E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSAHA İstanbul savunmada yeni ihracatlara kapı araladı---

SAHA İstanbul savunmada yeni ihracatlara kapı araladı

SAHA İstanbul savunmada yeni ihracatlara kapı araladı
11 Ekim 2023 - 14:11 borsagundem.com

SAHA İstanbul, Birleşik Arap Emirlikleri'nin en büyük savunma ve havacılık şirketleri grubu EDGE Group ile yaptığı işbirliğiyle üyelerine yeni ihracatlar için kapı araladı.

Avrupa'nın en büyük sanayi kümelenmesi SAHA İstanbul ve EDGE Group'un birlikte düzenlediği SAHA-EDGE Savunma Sanayi Buluşması ATO Congresium'da gerçekleştirildi.

SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, burada yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın son BAE ziyaretinde iki ülke arasında çeşitli anlaşmalara imza atıldığını, devlet başkanlarının liderlik edeceği "Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey" kurulmasının kararlaştırıldığını anımsattı.

Mevcut işbirliğinin savunmanın yanı sıra enerjiden ulaştırmaya, finanstan sağlığa kadar birçok alanda derinleşeceğini dile getiren Bayraktar, "Stratejik olarak çok değerli olan bu işbirliği sayesinde, ülkelerimiz ile bölgemizdeki ve Afrika'daki ihtiyaç sahibi ülkelerin sağlayacağı fayda da artacak." dedi.

Bayraktar, Türkiye'nin bir zamanlar sadece yüksek teknolojiyi tüketen bir ülke iken bugün insansız hava araçlarından jet motorlu uçaklara kadar birçok alanda uluslararası arenada rekabet edebilir duruma geldiğine işaret ederek şu değerlendirmelerde bulundu:

"Yüksek teknolojiye erişim artık tek başına yeterli değil, aynı zamanda bu teknolojileri yerli kaynaklarla üretmek de gerekiyor. Türkiye, son 20 yılda savunma sanayisinde dışa bağımlılığını azaltarak ihracatta rekor seviyelere ulaştı. SAHA İstanbul bu hedefin gerçekleşmesinde önemli bir rol oynadı. Ülkemiz, insansız hava araçlarından elektronik harp teknolojilerine kadar geniş bir yelpazede dünya standartlarında ürünler ve yetenekler geliştirdi. Türk savunma sanayisinin büyüme hızı etkileyici. 2022'de savunma ihracatımız 4,4 milyar dolara ulaştı, 2023'te bu rakamın 6 milyar doların üzerine çıkması öngörülüyor.

Bağımsızlığımızı koruyabilmek ve geleceğimizi güvence altına alabilmek adına, yüksek teknoloji geliştirmeyi sürdürmeliyiz. Bu, sadece bir tercih değil, aynı zamanda güçlü bir bağımsızlık için zorunluluktur. Milli SİHA'larımız, MİLGEM korvetimiz ve hava savunma sistemlerimiz dahil birçok alanda AR-GE çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Kara araçları, deniz platformları, mühimmat teknolojileri ve elektronik harp gibi alanlarda da uluslararası rekabette öne çıkabilmemiz kritik bir öneme sahip. Bu vizyon doğrultusunda, gelecek nesillere daha güvenli bir dünya bırakmak adına yoğun bir şekilde çalışmalarımızı sürdürmeliyiz. Dost ve müttefik ülkelerle olan işbirliğimizi artırmalıyız."

300'den fazla B2B görüşme

"SAHA-EDGE Savunma Sanayi Buluşması" etkinliğinin SAHA ve EDGE firmalarının işbirliğinin ötesinde, iki ülke arasında savunma sanayisinde yeni bir yapılanmanın temellerini attığını belirten Bayraktar, "Bu vizyonla kurulan EDGE MALATH firmasının, yeni işbirlikleri, ihracat çabaları ve yatırımlar için kapılar açmasını umuyoruz. Abu Dabi'de açacağımız MALATH Ofisi, bu hedeflerimizi gerçekleştirmekte önemli bir rol alacaktır. Amacımız, bölgeye gerçekleştirdiğimiz ihracatın hızla büyümesi ve yeni üretim-yatırım fırsatlarının doğmasını sağlamaktır." diye konuştu.

Etkinlikte 100'den fazla SAHA firması ile 10 EDGE firmasının 300'den fazla B2B görüşme gerçekleştireceği bilgisini veren Bayraktar, 2024 yılında Birleşik Arap Emirlikleri'nde benzer bir etkinlik düzenleyerek, buradaki işbirliklerinin daha da derinleşmesini planladıklarını söyledi.

"Artık hikayeler yarım kalmasın diye çalışıyoruz"

Bayraktar, her alanda atılımların yaşandığı son 20 yılda en büyük hamlelerden birini savunma sanayisinin yaptığına dikkati çekerek şunları kaydetti:

"Savunma sanayimiz bugün 'güçlenen Türkiye'nin yükselen yıldızı' haline geldi. Kurulduğumuz günden bu yana 'artık hikayeler yarım kalmasın' diyerek çalışıyoruz.

Avrupa'nın en büyük sanayi kümelenmesi SAHA İstanbul olarak, savunma sanayimizin ihracatının artırılması ve üye firmalarımızın ihracat gayretlerinin desteklenmesi için dost ve müttefik ülkelerle etkinlikler düzenlemeye devam edeceğiz.

Bu vesileyle bizlerin bir araya gelmesi için büyük çaba gösteren Cumhurbaşkanı'mız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Muhammed Bin Zayid Al Nahyan'a şükranlarımı sunuyorum. Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin birlikte yeni başarı hikayeleri yazacağına yürekten inanıyorum."

"Bütün kilit ekibimi buraya getirdim"

EDGE Group Yönetim Kurulu Başkanı Faysal El Bannai de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son BAE ziyaretiyle ilişkilerin ve işbirliği imkanlarının perçinlendiğini söyledi.

Birlikte çalışmak için çok imkan olduğunu vurgulayan Bannai, bu kapsamda müşterek yatırım yapma, AR-GE faaliyetleri yürütme gibi seçenekler bulunduğunu dile getirdi. Küçük ve orta boy şirketlerin sahip olduğu muazzam teknolojiler bulunduğuna dikkati çeken Bannai, "Çok ciddi inovasyon imkanlar var KOBİ'lerde. Türkiye'den satın almak, birlikte araştırma geliştirme yapmak, Türkiye'deki şirketlere yatırım yapmak, birlikte satışlar yapmak hedefler arasında." diye konuştu.

Bannai, büyük oyuncuların domine ettiği çağdan yeni bir döneme geçildiğine işaret ederek, "Türkiye geçtiğimiz yıllarda bunu ortaya koydu. Enerjilerimizi birleştirirsek imkanlar büyük. Rekabetçi avantajlarımızı birlikte geliştirebiliriz. Piyasa yeni oyunculara bakıyor. Bu etkinliğin, mutabakatların çok ciddi izlemesi yapılacak. Bütün kilit ekibimi buraya getirdim." ifadesini kullandı.

Bakan Kacır: BAE ile yeni köprüler kuruyoruz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, etkinlik kapsamında SAHA İstanbul ve EDGE arasında stratejik iş birliği anlaşmaları imzalandığını, 200'ün üzerinde iş birliği anlaşmasının ekonomik hacminin ise 30 milyar dolar olduğu kaydedetti.Kacır, Türkiye'nin savunma sanayisinde yıllık ihracatının 240 milyon dolardan, 4,5 milyar dolara yükseltildiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Sektörün ihracatında özgün platformların payının giderek yükseliyor olması ve Türk ürünlerinin küresel pazarlarda elde ettiği marka gücü, hızla 10 milyar dolarlık ihracat hedefine erişeceğimize işaret ediyor. Büyük bölümü birkaç firmamız tarafından gerçekleştiriliyor olsa da bu ihracatı mümkün kılan faktörün savunma sanayi değer zincirinde rol oynayan 3 bine yakın firmamız ve 80 bin kişilik nitelikli insan kaynağımız olduğunu unutmamalıyız. Zorlu bir coğrafyanın sınamaları karşısında savunma sanayi ürünlerimizin sahada kendini kanıtlamak zorunda oluşu da bizler için aslında tetikleyici ve hızlandırıcı bir unsur olmuştur. Tüm dünyanın dile getirdiği gibi artık Türkiye'nin milli ve özgün savunma sanayi ürünleri, dünyada savaş paradigmasını ve jeopolitik dengeleri değiştirici unsurlardır. Göklerde Bayraktar TB2, Anka, Akıncı, Kızılelma, Hürkuş, Hürjet, Atak ve Gökbey'le mücadele kabiliyetimize güç katıyoruz. Denizlerde Milgem projeleriyle, TCG Anadolu ile caydırıcı adımlar atıyoruz. Elektrooptik kamerasını da yerli ürettiğimiz yüksek çözünürlüklü milli gözlem uydumuz İmece ile 'Uzayda biz de varız' diyoruz. 100'üncü yaşımızda, Cumhuriyetimizin 2'nci asrını 'Türkiye Yüzyılı' yapmak adına, tam bağımsızlık anlayışıyla yürüyüşümüze devam ediyoruz."

'İş birliğini stratejik görüyoruz'

Uluslararası düzende tekelleşmeye her zaman karşı çıktıklarını ifade eden Bakan Kacır, "Barışın, adaletin ve refahın hüküm süreceği bir dünya düşlüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın sıklıkla dile getirdiği gibi daha adil bir dünyanın mümkün olduğuna inanıyoruz. Bir tarafın üretici, diğer tarafın daima müşteri olarak kaldığı hegamonik ilişkiler yerine, birlikte geliştirme, birlikte üretme ve kazan kazan yaklaşımıyla tesis edilen iş birliklerinin tüm taraflar için daha yararlı olacağını düşünüyoruz. Bu anlayışla, dost ve müttefik ülke BAE ile ilişkilerimizi her geçen gün daha da güçlendiriyoruz. Dünyanın en hızlı gelişen girişim ekosistemleri arasında yer alan iki ülke olarak, güç birliğimizi sağlamlaştıracak yeni köprüler kuruyoruz. Tüm bunların yanında, savunma sanayi alanında yürüttüğümüz iş birliklerimizi daha da geliştirmek, bir üst noktaya taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz. SAHA İstanbul ile EDGE arasındaki iş birliğini stratejik görüyoruz" dedi.

Savunma Sanayii Başkanı Görgün de Türkiye'nin savunma sanayisinde dünya devleriyle yarışır konuma geldiğini ifade etti. SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar da savunma sanayinin kendine özgü dinamiklere sahip bir sektör olduğunu belirterek, "Teknolojik yeniliklerle sürekli evrilmektedir. Savunma sanayi ekosistemi olarak, sinerji içinde ortak hedefe kilitlenerek stratejik hedef olan, 10 milyar dolar ihracat rakamına, önümüzdeki yıllarda başarıyla ulaşmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

 2019'da kuruldu

EDGE Group, BAE'de 2019 yılında savunma şirketlerini aynı çatı altında toplayarak uluslararası oyuncu olmak, kritik teknolojileri ülkeye kazandırmak için faaliyetlere başladı. 5 kümelenmede 20'den fazla şirket 111 binden fazla çalışana ulaşan EDGE, kara, hava ve deniz platformları, silah sistemleri, siber savunma ve uzay, iç güvenlik gibi alanlarda tasarım, geliştirme, üretim ve bakım görevlerini yerine getiriyor.

Portföyünde 120'den fazla ürün bulunan EDGE, 50’den fazla ürüne yönelik geliştirme çalışmalarını sürdürüyor.

BAE'ye vergi indiriminin detayları belli oldu

 

BAE Büyükelçisi: Türkiye en hızlı büyüyen ticari ortağımız

 

Türkiye ile BAE arasındaki anlaşma yürürlüğe giriyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)