E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSabiha Gökçen'de pistten çıkan uçaktan acı haber geldi---

Sabiha Gökçen'de pistten çıkan uçaktan acı haber geldi

Sabiha Gökçen'de pistten çıkan uçaktan acı haber geldi
05 Şubat 2020 - 18:38 borsagundem.com

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda İzmir-İstanbul uçağı pistten çıktı. Üç parçaya ayrılan uçaktaki yolcuların çoğu kendi çabalarıyla kurtuldu. Uçağın ön bölümünde bulunanlar ise ekiplerin çalışmalarıyla kurtarıldı. 3 kişi hayatını kaybetti

İzmir-İstanbul seferini yapan PC2193 sefer sayılı TC IZK kuyruk tescili, Açelya isimli Boeing B737 800 tipi, Pegasus Havayolları'na ait yolcu uçağı 17.05'te İzmir Adnan Menderes Havalimanı'ndan kalktı. Saat 18.18'de Sabiha Gökçen Havalimanı'na iniş yaptı. İniş sırasında uçak, piste tutunamayarak toprak zemine kaydı. Pistten çıkan uçak 3 parçaya ayrıldı.

3 kişi öldü, 179 kişi yaralandı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, uçaktaki kurtarma çalışmalarının ardından açıklama yaptı. Koca, kazada 3 kişinin hayatını kaybettiğini, üçünün durumu ağır olmak üzere 179 kişinin yaralandığını açıkladı.

İstanbul Valisi: Uçak 30 metrelik yükseklikten düşmüş

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya yaralıları kurtarma çalışmalarının sürdüğünü belirterek, şunları söyledi: "18.30 sularında yolcu uçağı, kötü hava koşulları nedeniyle piste tutunamıyor, 50-60 metre sürükleniyor ve 30 metrelik yükseklikten düşüyor. Uçağın içinde 2'si bebek 171 yolcu ve 6 mürettebat bulunuyor. Şu ana kadar civardaki hastanelere 120 yaralı taşıdık, kurtarma çalışmaları sürüyor.

Gerçekten bu şekilde kurtulduğumuz için mutluyuz. Yangın çıkabilirdi. Soğutma çalışmaları epey vakit aldı. 1-2 kişi haricinde yaralıların durumu ağır değil. Havalimanı şu anda kapalı. 1 saat sonra yeni bir açıklama yapacağız."

KURTARMA ÇALIŞMALARI

3 parçaya ayrılan uçağın özellikle ön kısmında büyük hasar oluştu. Orta ve Arka bölümdeki yolcular kaza sonrası kendi imkanlarıyla dışarı çıkmayı başarırken ön kısımdaki yolcuları kurtarma çalışmaları saatlerce sürdü. Gece yarısı yapılan açıklamada uçak enkazında bulunan son kişinin de dışarı çıkarıldığı bildirildi. 

Uçağın kaza anı kameralara böyle yansıdı

Pilotların kimlikleri belli oldu

Pegasus Havayolları’nın İzmir-İstanbul seferini yaparken pistten çıkan uçağının pilotlarının isimleri belli oldu. Uçakta görevli kaptan pilotun M.Aslan, yardımcı pilotun ise F. Pondaag olduğu öğrenildi.

Son bilgilere göre pilotlar ağır yaralı olarak uçaktan çıkarılarak hastaneye sevk edildi.

Uçak mühendisi Doç. Kul: Düşüş nedeniyle parçalandığını düşünüyorum

Uçak mühendisi Doç. Dr. Haluk Kul, uçakta büyük bir yangın çıkmamasının mucize olduğunu belirterek, "Uçağın süratten dolayı değil, düşüş nedeni ile parçalandığını düşünüyorum. Uçak 5-6 metreden düşmüş gibi görünüyor. Kokpit iniş takımına bakıyorum, göremiyorum. İniş takımları içeri girdiyse, o bölgedeki yolcularda hasar olabilir" diye konuştu.

Öğretmen pilot Kazım Dikici: Çok nadir görülen bir olay

NTV yayınında kazayı değerlendiren öğretmen kaptan pilot Kazım Dikici de, olayın çok nadir görüldüğünü belirterek, şunları söyledi: "Bugün İstanbul'da hava alışılagelmedik biçimdeydi. Uçağımızın inme teşebbüsü anında çok sık görmediğimiz bir hadise gerçekleşmiş. Rüzgarın ters taraftan gelmesi, havanın kırılmasından dolayı inişte kontrolü kaybedebiliyorlar. İstanbul'da ciddi bir yağmur da vardı.

Uçak indikten sonra, kaydığı anda tekerinin herhangi bir şekilde pist dışındaki toprağa gömülmesi, kırılmaya sebep olmuş olabilir. Görüntüler gerçekten vahim. Kokpitin kanada doğru dönüp parçalanmış olması, benim aklıma bunu getirdi.

Meteorolojik hadiseler ani değişiklikler. Kaptanlar olarak hazırlıklı olarak hareket ediyoruz ama bazı durumlarda maalesef alçalma sırasında bile değişebiliyor. Bugün İstanbul Havalimanı'nda da iniş kalkışlarda ciddi sıkıntı yaşandı. Çok nadir görülen bir hadise."

Soruşturma başlatıldı

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, uçağın pistten çıkmasına ilişkin soruşturma başlattı.

Pegasus'tan ilk açıklama

Pegasus'un kaza sonrası yapılan ilk açıklamasında, can kaybı olmadığı belirtilerek "İzmir(ADB)-İstanbul(SAW) seferini yapan PC2193 / TC-IZK kuyruk tescilli uçağımız, bugün (5 Şubat 2020) İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na iniş yaptıktan sonra pistten çıkmıştır. Can kaybı bulunmuyor, yaralı yolcularımız hastanelere sevk ediliyor" ifadeleri kullanıldı.

PİST 04.00'DA AÇILDI

Bu arada kaza nedeniyle iniş ve kalkışlara kapatılan Sabiha Gökçen Havalimanı pistinin saat 04.00 itibariyle açıldı. 

Sabiha Gökçen'deki uçak kazasından ilk görüntüler

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (39)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • .06 Şubat 2020 17:37

    Demir yolunda sinyalizasyon yapamayanların, hava alanlarında hiç bir şey yapacaklarına inanmıyorum. İşin uzmanını bile susturan baskıcı insanların ve yöneticilerin sen suss... sen konuşma.. sen fikir etme.. sen o sun.. sen kandil ağzısın.. sen bilmem ne esadsın.. diye diye bütün uzmanları yıldıranlardır bu olayların sorumlusu. Felaketleri felaket yapan, aklını ve imkanlarını kullanamayandır. Pegesus ceosu bile dikkat edin  eleştiremiyor, konuşamıyor. çünkü konuşursa, daha büyük firma baskı alınta kalacaktır. haklıda olsa görevinden alınır yada kovulur. veya firma deslek kurumlarının baskısı altına alınır. kahvede aynen bunlar konuşuluyor. TV programlarına bakıcam neler anlatacaklar... kule 2 uçağa inme demiş diyorlar. uçuş izlerine bakıyoruz taa kaç saat fark var aralarında. yani açıklamaları dinleyelim sonra hüküm verelim. açıklama gelmedikçe insanların fikir üretmeleri yorumları hakim

  • Kader mi _ İhmal mi ?06 Şubat 2020 11:38

    Felaketler geliyor neden ? Deprem oluyor evler yıkılıyor.. evler çürük denetimsiz af edilen, kontrole edilmeyen binalar yüzüne.. Aynı deprem abd japonya da yıkım yapmıyor bizde ŞEHİT veriyoruz... Çığ d,şüyor, amatör ekip gönderiyoruz, onların üzerine de çış düşüyor, ŞEHİT veriyoruz. profesyönel ekip bugunden sonra müdehale edecekmiş. İlk ekipler amatörmüydü ?... Uaçk pistten çıkıyor, nakıyorsun, yeni vaha limanına nakiller olsun diye, pegesus paskı altında haberleri çıkıyor. Pist bakımları her gün yapılıyor tamir yapılıyor deniyor. neden ? 3 kayıp veriyoruz uçak kazasında da  : ( ...Ya felaketler bize mi beliyor? ihmaller felaket mi doğuruyor ? Yeter artık. Nedir bu çektiğimiz. hepi kader oluyor. gerçek suçluları ihmalleri aramadan her şeyi geçiştirmeye devam ediyor.. taki diğer felaketler başımıza ihmallerle gelene kadar... Bütün önlemleri alsak, kayıplar olmaya bilir, yada olanın yüzde 1 i kadar düşürülebilir. Teknoloji buna müsayit.

  • ve06 Şubat 2020 10:45

    Neden tek pist çalışıyor...rüzgar durumuna göre alternatif pistler olmalı. bir pistte arıza kaza tehlike olunca, diğer pistler işleme girmeli.. malum o bölgede acil durum uçuşu yapan bir uçak olsa tek pistle bir hava alanı nasıl çalışsın ? bu baskıyı uygulayanlar suçludur. pilot ne etsin? yakıtı biten uçakda inmek zorunda kalabilirdi.. teknık arıza yaşayan pilot zorunlu iniş yapabilirdi.. sen 1 tane pist yapıyorsun. pilot iner yad ainmez hatalı diyorsun. olma zöyle şey... o hava alanında 1 den fazla alternatif pistler olmak zoruda. pilot in yad ainme diyorsun... ama ya uçak teknık arızalı olsa. kule ınme ınme dediği halde pilot inmem lazım.. yada yakıt bitiyor inmem lazım dediğinde tek pist olan bir hava limanı...Bu işin içindede RANT VE SİYASET ÇIKACAK. işi bilmeyenler he işe burnunu sokuyor. ülke her alanda acı çekiyor. kader kader diye millet uyutuluyor.  Denetlenme istiyorum. 3 kişide rağmetli olmuş. o ailelere ne diyecekler acaba : (((

  • ...06 Şubat 2020 10:40

    heryer ihmal..heryer denetimsizlik... o pisttler tamire dilmiyor. yeni hava limanı teşvik edilmek isteniyor. olaylar içinde başka olaylarda var. otoban yapıldımı parasız yol kaderine terk edilir ya öyle bişe... pegasus o istasyonlarını bırakmak istemiyor. ama yeni hava limanına taşınması isteniyor. o bakımdan teknık altyapı ve denetimsizlik ihmallar incelenmeli. sadece pilotaj hatası deildir bu. Allah ölenlerin ailesine sabır versin... Çık felaketindede eğitimsi zinsanların o tehlikeli bölgeye eksik ekipman larla gödnerilmesindede ihmal var. Devlet araştırır. aynı felaketler tekrar etmesin diye. yoksa çok ağlarız milletçe..beni kimsenin üzmeye hakkı yok. istemiyor ihmal ve denetmsizliklerle yaşamını yitiren vatandaşlarımızı

  • Vatan sever 06 Şubat 2020 09:37

    Pegasus hisseleri sanırım düşüşe geçer

  • veri06 Şubat 2020 09:14

    türkiyede pilotaj hataları hem sivil hem askeri hiçbirzaman söylenmez...

  • : )06 Şubat 2020 11:27

    MAKİNİSTLERDE HEP SUÇLUDUR. tren direksiyonunu ray dışına sürmedikleri için. hep suçludur. 

  • Türkoğlutürk 06 Şubat 2020 09:55

    Yada hersuç Pilota atılır. Nedense araştırma tepedekiler in işine gelmez. Belgeselin ismi uçak kazası raporu. Kazalar inceleniyor çoğunda sonuç aynı. Bakım ihmali. Yada mekanik arıza. Ama bizde suçu at Pilota zaten o kendini savunma,z tepedekiler kurtar

  • Ali06 Şubat 2020 04:37

    Uçaktan bende korkuyorum psikolojik benim. Mecbur kalınca biniyorum..

  • Hilal bıyıklı bozkurt06 Şubat 2020 00:17

    Yeni havalimanına kışın uçak inemeyecek. Rüzgar hesaplanmadı. Herkes sabihadan uçağa biniyor. Yok öyle yok şöyle diyen itler. Pegasus özel thy devletin thy beş para etmez, pegasus yöneticileri çok iyi, iyi idare ediliyor diyen a.diler.Bakın pegasus o kadar iyi yönetiliyorki pilotlar pas geçmekten korkuyor. Kaçıncı pistten çıkma bu?? Ayrıca Sabihanın uçuşları yeni havalimanına yönlendiriliyor. Noldu nerdesiniz konuşsanıza!!!! Allah bu memleketi sizin gibilerden muhafaza etsin. Umarım bir daha böyle birşey yaşanmaz.

  • Kaçan Grup06 Şubat 2020 06:52

    yeni havaalanı açılmadan önce sabiha gökçen’de sorun yoktu, Allah’ın işi.

  • Sasa06 Şubat 2020 00:16

    Yine yeniden pegasus devlet bu şirketi incelemeli kaçıncı pistten çıkan uçak. İş başvurusu yaparken cv yollamaya para istemişlerdi. Yani bu kadar paragöz acaba uçakların teker bakımları yapılmıyor mu cv den para isteyen tekerede para akitmayabilir

  • Gizliarşiv06 Şubat 2020 00:14

    Ucuz diye tercih ediyordum. Birdaha zorda kalmasam binmem ha pegasus ha metro truzim

  • Tedirgin05 Şubat 2020 23:24

    Bundan sonra uçağa felan binmem. En iyisi kara yolu

  • Kamil05 Şubat 2020 23:14

    Atatürk Havalimanını çok ararsınız

  • Vatandaş 05 Şubat 2020 23:34

    Ne alaka Kamil.

  • Hasan cal05 Şubat 2020 23:11

    Basın yalan haber yapma Yurt dışında 3 ölü var haberi var Biz de niye saklanıyor ki Allah vermesin kaza bu Basın yalanla bir yere varilmaz

  • Ke06 Şubat 2020 06:50

    Basınla mı, baskıyla mı ilgili sence

  • Bika06 Şubat 2020 00:13

    3 olsa yine iyi !

  • Ali çok güzel 05 Şubat 2020 21:39

    Taban yarının taban hissesi pgsus

  • ..06 Şubat 2020 00:15

    @Aa hisse ne olur diye yorum yapmak, insanların can derdine üzülmediğimizi mi gösterir? ama bir yatırımımız var ise tabiki ne olacağını bilmek isteriz. sen elazığda deprem oldu diye çalışmaya işe gitmeye ara mı verdin mesela. borsa oyun değil bir iştir

  • Hasan cal05 Şubat 2020 23:13

    Tavan olursa sasmam Ama bu saatten sonra kimse güvenip binmek istemez 3 kaza 3 u de aynı firna

  • Aa05 Şubat 2020 23:08

    İnsanlar can derdindeyken sizin derdiniz ne

  • mustafa temiz05 Şubat 2020 21:20

    pegasus ile cok seyahat ettim daha uygun fiyatli diye fakat hic bir pilotu ucak indirmesini beceremiyor sanki butun pilotlar acemi bir egitmen tarafindan egitilmis gibi tekerler yere degdigi anda bam diye ses cikiyor  elli cesit hava yolu kullandim sadece pegasus boyle bence sirket pilotlarini egitime almali 

  • Rakı05 Şubat 2020 20:49

    PGSUS HISSE GÜÜÜM

  • mıysız05 Şubat 2020 23:43

    düşerse alırız

  • Recai05 Şubat 2020 20:47

    Yeni tyrkiye böyle, işinize gelirse

  • Can06 Şubat 2020 07:33

    Evet yeni Turkiye ama senin gibi eski kafalar bu Ulkeye YAKISMIYOR!!!

  • Mehmet06 Şubat 2020 01:43

    Şu durumda her kez can harbinde siz boş ve gereksiz yorum yapıyorsunuz önce türkiye yi adam gibi düzgün yaz bu konuyu bile mualefet yapacak kadar aciz insan olmayın yeni türkiye ile pegasus şirketinin ne alakası var

  • Mehmet06 Şubat 2020 00:19

    Klasik cahil solcu kafası hiç sasirtmiyorsun recai senin tayfa genelde bu kafada

  • Sdm05 Şubat 2020 21:35

    Ne içiyorsun acaba cehaletin de bir sınırı var.

  • Ne mutlu Türküm05 Şubat 2020 20:52

    Ne alaka Türkiye yazmayı bile beceremeyen cahil herif

  • Çakır05 Şubat 2020 20:11

    Çok geçmiş olsun Allah yaralılara acil şifalar versin inşallah Allah yardımcımız olsun Pegasus da kara bulutlar var

  • gerçek.05 Şubat 2020 19:41

    Allah şehitlerimize rahmet etsin mekanları cennet olsun. yaralıramıza acil şifalar dilerim.

  • Da06 Şubat 2020 00:09

    Ne sehidi ya!? Kaza bu.

  • misafir05 Şubat 2020 19:55

    hee şehit şehit. iyice ayağa düşürdünüz

  • Yorum05 Şubat 2020 19:09

    Daha geçen ayın 8 i mi nedi yine Sabiha gökçende bu havayolu un uçagı pistten çıkmıştı 1 gün süre ile tüm uçuşlar iptal olmuştu 1 ay olmadan yine pistten çıktı ne bu aynı şirketin aynı hava alanında 25 gün arayla iki kez pistten çıkması anormal bir durumdur

  • Ali06 Şubat 2020 07:10

    Belliki aynı pilottu 25 gün önceki de

  • Tespit06 Şubat 2020 00:09

    Kesinlikle dogru tespit. Bu sorularin giderilmesi lazim.