E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaResesyona hazır olmanın 4 kilit adımı---

Resesyona hazır olmanın 4 kilit adımı

Resesyona hazır olmanın 4 kilit adımı
12 Ekim 2023 - 17:52 borsagundem.com

Küresel ekonomide resesyon beklentileri her geçen gün artıyor. Uzmanlara göre olası bir resesyon halinde bireylerin de kendi paylarına düşen ve almaları gereken bazı kilit önlemler bulunuyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2023’ün büyük bir bölümünde ekonomistler ve piyasa yatırımcıları ABD ekonomisinde bir resesyon beklentisi içerisindeydi. Ancak Amerikan ekonomisindeki yavaşlamaya rağmen resmi olarak iki çeyrek üst üste gayrisafi yurtiçi büyümenin yavaşlaması anlamına gelen resesyon henüz gerçekleşmedi.

JPMorgan Varlık Yönetimi Küresel Piyasalar Stratejisti Jack Manley konuyla ilgili açıklamasında, “Resesyon kesin bir biçimde bir noktada gerçekleşecek. Ancak zamanlaması kesin değil” ifadelerine yer verdi.

ABD Ulusal İşletme Ekonomisi Derneği’nin bu hafta yayınlanan son raporuna göre ekonomistlerin büyük bir kısmı (%61) önümüzdeki 12 ay içerisinde resesyonun gerçekleşeceği senaryosuna %50’den daha az ihtimal verdi.

Yine de araştırmaya katılanların %39’u resmiyete dönüşebilecek bir resesyonun bu zaman diliminde gerçekleşmesine %50’den fazla ihtimal verdi. Resesyon bekleyenlerin yarısı bu sürecin gelecek yılın ilk çeyreği ihtimaliyle başlayacağını belirtiyor.

CNBC’nin haberine göre, Raymond James Baş Ekonomisti Eugenio Aleman, “Biz hâlâ ekonominin ciddi derecede yavaşlamasını ve gelecek yılın ilk iki çeyreğinde resesyon görmeyi bekliyoruz” dedi.

Aleman bu öngörülerini tüketicilerin harcamalarını azaltabileceği ve konut piyasasının stresle karşı karşıya kalabileceği beklentilerine dayandığını söyledi. Ayrıca baş ekonomiste göre Orta Doğu’daki yeni savaş ortamı hem petrol fiyatlarını hem de tedarik zincirini etkileyebilir. Bu faktörler ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz oranlarını daha uzun süre yüksek seviyelerde tutmasına neden olabilir.

Manley, ABD’deki otomotiv işçileri grevlerine, geçici olarak önlenen Amerikan federal hükümetinin kapanması krizine, FED politikaları etrafındaki belirsizliğe ve daha geniş jeopolitik sorunlara atıfta bulunarak, son birkaç ayda olumsuz manşetlerle birlikte bir resesyon olasılığının arttığını söyledi.

Baş stratejist bu endişelerin tüketicileri yılın en büyük harcama dönemi olan Noel döneminde geri çekilmeye sevk edebileceğini söyledi.

Manley, "Tüm bu kötü manşetler, bu endişe duvarı yüzünden tüketici güveni çok kırıldı. Bu karamsar manşetlerden önce harcamayı planladığımızdan daha az harcama yapma şansımız var" dedi.

Anketlere göre, birçok tüketici yüksek fiyat artışları nedeniyle bir resesyonun halihazırda yaşandığını hissediyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, haberde bir resesyon gelse de gelmese de mali danışmanlar bireylerin bu ihtimale nasıl hazırlanabileceğine dair ipuçları paylaşıyor:

1. Finansal durumunuza stres testi yapın

Glassman Wealth Services’ın Kurucu Başkanı Yeminli Mali Müşavir (YMM) Barry Glasman bir resesyonun sizi nasıl etkileyeceğinin hâlâ bir işiniz olup olmadığına bağlı olarak değişebileceğini söyledi. YMM ekonomide bir resesyon yaşanması durumunda istihdam edilenlerin bile daha az kazandığı bir ortamın oluşabileceğini söyledi.

Gelir düşüşleriyle ne kadar iyi başa çıkabileceğinizi değerlendirmek iyi bir fikir olabilir. İşinizi kaybederseniz tasarruflara ve kullanabileceğiniz diğer kaynaklara bakarak faturalarınızı ne kadar süreyle düzenli ödeyebileceğinizi düşünün.

Glassman, “Gelirinizle devam eden yükümlülüklerinize karşı bir stres testi uygulayın. Bir çeşit güvenlik ağına sahip olduğunuzdan emin olun” diyor.

 

2. Acil durum tasarruflarınızı artırın

Kenara bir miktar para ayırmak bile araba tamiri veya beklenmedik bir fatura gibi öngörülemeyen durumlarda bütçenizin düşmemesini sağlayarak size yardımcı olabilir. Ancak Anketler birçok Amerikalının 400 dolarlık bir acil harcamayı karşılamakta zorlanacağını gösteriyor.

Uzmanlar acil durum tasarrufu oluşturmak için kilit hamlenin tasarruf hesabına gönderilecek paranın otomatikleştirilmesi olduğunu söylüyor. Bu sayede maaşınızdaki parayı bile görmeden paranın tasarruf hesabına aktarılması mümkün olabiliyor.

Bankrate Kıdemli Ekonomi Analisti Mark Hamrick konuyla ilgili yakın zamanda CNBC’ye verdiği bir demeçte, “Bu dönemi nispeten zarar görmeden atlatsak bile tasarruf etmek için daha fazla nedene sahibiz. Bugüne kadar gereğinden fazla para biriktirdiğini söyleyen biriyle tanışmadım” dedi.

Tasarruf etmenin günümüzde başka bir avantajı daha bulunuyor: Yükselen faiz oranlarıyla birlikte paranın potansiyel getirisi de 15 yılın en yüksek seviyesinde tırmanmış durumda.

3. Borç bakiyelerinizi düşürün

Eğer kredi kartı borcunuz varsa, yalnız değilsiniz. ABD’de ikinci çeyrek itibariyle toplam kredi kartı borçları ilk defa 1 trilyon doları aştı.

LendingTree Baş Kredi Analisti Matt Schulz yükselen faiz oranları nedeniyle borçlar için harcanan paranın da arttığını, harcamaların kontrol altına alınması için borç bakiyelerinin düşürülmesi gerektiğini söyledi. Schulz, “Enflasyonun bu kadar hızlı büyümesi insanları gerçekten sarsan bir şey” diyor.

Ancak analiste göre bazı kritik hamlelerle bireysel faiz harcamalarınızı kontrol altına alabilirsiniz. Aydan aya taşıdığınız ödenmemiş kredi kartı borçlarınız varsa %0 faizli bakiye transfer teklifleri veya bireysel krediler yoluyla bu borçları ödemeyi ve faiz maliyetlerini düşürmeyi değerlendirebilirsiniz. Alternatif olarak mevcut kredi kartı şirketinizle iletişime geçerek daha düşük bir faiz oranı talep etmeyi de deneyebilirsiniz.

4. Borsalarda fırsatçı olun

Atlanta merkezli servet yönetimi firması Collective Wealth’in kurucu ortağı ve CEO’su olan Yeminli Mali Müşavir (YMM) Kamila Elliott resesyon ve piyasa türbülansı korkularının risk almaya istekli yatırımcılar için fırsat olabileceğini söyledi.

Habere göre, Elliott konuyla ilgili verdiği bir demeçte emeklilikten beş yıl veya daha yakın uzaklıkta olanların doğru yolda olduğundan emin olmak amacıyla güvenilir bir mali müşavirle konuşması için doğru zaman olduğunu söyledi.

Elliott emeklilik tarihine daha uzun bir süre olanlar içinse şu anda risk almanın doğru zaman olduğunu belirtiyor. Zira emekliliğine 10 ila 30 yıl gibi uzun bir zaman olan yatırımcıların herhangi bir piyasa oynaklığından kurtulmak için yeterince zamanı var.

Piyasalar her zaman için ortalama getiriye geri dönme eğilimindedir. Bu da zaman içerisinde anlamlı bir ilerleme sağlanabileceği anlamına gelir.

Elliott, efsanevi yatırımcı Warren Buffett'ın ünlü bir sözünü hatırlatıyor: "Başkaları açgözlü olduğunda korkun ve başkaları korktuğunda açgözlü olun."

YMM, “Bu felsefeyi kabul ediyoruz ve yatırımlarımıza bakarken korku ortamı ve risk olduğunda genellikle fırsatlarında var olduğunu görüyoruz” dedi.

Kredi kartı kullananlar için 3 kritik strateji

 

Milyarder yatırımcı uyardı: Portföylerin çehresi değişiyor

 

Yetkililer 'Fed' konusunda hemfikir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)