E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaRallide yüksek momentum ters tepebilir---

Rallide yüksek momentum ters tepebilir

Rallide yüksek momentum ters tepebilir
21 Haziran 2023 - 14:00 borsagundem.com

ABD borsalarında momentum normalin üzerinde yükselmiş durumda. Bu, yatırımcıların dikkatli olması gerektiğinin bir işareti olarak algılanıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında yapay zeka güdümlü rallide sona gelindiğine dair işaretler yavaş yavaş ortaya çıkıyor olabilir. Uzmanlar, yüksek momentumun bu işaretlerden biri olduğu görüşünde.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, teknoloji güdümlü borsa rallisinde momentum rekor seviyelere ulaşıyor. Yükseliş ve düşüşlerdeki momentumu ölçmeye yarayan Göreceli Güç Endeksi (Relative Strength Index - RSI) gibi teknik göstergeler, dikkatli olunması gereken zamanlarda yatırımcılar üzerinde genellikle çok büyük bir etkiye sahip oluyor.

Yüksek momentum

Bloomberg’den Aaron Brown’un makalesine göre, S&P 500 Endeksi, Ekim ayından bu yana süren ralliyle birlikte yüzde 24 oranında yükseldi. Yaklaşık 4.433 puan seviyesinde seyreden endeksin, Bloomberg News'in 23 Wall Street stratejistiyle yaptığı anketten çıkan 4.100 puanlık ortalama yıl sonu hedefinin şimdiden üzerinde olduğu görülüyor.

Borsa, yatırımcıların momentum olarak adlandırmayı sevdikleri bileşenin öne çıktığı bir ralliye sahne oluyor. Bu, Eylül 2020'den bu yana en yüksek seviyeye ulaşarak yaklaşık yüzde 77 oranında yükselen Göreceli Güç Endeksi aracılığıyla da açıkça görülüyor. Göreceli Güç Endeksi’ne göre, 70’in üzerindeki değerler genellikle bir varlığın aşırı alındığını ve 30'un altındaki değerler ise o varlığın aşırı satıldığını gösteriyor. Bu gösterge şu anda yatırımcıların çok dikkatini çekiyor. Peki ama bu gösterge gerçekten ne anlama geliyor?

Kafa karıştırıcı

RSI önemli bir teknik gösterge olmasının yanı sıra kafa karıştırıcı bir niteliğe de sahip bulunuyor. Buna ‘momentum osilatörü' de deniyor ve osilatörler salınırken momentum trendleri gösterdiği için bir tezat oluşmasına neden oluyor. Son zamanlarda, momentuma dayalı yatırım stratejileri fiyatı artan varlıkları satın alırken, osilatör stratejileri ise yeni yükselen varlıkların düşeceğine bahse giriyor.

RSI hakkında yazılan pek çok yazı, bu ikili doğası nedeniyle biraz dağınık bir nitelik taşıyor ve analistler bu nedenle benzer koşullara sıklıkla zıt yorumlar getiriyor. S&P 500 ile ilgili olarak, RSI bir momentum göstergesi olma özelliği taşıyor çünkü endeks son birkaç hafta içinde yükseldiğinde yüzde 50'nin üzerinde seyrediyor ve endeks düştüğünde de yüzde 50'nin altına iniyor.

RSI ile nasıl alım satım yapılır?

Bir momentum stratejisindeki en basit kullanımı, RSI ilk yüzde 70'in üzerine çıktığında alım yapma ve ilk kez yüzde 30'un altına indiğinde de satış yapma mantığı üzerine kuruluyor. Teknik analist J. Welles Wilder Jr. 1978'de RSI'yı tanıttığından beri, 40 satın alma sinyalinin ortaya çıktığı görülüyor ve bu sinyalleri izleyen ayda S&P 500 Endeksi’nin ortalama toplam getirisinin yüzde 3,9 standart sapmayla yüzde 1,3 olduğu ve toplam ortalama aylık getirisinin ise yüzde 4,7 standart sapmayla yüzde 0,9 olduğu görülüyor. Böylece, biraz daha az riskle biraz daha yüksek ortalama getiri elde etmek mümkün gözüküyor. Alternatif olarak, göstergenin 41 satış sinyali verdiği ve ardından endeksin yüzde 5,3'lük standart sapmayla yüzde 0,7'lik ortalama aylık getiri sağladığı gözleniyor.

Ancak RSI'ın aynı zamanda bir osilatör olduğunu unutmamak gerekiyor. Yüksek olduğunda güçlü bir düşme eğilimi ve düşük olduğunda da güçlü bir yükselme eğilimi gösteriyor. Osilatörün düşmesinin tek yolu S&P 500'ün düşmesi, yükselmesinin tek yolu da endeksin yükselmesi. Bu nedenle, bir osilatör olarak kullanmak için, RSI yüzde 30'un altına düşüp tekrar yüzde 30’un üzerine çıktığında S&P 500'de uzun pozisyona geçebilir ve yüzde 70'in üzerine çıkıp tekrar altına indiğinde de kısa pozisyona geçebilirsiniz.

Ayrıca, S&P 500'ün ortalama gelecek ay getirilerinin RSI arttıkça istikrarlı bir şekilde düştüğü görülüyor. Bu nedenle, RSI yüzde 40'ın altındayken satın almak çekici olsa da riskli görünüyor. Yüksek RSI'larda ise S&P 500 girece daha güvenli trade imkanları sunuyor.

Piyasa ya yükselmeye devam edecek ya da çökecek

RSI'nin, S&P 500'ün yukarı yönlü günlerinde elde edilen toplam kazancın, düşüş yönlü günlerindeki toplam kayba bölünmesiyle elde edildiğini anlamak önemli. Uzun vadede toplam kazançlar kayıplardan yüzde 10 ila yüzde 20 daha fazla oluyor. Bu da ortalama RSI'ların yüzde 52'den yüzde 54'e çıkmasına neden oluyor. Ortalamaların bu değerlerden çok fazla sapması için büyük bir finansal yeniden yapılandırma gerekiyor çünkü kazançlar kayıplardan önemli ölçüde daha büyük olmasaydı kimse hisse senedi almazdı ve kazançlar kayıplara göre daha büyük olsaydı, piyasa asla düşmezdi. Bu nedenle, RSI'ınn her zaman yüzde 50'nin biraz üzerindeki değerlere döneceği güvenli bir bahis de geçmişte her zaman karşılığını veren bir alım satım yöntemi olarak kabul ediliyor.

Mevcut RSI değeri, toplam kazançların son haftalardaki kayıpların 3,2 katı olmasından kaynaklanıyor. Bu, yatırımcılara iki şey söylüyor. Bunlardan birincisi: Piyasa yükseliyor ve muhtemelen bir süre daha yükselmeye devam edecek; ikincisi ise: RSI’ın yüzde 53'e geri dönmesi gerekiyor, bu da ya bir çöküş ya da çoğunlukla negatif getirili sürekli bir düşüş dönemi gerektirecek. Ortalama olarak, S&P 500 Endeksi’nin RSI’ın düşüşünün yüzde 20’si kadar düşmesi gerekiyor. Bu nedenle RSI yüzde 25 değer kaybederek yüzde 76,1'den daha normal bir seviye olan yüzde 51,1'e gerilerse, S&P 500'ün yaklaşık olarak yüzde 5 oranında düşmesi gerekiyor. Bu, ekonomiden çok matematiğin bir sonucu olarak öne çıkıyor. Tabii ki, S&P 500 Endeksi düşmeye başlamadan önce yüzde 5 oranında bir artış da gösterebiliyor. Ancak düşmeye başlamadan önce ne kadar yükselirse, RSI o kadar yüksek oluyor ve bu da ardından gelen düşüşün bir o kadar büyük olacağı anlamına geliyor.

Amatör yatırımcılar dikkat etmeli

Çoğu teknik analiz yatırımcısı için, yüzde 70'in üzerine çıkan bir RSI, satın alma sinyalidir ancak kaçınılmaz düşüşün ne zaman başladığını tahmin etmeye çalışmak için diğer teknik göstergeleri de kullanmak gerekir. Tüm deneyimsiz yatırımcıların yaptığı da tam olarak budur; fiyatlar yükseldikten sonra bir trendden yararlanmak için hızlıca alım yaparlar ancak fiyatlar yükseldikçe endişelenirler ve fiyatlar hızla yükselmeyi bıraktığında da hızla satarlar.

Wilder, bir mühendisti ve hayatının geri kalanını teknik analiz hakkında yazarak ve konuşarak geçirmiş, kayda değer bir ticari başarı belgelememişti. Ana ilkesi, duyguları ticaretten çıkarmaktı ve RSI gibi birçok yeniliği, duygusal yatırımcıların yaptıklarını sistematik hale getirmek için üretti.

Ancak RSI'ın yatırımcılar için trade etmeye yardımcı herhangi bir değeri olsun ya da olmasın, özellikle duygusal yatırımcıların aynı şeyleri yapması ve birçok kurumun da benzer eğilimlere sahip olması nedeniyle pazar üzerinde güçlü bir etkiye sahip olduğu muhakkak. RSI bir rallinin balon olup olmadığını göstermese de, doğru bir stratejiyi biraz matematikle beslediği kesin.

Borsalarda ralliyi FOMO devraldı

 

Boğa piyasasının anahtarı FED’de değil ekonomide

 

Rallinin itici gücü Fed likiditesi mi?

 

Borsaların performansı Fed’in zamanlamasına bağlı

 

Fed’in faiz tatili yaz tatiline dönüşebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)