E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaRusya için rublede tehlike çanları---

Rusya için rublede tehlike çanları

Rusya için rublede tehlike çanları
24 Aralık 2015 - 14:20 borsagundem.com

Rusya'daki kriz ne kadar büyüyebilir, ruble kritik virajdan dönebilecek mi, petrol fiyatları Rusya'yı ne kadar vurabilir?

Analistler arasında yapılan bir ankete göre rublenin düşmek için hâlâ yeri var. Ruble bir yıl önce dolar karşısında rekor seviyede düşmüştü. Uzmanlar, rublenin Rus ekonomisine zarar vermeden bu seviyenin bile altına gerileyebileceğini belirtti.
Bloomberg anketine katılan 20 ekonomistten 17'si Rusya'nın büyük bir krize girmesi için rublenin yüzde 20 değer kaybederek dolar karşısında en az 90 seviyesine gelmesi gerektiğini söyledi. Uzmanlara göre böyle bir tehdit oluşursa Rusya Merkez Bankası'nın elinde sözel yönlendirme, faiz artışı ve sermaye kontrolleri dahil olmak üzere bir dizi araç bulunuyor.
 
Moskova'daki Promsvyazbank PJSC analisti Sergey  Narkevich; "Önemli bir sallantının olması için doların 90 ruble olmasından daha fazlası gerek. 2015 yılında, Rus para otoriteleri finansal sistemi ayakta ve geniş çapta fonksiyonel tutmayı başardı" dedi.
 
20 YILIN EN BÜYÜK DURGUNLUĞU
 
Dünyanın en büyük enerji ihracatçısı uluslararası yaptırımlar ve ülke ekonomisini yirmi yılın en büyük durgunluğuna iten petrol fiyatlarındaki çöküş ile mücadele ediyor.
Ruble geçen yılın başından bu yana yaklaşık yüzde 54 oranında kaybetti ve bu zayıflık Temmuz'dan bu yana merkez bankasının gevşeme sürecinin yavaşlamasına neden oldu. Petrol ve gaz satışlarından elde yüksek dönüştürülmüş gelir, fiyatlardaki düşüşe rağmen, bütçenin toparlanmasına yardımcı oldu.
 
SOCGEN'DEN KORKUTAN TAHMİN

 
Bütçe çökmese de zayıf bir para birimi enflasyonu körükleyecek risklerden biri. Societe Generale SA, tarihsel verilere dayanarak, rublenin yüzde 10 değer kaybetmesinin Rusya'da yıllık enflasyona yaklaşık 50 baz puan ekleyeceğini tahmin ediyor. Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, Aralık ayında yaptığı açıklamada, rublenin fiyat artışları üzerindeki etkisinin hafiflemekte olduğunu söyledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)