E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSavaş, Fed’in tutumunu değiştirmesine neden olabilir---

Savaş, Fed’in tutumunu değiştirmesine neden olabilir

Savaş, Fed’in tutumunu değiştirmesine neden olabilir
10 Ekim 2023 - 10:34 borsagundem.com

Finans piyasaları, İsrail ile Hamas arasında çıkan çatışmanın Fed’in bir sonraki politika adımını nasıl etkileyeceğini tartışıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de finans piyasaları, Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) geçen yıldan bu yana devam eden faiz artırım kampanyasının, jeopolitik nedenlerle rayından çıkabileceği görüşünde.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, İsrail-Hamas savaşı, Fed'in faiz oranlarına ilişkin tutumunu değiştirmesine neden olabilir.

Fed, bu yıl faiz artırımına gitmeyebilir

MarketWatch’tan Vivien Lou Chen’in haberine göre, İsrail ile Hamas arasında ortaya çıkan çatışma, finans piyasalarında Orta Doğu'daki bir savaşın Fed'in bir sonraki politika adımını nasıl etkileyebileceğini tartıyor.

Şimdilik, Fed fon vadeli işlem yatırımcıları Fed'in bu yıl başka bir faiz artırımında bulunmama ihtimalinin daha yüksek olduğunu düşünüyor. CME FedWatch Tool'a göre, yatırımcılar, Kasım ayında faiz oranlarında bir duraklama olasılığını bir gün önceki yüzde 72,9'dan yüzde 88,5'e, Aralık ayında herhangi bir hamle yapılmaması olasılığını ise yüzde 57,6'dan yüzde 74'e çıkarmış durumda. Bu, Fed'in ana faiz oranı hedefinin son 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25 - 5,5 aralığında kalması anlamına geliyor.

Ancak oldukça büyük bir uyarıyı göz ardı etmemek gerekiyor. Yatırımcılar ve hatta Fed, özellikle de mevcut enflasyon döneminde fiyat baskılarının gücünü ve kalıcılığını hafife aldıklarında yanılmışlardı. Dolayısıyla İsrail-Hamas savaşının yüksek petrol fiyatları yoluyla enflasyonun yeniden canlanmasına yol açması da aynı derecede mümkün olabilir.

Merkezi New York'ta bulunan danışmanlık firması FE International'ın yatırım bankacılığı başkanı Randal Stephenson, “Pazartesi günü piyasada görülen ani tepkilerin korunacağını mı yoksa hızlanacağını mı söylemek için henüz çok erken. Bu, söz konusu çatışmanın ne kadar hızlı ve ne kadar genişleyeceğine bağlı” diyor.

Şok etkisi

Piyasanın öngörüsüne göre Fed'in bu yıl herhangi bir işlem yapmama ihtimalinin artmasına ek olarak, 10 ve 30 yıllık Hazine vadeli işlemlerine yönelik daha fazla talep görülüyor ve bu da nakit piyasası bugün yeniden açıldığında ilgili getirilerin düşme olasılığını artırıyor. Hazine piyasası Pazartesi günü Kolomb Günü (Columbus Day) ve Yerli Halklar Günü (Indigenous Peoples Day) nedeniyle kapalıydı.

Altın, güvenli liman cazibesiyle toparlandı ve petrol fiyatları Pazartesi günü yüzde 4'ten fazla bir oranda yükseldi. ABD hisse senetleri, yatırımcıların Dallas Fed Başkanı Lorie Logan'ın federal fon faizini artırmaya daha az ihtiyaç duyulabileceğini öne süren açıklamalarına odaklanmasıyla dalgalı bir piyasada ve kazanımlarla tamamladı. Bir diğer gelişme de, Fed Başkan Yardımcısı Philip Jefferson, yüksek Hazine getirilerinin yarattığı etkinin farkında olduğunu ve politikanın gelecekteki yolunu değerlendirirken finansal piyasa gelişmelerini dikkate alacağını söylemesi oldu.

FE International'dan Stephenson, “Fed geçen yıl muhtemelen enflasyonu düşürmek ve daha yumuşak bir iniş yapmak için ihtiyaç duyduğu şeyi başardığını düşündüğü bir dönem yaşadı. Ancak hafta sonu Orta Doğu'da yaşanana benzer beklenmedik bir şok, merkez bankalarının enflasyonu kontrol altına alma çabalarını baltalama riski taşıyor” şeklinde konuşuyor.

Çatışmanın yayılması, petrol fiyatları ve enflasyon

Stephenson, yaptığı açıklamada, “İsrail ile Hamas arasındaki bu çatışma kontrol altına alınırsa, bunun muhtemelen uzun vadede finansal piyasalar üzerinde daha büyük sonuçları olmayacak. Ancak, eğer bu çatışma diğer bölgelere yayılırsa, bu petrol fiyatlarında artışa neden olabilir, bu da enflasyonist olabilir ve Fed'in yapmaya çalıştığı şeyi etkileyebilir” diyor.

Fed'in 20 Eylül'de açıklanan son tahminleri, yıl sonuna kadar bir faiz artışı daha yapılabileceğine işaret ediyordu ve politika yapıcıların enflasyonun 2026'ya kadar ve uzun vadede yüzde 2 seviyesine doğru ilerleyeceği yönündeki beklentilerini yansıtıyordu.

Northwestern Mutual Wealth Management baş yatırım sorumlusu Brent Schutte, ekibinin İsrail'den gelen haberleri izlediğini ve bu trajik olayların, gerçek bir insani etkiye sahip olduğunu söylüyor. Schutte, “Durumun halihazırda piyasalar üzerinde etkisi var ve özellikle çatışma yayılırsa büyüyen bir ters rüzgar gibi hareket edebilir. Durumu ve piyasalar üzerindeki potansiyel etkisini yakından izleyeceğiz” şeklinde konuşuyor.

İsrail-Hamas savaşı küresel piyasaları nasıl etkiler?

 

Fed Başkan Yardımcısı Philip Jefferson, faizi yorumladı

 

Larry Summers: Fed’in faiz artırımları eskisi kadar işlevsel değil

 

Netanyahu: Hamas'a cevabımız Orta Doğu'yu değiştirecek

 

Ortadoğu'da kan gölü: İsrail ve Hamas çatışmaları tırmanıyor!

 

İsrail-Hamas gerilimiyle petrol fiyatları yükselişte

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)