E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSiyasi irade askeri operasyonları engelledi---

Siyasi irade askeri operasyonları engelledi

Siyasi irade askeri operasyonları engelledi
19 Eylül 2015 - 06:52 borsagundem.com

Terör örgütü PKK’nın saldırıları, çözüm sürecindeki önlemleri de gündeme getirdi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın geçen çarşamba günü TRT 1’deki programda yaptığı, “Çözüm süreci içerisinde valilerimiz kendilerine verdiğimiz talimatlar gereği ciddi manada bu terör örgütlerine karşı şu andaki operasyonlara girmiyorlardı” açıklaması kamuoyunda, “Valilerin izin vermediği ancak özellikle Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) operasyon yapılmasını istediği olaylar ve yerler nerelerdi” sorusuna neden oldu. TSK Kara Kuvvetleri unsurları, EMASYA (Emniyet-Asayiş Yardımlaşma) protokolü uyarınca, Şubat 2010’a kadar gerekli gördüğü takdirde şehirlerdeki olaylara valinin izni olmadan müdahale edebiliyordu. Ancak EMASYA protokolünün Şubat 2010’da yürürlükten kaldırılmasından sonra şehirlerde operasyon yapabilmek için valilikten izin alma şartı getirildi.

2014 TALEPLERİ

Hürriyet’in edindiği bilgiye göre TSK, sadece 2014’te şu an en fazla terör eylemlerinin yaşandığı kentlerden Şırnak’ta 110, Hakkâri’de yaklaşık 100 ve Tunceli’de de 80 civarında müdahale talebinde bulundu. Taleplerin 2013 yılı ve diğer bazı illerdeki başvurular dikkate alındığında daha da fazla olduğu belirtildi. 

TEK TEK KAYDI VAR

TSK taleplerini, hangi ilde, nereye, hangi saatte ve hangi amaçla operasyon yapmak istediğini en ince ayrıntısına kadar yazılı olarak valiliğe bildirdi. Bu bildirimler, bölgedeki tugay komutanlıkları, tugayların bağlı olduğu kolordu komutanlığı ve Genelkurmay Harekât Başkanlığı’nca bildirimin yapıldığı saat itibariyle tek tek kayıt altına alındı. Yazılı talep kayıtlarının Genelkurmay’da gizlilik hassasiyetiyle korunduğu öğrenildi.

SİYASİ İRADE

2014’te üç ilde yapılan yaklaşık 290 operasyon talebine verilen izin sayısı ise 8 civarında oldu. Şırnak’ta 3, Hakkâri’de 3 ve Tunceli’de de 2 kez operasyon izni verildi. Bölgeden askeri kaynaklar, “Bu sayılarda 1-2 eksiklik veya fazlalık olabilir. Ama operasyon izni verilen şeyler de terör örgütüne ağır darbe indirecek türden şeyler değildi. O dönemde siyasi irade bunu uygun görmüş olabilir. Ancak şu an artan terör eylemlerinden sanki TSK sorumluymuş gibi yapılan bazı değerlendirmelerin, TSK personelini üzdüğünü belirtmeliyiz” dediler. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Sami19 Eylül 2015 22:56

    Kan alması kardeşlik olsun diye çırpınan ak partiydi.çatışmasız bir hayatı isteyen de halktı .fakat her konumdan sebeplenmeye çalışanlar ak parti girişinde ne olursa olundular can kayıpları arttıkça hala kendilerine bir bahane bulup yine ak partiyi suçluyorlar ama yemezük

  • objektif19 Eylül 2015 20:53

    1- ak partinin pkk ile ilgili kabul edilemez hatalar yaptı 2- chp pkk konusunda daha umursamaz ve hoşgörülü bunu koalisyon şartlarında açıkça gösterdi. 3- MHP elbette oylarını artıracaktır fakat kesinlikle uzlaşma yönü yoktur.

  • Byk19 Eylül 2015 19:05

    AKP, pkk'nın silah depolamasına seyirci kalmış.

  • adamlar19 Eylül 2015 18:43

    ülkeyi parçalayacakmış ama anlaşıldığı kadarıyla işler ters gitmiş.yoksa silah geçmesine neden izin verilir.

  • Ali19 Eylül 2015 17:38

    Bütün bunların sorumlusu şu anda geçici hükümet olan ve seçimde gidecek olan AKP. Umarım halk bunu görür ve AKP yi sandığa gömer.

  • Gazi19 Eylül 2015 15:16

    İnanıyorum ki şehitlerimizin akan kanı yerde kalmayacak ve bütün sorumlular adalet önüne çıkacaklardır!

  • Asker Susturuldu Şimdi Suçlu Aranıyor19 Eylül 2015 13:05

    Son dönemde açılım açılım denilerek askerin operasyon yetkisinin valiliklere bağlanması ve ileri demokrasi muhabbetiyle askerin susturulmasının sonuçlarını yaşıyoruz! Asker en ufak bir açıklama yaptığında bile demokrasiye müdahale olarak algı operasyonu yapılıyordu!! Bunları unutmadık insanlar aptal değil!! Şimdi başarısız olunca suçu atacak yer arıyorlar!!

  • Marko paşa emekli değil tabi19 Eylül 2015 12:17

    Genel kurmay eski baş. Nejdet beye sormak lazım Türkiye Cumhuriyeti ve Anayasanın koruyucusu olarak siyasi iktidar seni Başbakanlığa bağlarken jandarmaya iciclerine bağlarken askeri kışlarardan dışarı cikartmiyarak ne kazandiniz bu kadar yolsuzluk ve hazine boşuna harcaniyorsa neden bir bekçi olarak sustunuz o kadar masum genç askerde vurulur ken sebebini bildiğin halde konusmak ve çözüm üretmek gerekirken ameliyatla kaçarak kısa bir soluk alayım derken ülkede yaşanan bu kaosa neden göz yumdunuz bunlari sormak lazım