E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiRichmond Fed Başkanı: Ekonomide yumuşak iniş ihtimali güçleniyor---

Richmond Fed Başkanı: Ekonomide yumuşak iniş ihtimali güçleniyor

Richmond Fed Başkanı: Ekonomide yumuşak iniş ihtimali güçleniyor
03 Ağustos 2023 - 20:09 borsagundem.com

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, ABD'de Haziran ayı enflasyonunun ekonomide yumuşak iniş ihtimalini güçlendirdiğini ve enflasyonda hedef seviyesinin yıkıcı bir resesyon olmadan sağlanabileceğine işaret ettiğini belirtti

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, Haziran ayında enflasyonda beklenenden daha fazla gevşemenin, ABD ekonomisinin "yumuşak iniş" geçirebileceğinin ve zarar verici bir resesyon olmadan fiyat istikrarına dönebileceğinin bir göstergesi olabileceğini söyledi.

Barkin, Perşembe günü yaptığı konuşmada, "Enflasyonun kısa sürede normalleştiğine ve ekonominin ek travmadan kurtulduğuna dair hâlâ makul bir ihtimal var. Geçen ayki enflasyon verisi iyiydi ve umarım bu bir işarettir. Fed'in amacı bir resesyona neden olmak değil; görevimiz doğrultusunda enflasyonu düşürmektir” ifadelerini kullandı.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) önümüzdeki Eylül ayında toplanacak, bu nedenle politika yapıcılar bu karardan önce enflasyon ve istihdam hakkında ek okumalar alacaklar.

Cuma günü yayımlanan bir rapor, Fed'in favori enflasyon göstergelerinden kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinin Haziran ayında bir önceki yıla göre yüzde 3 artarak iki yıldan fazla bir sürenin en küçük artışı olduğunu gösterdi. Gıda ve enerjiyi içermeyen ve temel enflasyonun daha güvenilir bir sinyali olarak görülen çekirdek enflasyon ise yüzde 4,1 arttı.

Faizler 22 yılın en yükseğinde

Fed 25-26 Temmuz'daki toplantısında faizleri çeyrek puan artırmış ve federal fonlama oranını 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25 ila yüzde 5,5 aralığına getirmişti.

Politika yapıcılar, geçen yıl 40 yılın en yüksek seviyesine ulaşan enflasyon oranını düşürmek için faizleri agresif bir şekilde yükselttikten sonra artış hızını yavaşlattı. Son artış, Haziran toplantısındaki duraklamanın ardından geldi.

Barkin, ekonomide daha fazla yavaşlamanın, bir dizi pandemi dönemi mali destek programlarının sona ermesi ve faiz artışlarının etkisinin gecikmeli olarak çalışması nedeniyle muhtemel olduğunu söyledi.

"Enflasyonu kontrol altına almazsanız daha güçlü şekilde döner"

Richmond Fed Başkanı, politika yapıcıların enflasyonu düşürme konusunda kararlı olacağı görüşünü yineleyerek, "70'lerde enflasyonu kontrol altına almazsanız daha da güçlü bir şekilde geri geleceğini öğrenmiştik" ifadelerini kullandı.

Fitch Ratings'in ABD devlet borcu notunu AAA’dan AA+’ya düşürmesinin sonuçları sorulduğunda Barkin, bunun Fed'i etkilemediğini söyledi.

“Borçlanma faizlerini ne kadar etkilediği belli değil. Enflasyonu kontrol altına almaya odaklandık ve faizleri biraz yükselttiği ölçüde, belki bu, yapmanız gerekenlerin biraz daha az olduğu anlamına geliyor, ancak bence bu da oldukça spekülatif" dedi.

Resesyon çağrıları

Barkin, ekonomistlerin geçen yılın sonlarından beri yanlış bir resesyon öngördüklerine, ancak çoğu gerilemenin beklenmediğini ve bazı şoklardan kaynaklandığını belirtti. Konut, bankacılık ve ticari gayrimenkul dahil olmak üzere birkaç sektörde "mini resesyonlar" yaşanırken, ekonominin büyük bir kısmı dirençli kaldığını vurguladı.

Montgomery County Ticaret Odası'na konuşan Barkin, işletmelerin sağlıklı talep gördüğünü ve tüketici harcamalarının sağlam kaldığını söyledi.

FED’in faiz artışı sonrası para nereye yatırılmalı?

 

Yatırımcılar FED politikalarını gözünden tanıyor

 

Fed resesyon öngörmüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MERHALET KUŞUÖTMEZ03 Ağustos 2023 20:48

    HAYDİ BE ORDAN BİRİNİZ BORSALARDA BOĞA PİYASASINA GİRMEK ÜZEREYİZ DİYOR DİĞERİ YUMUŞAK İNİŞ DİYOR KİME İNANACAĞIZ.BİZİM BORSAYA BİR ŞEY OLMAZ ÇÜNKÜ ENFLASYON PATLAYINCA BORSA KELEPİR OLDU.