E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPowell, Wall Street’in umurunda değil---

Powell, Wall Street’in umurunda değil

Powell, Wall Street’in umurunda değil
16 Haziran 2023 - 10:33 borsagundem.com

Borsa performansına bakıldığında, Fed başkanı Powell’ın şahin tavrının Wall Street tarafından satın alınmadığı anlaşılıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fed merakla beklenen faiz kararını açıkladı ve faizleri sabit tuttu. Ancak Başkan Powell’ın şahin konuşması piyasaların devrilmesine yetti, ABD borsaları hariç.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Wall Street, Powell'ın sözlerini satın almamışa benziyor. Ekonomistler iyimser tahminlerini sürdürürken yatırımcılar da piyasaların geleceğinden umutlu.

Ralli Powell’a rağmen durmak bilmiyor

Bloomberg’den Jess Menton, Alexandra Semenova ve Elena Popina’nın haberine göre, olasılıklara meydan okuyan dünyanın en büyük borsası, son elli yılın belki de en yıkıcı parasal sıkılaştırma kampanyasının neden olduğu tüm kayıpları telafi etmiş gözüküyor. Ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın resesyon uyarıları veya yeni parasal tehditleri bile fon yöneticilerini yapay zeka destekli büyük ralliye katılmaktan alıkoyamıyor.

Yine de Wall Street'teki pek çok kişinin endişelenmek için nedenleri bulunuyor. Bu endişelerin ne olduğunu anlamak için tahvil piyasasındaki ayıltıcı ekonomik sinyalleri, zengin hisse senedi değerlemelerini ve onlarca yıllık iş çevrimleri boyunca süren ateşli piyasa modellerini düşünmek yeterli.

Örneğin Doug Ramsey, rehavete karşı yatırımcıları uyarıyor. Leuthold'un baş yatırım görevlisinin bakış açısı şöyle: “1960'lardan bu yana getiri eğrisi doğruysa, üç aylık ve 10 yıllık Hazine getirileri arasındaki ısrarlı negatif farka bağlı olarak Eylül ayı civarında gerçekten bir durgunluk geliyor.” Ramsey, “Kısmen aşırı yatırımcı karamsarlığı nedeniyle mevcut ralliye başarıyla katılanlar, kalabalığın artık çoğunlukla gemide olduğunu kabul etmeli. Şimdiye kadarki en büyük endişem, son 15 aylık sıkılaştırmanın gecikmeli etkisi” diyor.

Fed, Çarşamba günü faizlerde duraklamaya gittikten sonra, S&P 500, Mart 2022'de Başkan Powell'ın parasal sıkılaştırma döngüsünü başlattığı seviye olan 4.372,59 puanda kapandı.

Hisse senedi yatırımcıları sürücü koltuğunda

Şimdi ise hisse senedi meraklıları ve yatırımcıları sürücü koltuğunda. Big Tech, yani dev teknoloji şirketleri, yeni bir şirket kârı dalgasını körüklemeyi vaat ediyor, enflasyon sonunda yavaşlıyor ve tarihsel olarak bakıldığında, faiz oranı duraklamaları, çift haneli getirilere yol açan önemli bir dönüm noktasına işaret ediyor. Perşembe işlemlerinde, S&P 500 Endeksi’nin altı günlük yükseliş sonrası 4.400 puan seviyesinin üzerine çıktığı görülüyor.

Hem ekonomistlerin hem de yatırımcıların ABD tüketicisinin gücünü hafife aldıklarını düşünen Horizon Investments'ın portföy yönetimi başkanı Zachary Hill, “Boğalar şu anda üstün durumda. En kötüsü geride kaldı” diyor.

Şüpheciler pes etmek zorunda kalıyor

ABD hisse senetlerindeki yükseliş, ikinci yarı toparlanmadan önce 2023'ün başında daha fazla kayıp olacağı yönündeki beklentiler arasında gerçekleşiyor. Hisse senetleri yükselmeye devam ederken şüpheciler pes etmek zorunda kalıyor.

Deutsche Bank tarafından derlenen verilere göre, kural tabanlı ve ihtiyatlı yatırımcılar, Şubat 2022'den bu yana ilk kez hisse senetlerine fazla ağırlık veriyor. Ulusal Aktif Yatırım Yöneticileri Birliği (National Association of Active Investment Managers) tarafından yapılan bir anket, hisse senetlerine talebin geçen hafta Ocak ayının başından bu yana ikiye katlanarak yüzde 90'a ulaştığını gösteriyor.

Bu, ilerlemenin devam edemeyeceği anlamına gelmiyor. Ancak zaten yüksek hisse senedi konumlandırması, yatırımcıların önümüzdeki aylarda hisse senedi satın almak için daha az gücü olabileceği anlamına geliyor. Bu da piyasada dalgalı bir seyrin mümkün olduğunu ve dikkatli olmak gerektiğini anlatıyor. Bloomberg anketine katılan tahminciler, ekonominin üçüncü ve dördüncü çeyrekte ılımlı bir şekilde daralacağını tahmin ediyor.

Değerleme kısıtlaması

Bir diğer konu ise değerleme kısıtlaması. 12 aylık kazanç beklentisinin 19 katı olan S&P 500 çarpanı, 10 yıllık ortalamanın yaklaşık  yüzde 8 üzerinde seyrediyor.

Önemli olan resesyonun süresi

II. Dünya Savaşı'ndan bu yana, ‘ekonomik gerilemenin eşlik ettiği' 9 ayı piyasası yaşandı. CFRA'nın baş yatırım stratejisti Sam Stovall'a göre S&P 500 Endeksi, ayı piyasalarında ortalama olarak, ekonomik gerilemenin eşlik etmediği zamanlara kıyasla yüzde 35'e karşı yüzde 28 düştü. Bu arada, 1948'den bu yana durgunluk olmaksızın sadece üç ayı koşusu oldu ve her defasında, hisse senedi fiyatlarının dibe vurmasının ardından beş ay içinde yeni bir boğa rallisi başladı.

Buradan anlaşılan ise bir durgunluk olsa bile, gerçekten önemli olanın bu durgunluğun en kadar süreceği. Bloomberg Intelligence'ın baş hisse senedi stratejisti Gina Martin Adams'a göre, zirveden tabana gerçek GSYİH düşüşlerinin derinliği, hisse senedi düşüşlerinin ciddiyeti ile tarihsel olarak ilişkili değil. Yine de daha kısa resesyonlar daha hızlı toparlanmalara yol açtı.

İstihdam piyasası hala güçlüyken, herhangi bir gerilemenin hafif olacağı yönündeki fikir birliği beklentisi, fon yöneticilerinin teknoloji destekli daha fazla kazanımı kaçırmak yerine neden piyasa risklerini yeniden almayı seçtiklerini açıklamaya yardımcı oluyor.

BMO Wealth'in baş yatırım stratejisti Yung-Yu Ma, “Bunu aştığımızda orta vadeli yörünge, iyileşmesi yıllar alacak daha derin yaralara sahip bir ekonomi gibi görünmüyor. Bu, önümüzde engebeli bir yol olduğunu düşünen yatırımcılar için bile pozisyonları tutmak için biraz rahatlık sağlıyor” diyor.

Fed’in faiz tatili yaz tatiline dönüşebilir

 

Tahvil kralı: FED daha fazla faiz artırmayacak

 

Fed Başkanı Powell’dan 5 kritik mesaj

 

Fed şahin durdu

 

Fed piyasaların beklediği faiz kararını açıkladı

 

Faizlerde duraklama 'son durak' anlamına mı geliyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)