E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıRusya'nın petrol fiyat tavanı ayarlaması G7'ye kaldıraç sağlıyor---

Rusya'nın petrol fiyat tavanı ayarlaması G7'ye kaldıraç sağlıyor

Rusya'nın petrol fiyat tavanı ayarlaması G7'ye kaldıraç sağlıyor
07 Aralık 2022 - 08:19 borsagundem.com

G7 petrol ihracatındaki 60 dolar sınırını ocak ortasında gözden geçirmeyi planlansa da, tavan fiyat seviyesinin ne zaman ayarlanacağına dair kesin bir tarih bilinmiyor.

Bir ABD Hazine yetkilisi, Batılı güçlerin Rusya üzerindeki etkisinin, Rus ham petrolünün varil başına 60 dolarlık üst sınırıyla arttığını ve sınırda yapılacak herhangi bir ayarlamanın, Rusya ve küresel ekonomik koşullardan petrol piyasalarına kadar bir dizi faktörü dikkate alacağını bildirdi.

Üst sınır, hem Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşından kaynaklanan petrol fiyatlarındaki artışlardan elde ettiği gelirleri azaltmayı hem de Rus petrolünün Çin ve Hindistan da dahil olmak üzere alıcılara akmaya devam etmesini sağlayarak küresel piyasa fiyatlarını kontrol altında tutmayı amaçlıyor.

Rusya'nın deniz yoluyla petrol ihracatındaki 60 dolar sınırı iki ayda bir gözden geçirilecek ve G7'nin seviyeyi ocak ortasında gözden geçirmeye başlaması planlansa da, tavan fiyat seviyesinin ne zaman ayarlanacağına dair kesin bir tarih olmadığı belirtildi.

Yetkili, G7 ülkeleri ve Avustralya'nın önümüzdeki haftalarda Rus rafine petrol ürünlerinde 5 Şubat'a kadar yürürlüğe girmesi planlanan iki tavan fiyat belirlemekle meşgul olacağını kaydetti.

Yetkili, "Sanırım asıl mesele şu ki, tavanı 60$ olarak ayarlayabildiğimize göre artık tüm kaldıraç ve tüm kontrole sahibiz. Herhangi bir ayarlama G7'nin çıkarına olacak ve Ukrayna'nın çıkarına olacak, dünya ekonomisinin çıkarına olacak ve Rusya'nın çıkarına olmayacak" dedi.

G7 liderleri Rus petrolünün fiyat sınırını görüşecek

 

G7 maliye bakanları Rus petrolüne fiyat sınırlamasında anlaştı

 

G7 ülkelerinden Rus petrolüne tavan fiyat planı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)