E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıSanal mucize Bitcoin’in mucidi ortaya çıktı---

Sanal mucize Bitcoin’in mucidi ortaya çıktı

Sanal mucize Bitcoin’in mucidi ortaya çıktı
08 Aralık 2017 - 12:01 borsagundem.com

Tüm dünyada fırtına gibi esen, ilk haberi çıktığında 445 dolar değeri varken, bugün 19 bin doları gören sanal paranın mucidi, Avustralyalı bir iş adamı çıktı. Adı da Craig Wright.

BORSAGUNDEM.COM

Uluslararası para piyasalarını alt üst eden Bitcoin’in önlenemez yükselişi rekorlarla sürüyor. İki gün içinde 14 bin, 16 bin derken 19 bin doları da gören Bitcoin, büyük tartışmaları da beraberinde getirdi. New York Borsası Başkanı Ceff Sprecher, “Vadeli işlem başlatma konusunda geç kaldık” diyerek pişmanlık belirtirken, dünyanın en büyük yatırım bankalarından JPMorgan'ın CEO'su Jamie Dimon ise dijital para çılgınlığına karşı sert bir çıkış yaptı. Ünlü yatırımcı Jim Rogers da “Bitcoin balon kokuyor” sözleriyle görüşünü ifade etti.

Tüm bu 'sanal kriz' içinde ise sayısı 15 milyonu aşan Bitcoin, aldı başını gidiyor. İlk haber yapıldığında 445 dolar olan değeri dün Coinbase Platformu'nda 19 bin dolara kadar yükseldi.

AVUSTRALYALI BİR İŞ ADAMI ÇIKTI

Peki, dünya çapında kripto para fırtınası estiren, ödemi sistemi haline gelen Bitcoin’i yaratan, piyasalara armağan eden kim?  

Uzun zamandır merak edilen sorunun yanıtı ortaya çıktı. Giderek yaygınlaşan bir ödeme türü haline gelen Bitcoin'in Satoşi Nakamoto lakaplı gizli mucidi sonunda kimliğini açıkladı.

Avustralyalı iş adamı Craig Wright, sanal parayı bulan kişi olduğunu ve uzun süredir Nakamoto lakabını kullandığını duyurdu.

Bitcoin'in önde gelen kullanıcıları ve sanal parayı geliştiren yazılımcılar da Craig Wright'ın Bitcoin'i bulan kişi olduğunu doğruladı.

BBC Türkçe’nin haberine göre Wright kimliğini açıklarken, Bitcoin'in yaratıcısına ait olduğu bilinen Bitcoinlere dair teknik verileri de paylaştı ve böylece sanal paranın yaratıcısı olduğunu da kanıtlamış oldu.

Kimliğini BBC, Economist ve GQ yayın kuruluşlarına eş zamanlı olarak açıklayan Wright, BBC'ye tarihte gerçekleşen ilk Bitcoin para transferine dair dijital belgeleri de gösterdi.

VERGİ SORUŞTURMASI YÜZÜNDEN KİMLİĞİNİ AÇIKLADI

Craig Wright, kimliğini açıklayarak Bitcoin'in mucidinin kim olduğu tartışmalarına bir son vermek istediğini ifade etti.

Daha önce New Yorker, Newsweek ve birçok diğer yayıncı kuruluş, Bitcoin'in yaratıcısı gizemli 'Satoşi Nakamoto'nun kim olduğunu ortaya çıkarmak için geniş araştırma dosyaları hazırlamışlardı.

Aralık 2015'te ise teknoloji dergileri Wired ve Gizmondo, Craig Wright'a Bitcoin'in olası yaratıcıları listelerinde yer vermişlerdi.

Craig Wright'ın adının olası Bitcoin mucitleri arasında yer almasının ardından Avustralya mali şube polisleri, Wright'ın evine baskın düzenlemişti.

Polisten yapılan açıklamada, Wright'ın evine düzenlenen baskının uzun süredir devam eden vergi kaçırma soruşturmasının bir parçası olduğu ifade edilmişti.

Wright, Avustralya polisiyle işbirliği yaptığını ifade ediyor ve "Avukat ekibimiz ne kadar vergi ödenmesi gerektiği konusunda müzakereleri sürdürüyor" dedi.

"PARA YA DA ŞÖHRET İSTEMİYORUM"

Sadece normal bir hayat sürdürmek istediğini ifade eden Wright, "Zorunda kalmasam kimliğimi açıklamazdım. Şöhret istemiyorum. Para istemiyorum. Beni kendi kendime bırakın yeter" şeklinde konuştu.

Dünyadaki toplam Bitcoin sayısı ise 15,5 milyon civarında. Bir Bitcoin'in değeri dün 19 bini gördü, bugün itibarıyla teknik sıkıntılan nedeniyle 15 bin 200 dolar seviyesinde...

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)