadınlar hem de erkekler için alternatif iş olanakları olmadığı ve yöre halkının öncelikle bunun yaratılabilmesini arzuladığı çıkarımını yaptık. Sadece yakınını kaybeden kadınların değil, yöredeki tüm kadınların çalışmak ve aile bütçesine katkı yapmak istediklerini gördük” diye konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)