E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemŞeffaf dava yasayı deldi---

Şeffaf dava yasayı deldi

Şeffaf dava yasayı deldi
27 Eylül 2013 - 02:02 borsagundem.com

28 Şubat davasında, Milli Güvenlik Kurulu yasası gereği ''Gizli kalması gereken'' MGK tutanaklarının açıklanması tartışma yarattı

Ankara'da devem eden 28 Şubat davasında Milli Güvenlik Kurulunun 2945 sayılı kanunu gereği ''Gizli kalması gereken'' MGK tutanaklarının açıklanması tartışma yarattı. MGK toplantılarındaki görüşmeleri yansıtan tutanaklar, ''Devlet sırrı kapsamında ve gizli'' nitelikte bulunuyor.

Yasanın 10. maddesinde ''Milli Güvenlik Kurulu toplantılarında yapılan görüşmeler, tutanakla tespit edilir. Kararların asılları ve görüşme tutanakları Genel Sekreterlikte saklanır. Tutanaklar ve görüşmeler açıklanamaz ve yayınlanamaz. Kararlar Milli Güvenlik Kurulunun vereceği karara göre açıklanabilir veya yayınlanabilir'' deniliyor.

Sanık ve müdahil avukatlar 28 Şubat 1997'de yapılan MGK toplantısındaki tutanakların yayınlanmasını olumlu bulup tutanaklarda leyhlerine olan unsurları değerlendiriyor.  Ancak MGK kararı olmadan tutanakların açıklanması da çelişki doğurdu.

DEVLET SIRRI
28 Şubat davasına bakan Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi, MGK Genel Sekreterliği’ne yazı yazarak, 28 Şubat 1997’de yapılan toplantıya ait tutanakları istedi. Daha önce tutanakları sadece hakimlerin inceleyebileceğini mahkemeye bildiren MGK Genel Sekreterliği de toplantı tutanaklarını gönderdi. Mahkeme, tutanakların incelemesi için iki hakim görevlendirdi.

Hakimler, “Devlet sırrı” niteliğindeki tutanakları inceleyip, sanıkların suçlandığı “Darbeye teşebbüs'' iddialarını aydınlatabilecek olan kısımlarını tutanağa yazdı. 28 Şubat MGK toplantısının özeti olan ve yapılan konuşmalar ile alınan kararları da içeren bu tutanak, mahkemede okununca da aleniyet kazandı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)