E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemRoma'nın ihtişamlı kenti Nysa---

Roma'nın ihtişamlı kenti Nysa

Roma'nın ihtişamlı kenti Nysa
08 Eylül 2013 - 16:07 borsagundem.com

Roma döneminin en önemli kültür ve eğitim merkezlerinden Nysa caddelerinde yeniden ayak sesleri duyuluyor

Dünyaca ünlü coğrafyacı Strabon ve Bizanslı coğrafyacı Stephanos’un eğitim gördüğü, Roma döneminin en önemli kültür ve eğitim merkezlerinden Nysa caddelerinde yeniden ayak sesleri duyuluyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, 2’nci yüzyıl yaşamına 21’inci yüzyıl insanının tanıklık etmesini sağlayan çalışmalara Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2012-2013 yıllarında toplam 485 bin liralık bütçe ayırdı. Aydın Sultanhisar’daki Nysa Antik Kentinde bu yıl yapılan kazı ve restorasyon çalışmaları kentin çok önemli yapılarını gün yüzüne çıkardı. Kentin iki yakasını birleştiren stadyum köprüsüne doğru uzanan mermer döşemeye sahip sütunlu ana cadde ile caddenin kuzeyinde yer alan çarşı bazilikası ve olasılıkla bir forumun yer aldığı alana girişi sağlayan anıtsal kapı insanlık tarihinin 2013 yılı kazanımları olarak yer alıyor.
Nysa Antik Kenti kazılarına 1907 yılında başlandı ve bugüne dek zaman zaman molalar verilerek süren kazılarda at nalı planlı tiyatroya, dört yanı çift sıra sütunlarla çevrili agoraya, amfi tiyatro olarak da tanımlanan stadyuma, Bizans dönemine ait şehir surları ve eski çağlarda Akharaka olarak adlandırılan kutsal tapınağa ulaşıldı. Anadolu’nun en iyi korunmuş ikinci antik kütüphanesine sahip Nysa Antik Kentinde toprağın altından üstüne çıkarılan bu tarihi zenginlikler bizi M.S. 2’nci yüzyıla kadar götürüyor.
BAKANLIK ÇALIŞMALARA TOPLAM 485 BİN LİRALIK BÜTÇE AYIRDI
Antik kentte çalışmalar kazıyla sınırlı değil. Gün yüzüne çıkarılan tiyatro ile meclis binasında yürütülen onarım ve restorasyon çalışmalarının yanı sıra kent merkezindeki sütunlu ana caddenin, anıtsal kapının ve çarşı bazilikasının ayağa kaldırılması için gerekli çalışmalar da hızla sürüyor. Antik kaynaklar Nysa’nın Helenistik dönemde M.Ö. 3’üncü yüzyılda kurulduğunu yazıyor. 2’nci yüzyıl yaşamına 21’inci yüzyıl insanının tanıklık etmesini sağlayan çalışmalara Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2012-2013 yıllarında toplam 485 bin liralık bütçe ayırdı. 2013 dönemi kazı ve restorasyon çalışmaları, Aydın Arkeoloji Müzesi başkanlığında ve Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Serdar Hakan Öztaner’in bilimsel danışmanlığında yürütülüyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)