E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemS-400 krizine çözüm önerisi---

S-400 krizine çözüm önerisi

S-400 krizine çözüm önerisi
17 Nisan 2019 - 13:46 borsagundem.com

Rus askeri uzman Yuriy Knutov, "Türkiye, alacakları S-400 hava savunma komplekslerine ABD uçaklarını vurma engeli getirebilir" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın son Moskova gezisinden dönüşünde yaptığı, ''S-400 füze savunma sisteminin Temmuz'da teslimi söz konusu idi, belki öne de çekilebilir'' açıklamasının ardından Ankara-Moskova-Washington üçgeninde yüksek tansiyon devam ediyor.  Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın dün gece ABD'de yaptığı, S-400 konusunda ABD Kongresine sunulan yaptırım teklifi konusundaki "Tehdit ve yaptırımların bir yararı olmayacaktır ve hiçbir olumlu sonuç vermeyecektir. ABD ile tabii ki bu konuda bir çatışma istemiyoruz ama Türkiye'nin meşru güvenlik kaygılarını da herkesin anlaması gerek" açıklaması dikkati çekti.

Diğer yandan Moskova'da da uzmanlar, artan gerginliğin önüne nasıl geçilebileceğine dair "kafa yormaya" devam ediyor. 

Son olarak Rus askeri uzman Yuriy Knutov, Türkiye’nin Rusya’dan satın alacağı S-400’lerde, tartışmalara çözüm bulmak için ABD’nin lehine bazı teknik ayarlamalar yapılması ihtimalini değerlendirdi. Knutov, "Türkiye, alacakları S-400 hava savunma komplekslerine ABD uçaklarını vurma engeli getirebilir. Ama bunun için Rus ve Amerikan ‘dost-düşman’ tanıma sistemlerinin çözülmesi gerekir.”  


Vzglyad gazetesine konuşan Rus uzman, “Türkiye’nin S-400’lerin ayarlarını değiştirebilmesi mümkün, ama bu yalnızca teorik olarak mümkün” dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın konuyla ilgili açıklamalarını değerlendiren Knutov, “Türkler, S-400 hava savunma komplekslerine ABD uçaklarını vurma yasağı getirebilir. Ama bunun için Rus ve Amerikan ‘dost-düşman’ tanıma sistemlerinin çözülmesi gerekir. Amerikalılar buna kesinlikle yanaşmaz. Hiçbir zaman bu sistemlerine Rus ve Türk uzmanların erişimine izin vermezler” diye konuştu. 

Akar’ın bu yöndeki açıklamasının siyasi olduğu yorumunu yapan Rus uzman, “En iyi ihtimalle Ankara, S-400’lerin kapsama  alanına giren ABD uçaklarını vurmama yükümlülüğünü üzerine alabilir. Ankara bu konuda ABD ile hukuki bir sözleşme imzalayabilir” dedi. 

S-400’lerin F-35 konusuyla bağlantılandırılmasının doğru olmadığını belirten Hulusi Akar, “S-400 Suriye’de konuşlu ve İsrail’in de yok yakın mesafede konuşlu F-35’leri var. Baltık ülkelerinde buna benzer bazı durumlar var. Biz diyoruz ki gelin oturalım, teknik bakımından yapılması gereken neyse yapalım, biz bunları NATO sistemlerine entegre etmeyeceğiz. Ayrıca bizim milli olup da NATO için çalışan unsurlarımıza da entegre etmeyeceğiz” demişti. 

Kalın'dan yaptırım eleştirisi

Bu arada Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, S-400 konusunda ABD Kongresine sunulan yaptırım teklifi hakkında "Tehdit ve yaptırımların bir yararı olmayacaktır ve hiçbir olumlu sonuç vermeyecektir. ABD ile tabii ki bu konuda bir çatışma istemiyoruz ama Türkiye'nin meşru güvenlik kaygılarını da herkesin anlaması gerek" açıklamasını yaptı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ile Amerikan-Türk Konseyi (ATC) tarafından düzenlenen 37. Ortak Yıllık Konferansı'na katılmak üzere geldiği Washington'da yabancı basın mensuplarına Türk-Amerikan ilişkilerini değerlendirdi.

Sputnik'in haberine göre, Türkiye'nin 'Batı'dan uzaklaştığı' söylemlerine yanıt veren Kalın, Türkiye'nin, dış politikasına 360 derecelik bir açıdan baktığını ve dış politika seçeneklerini genişletip çeşitlendirdiğini söyledi.

Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi alınması konusunu değerlendiren Kalın, Türkiye'nin son 10 yıldır Patriot füze sistemini almaya çalıştığını ve güçlü bir hava savunma sistemi olmayan birkaç ülkeden biri ya da tek NATO üyesi olduğunu belirtti.

Türkiye'nin daha önce Patriot füze sistemi almak için çok uğraştığını ancak bu isteğinin gerçekleşmediğini anlatan Kalın, Türkiye'nin sadece hava savunma sistemi almak istemediğini, aynı zamanda kendi sistemini de geliştirmek istediğini, ancak ABD'nin sunduğu paketin, Türkiye'nin ihtiyacını karşılamadığını ve Rusya'nın teklifinin ''birlikte üretimi'' içerdiğini ifade etti.

Kalın, Türkiye'nin Rusya ile S-400 anlaşmasını, ABD Kongresinde CAATSA (ABD'nin Düşmanlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası) yasasından bir yıl önce yaptığını ve S-400'lerin dolayısıyla bu yasaya maruz kalmaması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:

"Yine de o noktaya gelinirse Başkan Trump'ın muafiyet yetkisini kullanmasını bekleriz. Son telefon görüşmesi (Erdoğan-Trump) sanıyorum 6 hafta ya da 2 ay önceydi. Başkan Trump CAATSA konusunu takip edeceğini söylemişti ve bu konunun çözümü konusunda iyi niyetli olduğunu düşünüyorum".

'S-400 VE F-35 KONUSUNDA KOMİTE KURALIM'

Kalın, ABD'li yetkililerin, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 almasının F-35 programını tehlikeye atacağı yönündeki açıklamalarına şöyle yanıt verdi:

"ABD'li meslektaşlarımıza bu konuyla ilgili teknik bir komite kurulması teklifinde bulunduk. Türkiye'de S-400 sisteminin kurulmasının, F-35 sistemindeki hassas verilere erişim sağlamayacağının teminatını vermek istiyoruz. Teklifimiz, bu komitenin NATO çatısı altında kurulması. Bu teklif hala masada ve ABD'li meslektaşlarımızın cevabını bekliyoruz. S-400'ün hiçbir sistemi tehlikeye atmasını istemeyiz".

ABD Kongresine sunulan "Türkiye'ye yaptırım" teklifine Trump'ın yapıcı bir şekilde müdahil olmasını beklediklerini kaydeden Kalın, "Daha önce de defalarca söylediğim gibi, tehdit ve yaptırımların bir yararı olmayacaktır ve hiçbir olumlu sonuç vermeyecektir. ABD ile tabii ki bu konuda bir çatışma istemiyoruz ama Türkiye'nin meşru güvenlik kaygılarını da herkesin anlaması gerek." dedi. (Turkrus)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (27)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ufuk18 Nisan 2019 10:21

    Bu konuda çok yorum yapılmış. Kamuoyunda ciddiye alınan bir konu. Bir şekilde çözümm bulunması lazım. Hava savunnması önemli bir ihtiyaç. Çok kritik tesisler var, ani bir hava saldırsı ile bunlara zarar verebilirler. S-400, Patriot vs çeşitli sistemlerden harman yapılıp alınmasında fayda var. F-35 karşı saldırı için olduğundan öncelik s-400 sonra F-35 olmalı.

  • tarık18 Nisan 2019 01:13

    arkadaslar bakın surıyede ve akdenızde sular ısınıyor yarın ne gıbı durumla karsılasacagımız bellı degıl evet f35 lerede ıhtıyacımız var s400lerede koskoca turkıye olarak bır hava savunma sıstemımız yok evet dunyanın en guclu kara ordusuna sahıbız ama havadan fuzeler yagdımı kara ordusu kalmaz zaten bunu bılıyorlar

  • ...17 Nisan 2019 23:47

    rusya s-700 leri tasarlamayı planlıyor. Bunlar uzay araştırması ile el ele olacakmış. Yani rusya s700 ile uzaydakı bir uyduyu yok edecek kapasitede füze geliştiricek. aynı zamana uzay araştırmalarındada bu roket sistemler, ateşleme,fırlatma, yeni model uçak roket sistemi gibi işlemlere girecekmiş. ABD bib uzay yolculuğu projesıne misilleme düşünülüyor. Ama rusyada sorun şumuş, maddi kaynak arge.... arge içinde, eldeki alt model s400 lerin dunya piyasasında satış gelirleri önem arzediyormuş, s400, s500 s600 modeller zaten rusyada var ama son teknolojıyı satmıyor, kendı bunyesınde kullanıyor. örnek olarak su57 uçaklar için hındıstanla ortam 50-80mılyar usd kayakla bu uçakları geliştirdi. seri üretim, uçağın ortaya çıkmasındakı malıyet riski azaltılmış oldu. şuan ADB f-35 de aynını yapıyor. ortaksın dıyor, para alıyor, uretıyor, urettıgını satıyor, boylece malıyet riskı düşüyor, uretulenı satıyor, ortaya sağlam uçak çıkana kadar argelıyo...

  • 11117 Nisan 2019 23:33

    oldu canı abd uçağını vurmasın onlar bizim uçaklarımız vurmasın onlara engel gelsin biz kahbe değiliz 

  • Vatandaşahmet17 Nisan 2019 23:22

    BİRİ ÇIKIP DEMİYOR Kİ YETKİLİ ZAAT BİZ BU F 35 UÇAKLARIN TÜRKİYEDE ÜRETİLECEK PARÇALARI DAN ÜLKENİN KASASININA 12 MİLYAR DOLLAR PARA GİRECEK 10 YILDA AMA BİZ BUNU BAZI KİŞİLERİN KİBİRİ YÜZÜNDEN KAYBEDE BİLİRİZ 1.5 DOLAR LIK S400 ALACAĞIZ DİYE SÖYLEMİYOR

  • vatandaş serdar18 Nisan 2019 12:24

    12 milyar para girecek diye adamlara yalvar el aç kul köle ol 

  • JBT 17 Nisan 2019 23:09

    Evet.uygun.

  • JBT 17 Nisan 2019 23:08

    Emperyalizmi ancak akılla yenersin.hala hiç yenilecek gibi değil.biz çilesini çekmeye mecburuz.devrim ancak şartlar gelişince olur.tüm dünya uzunca bir sürebınun eziyetini çekecek gibi görünüyor.

  • ALAATTİN CAMGÖZ17 Nisan 2019 22:39

    keşke abd ile tüm ilişkilerimiz biter.çünkü tarih boyunca ülkemizdeki tüm pislikleri ve şehitlerimizi abd yapmıştır.artık şu abd ye hiç bir ihtiyacacımız kalmasın.nato denen şey abd nin bir tuzağı ve oyunu olup, silah satmak ve tüm üyeleri kontrol etmektir.

  • Kinci Rusya18 Nisan 2019 09:16

    düşürülen rus uçağından sonra özel kuvvetlere bağlı 12 kahramanı ruslar havadan vurdu ve haberimiz yoktu dediler... unutmayalım !

  • hee hee17 Nisan 2019 23:49

    git kitap oku, imam hocası vaazı gibi atıyorsun, kendini cahil ve küçük gösteriyorsun. oku araştır. yazdıkların orusukdan teyyare, selam söyle o yare... gibi duruyor. cehalet fışkırması var yorumunda :D

  • Yeni Türkiye17 Nisan 2019 22:54

    önce bir anadilin olan Türkçe yazmayı öğren, sonra uluslararası politikaya el atarsın

  • Ömer17 Nisan 2019 20:28

    KENDİ GÖBEĞİMİZİ KENDİMİZ NE ZAMAN KESERSEK O ZAMAN BAĞUMSIZ VE GÜÇLÜ OLURUZ.

  • Gaga17 Nisan 2019 20:05

    Bosa yapilan bi harcama

  • gerekli17 Nisan 2019 23:52

    böyle bir sistem gerekli, unuttunmu sınır dibinde bir risk oldugunda hollandadan patrid sistemı vede almanyadan ekıpman getırttık... nedne ? bizim savunma sistemimiz roket sistemımız yok. hava limanlarımızın  uçaklarımızın kalkışını sağlayacak, saldırı roketlerını engelleyecek sistem lazım. birde  kktc yakınına kurudkmu sistemi kuş uçurmaz, izmir tarafına kurdunmusistemi yunan uçakları uçurtmaz. kktc de petrol, yer altı kayna,buyuk rezerv çıkarsa buyukler bizleri rahat bırakmaz... o bakımdan şart.

  • Kamil17 Nisan 2019 19:23

    Hayret bir şey ya , füzeleri kime karşı kullanacağız , anlamadım. İran'da, Rusya'da, Suriye'de,Irak'da yeterince Amerika ve Rus gücü var zaten. Boşuna harcama yapıyoruz. Abd nin yaptığı F 35 vereceği avuntusuyla teknoloji eskisi patriotları kakalamak, o kadar da enayi değiliz..

  • ALAATTİN CAMGÖZ17 Nisan 2019 22:40

    mesele o değil ya bir gün onlardan birinin bize saldırmayacağının garantisi varmı.bak suriye ye rusya bunun bir alt sistemini kurdu israil daha saldırabiliyormu.silah savaşmak için alınmaz .çaydırmak için alınır.

  • hakan17 Nisan 2019 19:10

    amerıka bızım kardes ylkemızmı ucaklarına vurma engelı getırelım amerıkanın bızı vurmayacagının garantısı varmı s400 ler alınmalı ve fonksıyonel kullanılmalı adam benzınden bahsetmıs dolardan bahsetmıs tepene roketler dusunce doları benzını dusunmezsın merak etme

  • Malatyali17 Nisan 2019 16:52

    S 400 ler gelmek zorunda ya gelecek ya gelecek nokta

  • hasan17 Nisan 2019 17:28

     ABD kullanmamıza izin verecek mi? Hulusi Akar  ve ABD ekibi Patriot almaya sıcak bakıyoruz falan demeye başladı hiç hoşuma gitmedi.

  • Bika17 Nisan 2019 16:31

    Füzeler sadece uzaylılara karşı mı etkili olacak !

  • ünsüz düşünür17 Nisan 2019 16:30

    PUTİN KANDIRACAK İÇİ BOŞ BORU SATACAK DİYE YORUM YAZAN AKILLI VATANDAŞ:DERT ETME BOŞ BORULARI SANA VERİRİZ MUTLU EDERSİN KENDİNİ:)

  • reis17 Nisan 2019 14:39

    karşı hamle hazırlanmadan S 400 işi fiyasko olacak gibi.ruslar bizi turuva atı gibi kullanıyor natoya karşı.zaten ekeonmi sallanıyor.sırf s 400 için benzini 10 tl ye mi alalım.. :'(  :'( 

  • Malak17 Nisan 2019 14:33

    Abd rusları ikna edecek, israil ve abd uçaklarını vurmayan S400 alacak Türkiye. E bu S400ler Rus uçaklarını da vuramayacak zaten, kime karşı kullanacağız bunları??

  • Koala17 Nisan 2019 15:29

    Putin kandıracak,içi boş boru satacak

  • Reha17 Nisan 2019 14:10

    Adamlar resmen bu Amerika sizi vuracak ama öyle yapalım ama şöyle yapalım işi olura bırakmaya getiriyor.

  • 3417 Nisan 2019 14:01

    Artık piyasayı rahat bırakın bu sarı çiyan geldiğinden beri hiç rahat durmuyor