E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemRusya gazı kesemez---

Rusya gazı kesemez

Rusya gazı kesemez
16 Aralık 2015 - 15:36 borsagundem.com

GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, Rusya'nın gazı kesemeyeceğini ve yakın zamanda iki ülkenin ilişkilerinin düzeleceğini söyledi

Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Derneği (GAZBİR)  Başkanı Yaşar Arslan, Rusya'nın Türkiye'ye gaz akışını tamamen kesemeyeceğini  belirterek, tam aksine iki ülke ilişkilerinde hızlı bir "normalleşme" beklediğini  söyledi. 
 
Arslan, Enerji Gazetecileri ve Medya Derneği (EGAD) yöneticileriyle  görüşmesinde, yaptığı teknik sunumun ardından gündeme ilişkin soruları yanıtladı. 
 
Arslan, Rusya'nın İkinci Dünya Savaşı'nda dahi gaz akışını hiçbir  zaman durdurtmadığına dikkati çekerek, "Gaz akışının kesilme ihtimalinin önünde  ciddi engeller var. Türkiye Almanya'dan sonra Rusya'nın en büyük doğalgaz ihracat  pazarı. Rusya gaz akışını keserek kendisinin güvenilir bir tedarikçi olma imajını  zedeleyemez. Ayrıca Türkiye'nin enerji ihtiyacı sürekli arttıyor ve büyüyen bir  piyasa konumunda bulunuyor. Rusya, doğalgaz üssü olmaya aday bir ülke konumundaki  Türkiye'de en büyük oyunculardan birisi olma ihtimalini de göz ardı edemez. Bütün  bu nedenlerden dolayı Rus gazı kesilmez. Hatta karşılıklı ticari yararlar  açısından Türk-Rus ilişkilerinde hızlı bir normalleşme bekliyorum"  değerlendirmesinde bulundu. 
 
"Olası sıkıntıyı yüzer LNG santrali çözer" 
 
Rusya ile belirli sebeplerden kaynaklanacak olası doğalgaz  sıkıntısında, Türkiye'de konut ve sanayide herhangi bir sorun yaşanmayacağını  belirten Arslan, elektrik tüketiminin pik yaptığı saatlerdeyse sorunun sektördeki  dağıtıcılar tarafından yönetilebileceğini anlattı. Arslan, doğalgaz ve elektrik  dağıtımcısı şirketlerinde kriz anlarına yönelik eylem planları bulunduğunu ve bu  doğrultuda enerji sıkıntısının belirli bir döngü çerçevesinde dengelenebildiğini  vurgulayan Arslan, şöyle dev 
 
"Rusya krizi alternatif kaynakları hızla devreye almamız gereğini  ortaya koymuştur. Bu anlamda, alternatif doğalgaz temini konusunda Irak ve İsrail  başta olmak üzere, Türkmenistan doğalgazının da en kısa sürede Türkiye'ye  ulaştırılması gerekiyor. Irak ve İsrail gazı ortalama 2 yıl içerisinde Türkiye'ye  getirilebilir. Bu alternatifler dışındaysa olası sıkıntıda en hızlı çözüm, yüzer  LNG gemileridir. İki LNG gemisi, günlük 100 miyon metreküp Rus gazı akışı tümüyle  kesilse bile en çok bir ay içinde limanlarımıza yanaşarak ihtiyacı  karşılayabilir." 
 
GAZBİR Başkanı Arslan, petrol fiyatlarının düşük seyretmesi nedeniyle  şu anda LNG fiyatlarının da son derece cazip bir düzey sergilediğini belirterek,  yine de boru gazının LNG ile ikame edilmesinin yüzde 10 gibi daha pahalı bir  maliyeti olduğunu bildirdi. 
 
Sektördeki yatırım ihtiyacı 
 

Türkiye'nin doğalgaz depolama kapasitesine değinen Arslan, bugünkü  şartlarda doğalgaz ithalatı serbest bırakılmadan özel sektörün bu alanda yatırım  yapmayacağını, kamunun da bu konuda elindeki inisiyatifin gereğini yerine  getirmeye çalıştığını belirtti. 
 
Beş yıl içinde ülke genelinde 11,2 milyon olan sayaçlı kullanıcıya  yılda bir milyon yeni abone eklemeyi hedeflediklerini ifade eden Arslan, "Bunu  sağlayabilmek için doğalgaz dağıtım sektörünün önümüzdeki 5 yıl içerisinde her  yıl en az 1 milyar dolar seviyesinde yatırım yapması gerekiyor" dedi. 
 
Arslan, yenilenebilir enerji kaynaklarının daha çok devreye girmesiyle  çevrim santrallerinde gaz kullanımının azalmaya başladığını ve buradaki yaklaşık  4 milyar metreküplük azalmadan dolayı bu yıl sonunda toplam 1 milyar dolarlık  tasarruf sağlayacağını bildirdi. 
 
 Arslan, bu yıl 51 milyar metreküp olarak öngörülen Türkiye'nin  doğalgaz tüketimininse yıl sonunda 47,8 milyar metreküpte kalacağını sözlerine  ekledi. Türkiye'nin geçen yılki doğalgaz tüketimi 48 milyar metreküp olmuştu. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ekselans00616 Aralık 2015 16:38

    her devletın savas stratejisi olmalı her devlet emperyalıst olmalı hep b c d planı olmalı her sektorde....uyumayın burokratlar sıyasıler bu damla sızı bogar plan stratejı gelıstırın.