E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiRusya'da ilk temerrüt gerçekleşti---

Rusya'da ilk temerrüt gerçekleşti

Rusya'da ilk temerrüt gerçekleşti
11 Nisan 2022 - 15:02 borsagundem.com

Russian Railways JSC şirketinin geçen ay vadesi gelen ödemesini kaçırması sonucu temerrüde düştüğü ilan edildi. Ukrayna savaşı sonrası gelen ağır yaptırımların ardından ilk kez bir şirket için temerrüt kararı alındı.

Rusya devletine ait demiryolları şirketi Railways JSC,geçen ay yapması gereken kupon ödemesini kaçırdığı için temerrüde düşürüldü.

Dünya'da yer alan habere göre, Uluslararası kurum Kredi Türevleri Karar Komitesi'ne (Credit Derivatives Determinations Committee) göre 10 günlük ek süreyi kaçıran şirket yatırımcılarına 14 Mart’ta yapması gereken ödemeyi gerçekleştiremedi. Devam eden süreçte temerrüt riskine karşı yapılan sigortanın devreye girmesi ve kupon sahiplerinin ne kadar ödeme alacağının belirleneceği bildirildi.

Temerrüde düşen ilk dış borçlanma

Karar yatırımcıların dikkatinin ülkenin iki tahvili için ödemelerin anlaşmalar izin vermemesine rağmen ruble üzerinden yapılması sonrası tahvillerin temerrüde düşme olasılığına odaklanması sırasında geldi.

İki tahvilin de 30 günlük ilave süresi olduğu ve temerrüde düşülmesi durumunda bunun son 100 yılda ülkenin temerrüde düşen ilk dış borçlanması olacağı belirtiliyor.

Temerrüde düşürme çalışmalarına karşılık yasal işlem  başlatılacak

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, Batılı devletlerin Rusya'nın kamu borcunu temerrüde düşürmeye çalışması halinde, Rusya'nın yasal işlem başlatacağını söylerek, Moskova'nın Batılı devletler ile sürdürdüğü ekonomik savaşta tonunu sertleştirdi.

Kremlin yanlısı Izvestia gazetesine verdiği söyleşide Siluanov gazete ile gerçekleştirdiği söyleşide, "Tabii ki dava açacağız, çünkü yatırımcıların ödemelerini almalarını sağlamak için tüm gerekli adımları attık" dedi.

Siluanov, "Hem döviz hem de ruble olarak ödeme girişimlerimizi gösteren faturalarımızı mahkemeye sunacağız. Bu kolay bir süreç olmayacak. Tüm zorluklara rağmen davamızı etkin bir şekilde kanıtlamamız gerekecek" dedi.

"Rusya, yabancı alacaklılara ödeme yapmaya çalıştı"

Siluanov geçen hafta, Rusya'nın alacaklılarına ödeme yapıldığından emin olmak için elinden gelen her şeyi yapacağını ifade etmişti.

Siluanov bugün yaptığı açıklamada ise, "Rusya iyi niyetle yabancı alacaklılara ödeme yapmaya çalıştı. Ancak, Batılı ülkelerin yürüttüğü kasıtlı politika, her şekilde yapay olarak insan yapımı bir temerrüt yaratmaktır" dedi.

Rusya ikinci kupon ödemesini yaparak temerrüt riskini öteledi

 

Rusya temerrüde düşerse ne olacak?

 

Fitch: Rusya ülke bazında temerrüde yakın

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • azılı solcu11 Nisan 2022 15:54

    rusya ister öder ister ödemez size mi hesap vericek.bundan sonra ödemiorum dese nah alırsınız .sıkıysa alın.zafer solcuların ve devrimcilerindir.buradan tüm işçi,köylü,proletarya ve yurttaşlara selamlarımı yolluorum.herşey güzel olucak.tek yol devrim.

  • vatandaş11 Nisan 2022 16:29

    senin solun kaymış bence. Rusya nın yaptığı sivilleri katletmenin hiçbir solda karşılığının olduğunu sanmıyorum. önce kafanda devrim yap gel.