E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPortföy oluşturmak yerine nakit tutmak can yakabilir---

Portföy oluşturmak yerine nakit tutmak can yakabilir

Portföy oluşturmak yerine nakit tutmak can yakabilir
30 Ağustos 2023 - 10:34 borsagundem.com

Nakit dolar varlıklarının getirileri %5’in üzerine yükseldi ve ABD enflasyonunun bile üzerinde bir getiri sağlıyor. Ancak Wells Fargo’dan Veronica Willis uzun vadede nakdin yatırım portföylerinin gerisinde kalmasına kesin gözüyle bakıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel ekonomideki enflasyona rağmen uzun yıllardır ilk defa nakit tutmak getiri sağlayan bir yöntem oldu. Ancak Wells Fargo Yatırım Enstitüsü’ne (WFII) göre yüksek getiriler yatırımcılar için bir tuzak olabilir.

Borsagundem.comun derlediği bilgilere göre Mayıs 2023’te 30 günlük ABD Hazine bonosu getirisi %5’in üzerine çıktı. Üstelik dolar yatırımından elde edilen getiriler hâlâ %5’in üzerinde. Salı günü itibariyle söz konusu bonoların getirileri %5,384 oranındaydı. Mevduat sertifikalarının ve yüksek getirili tasarruf hesaplarının getirileri de %4’ün üzerine çıkabiliyor. Bu süreçte ABD tüketici fiyat endeksi ise 2022’nin ortalarındaki yıllık %9,1 seviyesinden temmuz ayında %3,2’ye kadar geriledi.

MarketWatch’un haberine göre söz konusu nakit yatırımlarının enflasyona göre ayarlanmış getirileri negatif seviyede kalan birkaç yılın ardından pozitif bölgeye ulaştı. WFII Küresel Yatırım Stratejisti Veronica Willis pozitif nakit getirisi ortamına geçişle birlikte yatırımcıların piyasalara girmek için daha iyi fırsatlar bekler hale geldiğini veya nakde geçme zamanının gelip gelmediğini değerlendirdiğini belirtiyor.

Ancak Willis portföylerde çok fazla nakit bulundurmanın “istenmeyen sonuçlara” yol açabileceği konusunda da uyarıyor. Stratejiste göre asıl sorun nakit kısa vadede yüksek getiri sağlasa bile, tarihsel olarak nakit yatırımlarının uzun vadede diğer büyüme varlıklarından daha zayıf performans eğilimi göstermesi.

Bu arada bazı stratejistlerse ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışı döngüsünün sonuna gelmesiyle veya sona yaklaşmasıyla uzun vadeli tahvillerin daha iyi performans göstermesinin yakın olduğunu belirtiyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri bu ay 2007 yılındaki en yüksek seviyesini tekrarladı. Ancak bu yükseliş kısa sürdü. Salı günü 10 yıllık tahviller 8,9 baz puan düşerek %4,121’e geriledi. Tahvillerin getirileri ile fiyatlarının birbirine zıt yönde hareket ettiğini de hatırlamak gerekiyor.

Willis muhafazakar yapıda bir portföyle sağlanabilecek ılımlı bir getirinin bile uzun vadede nakit yatırımlarından çok daha fazla getiri sağladığına dikkat çekiyor.

Baş stratejist bir yatırımcılarının hedeflerine ve risk toleransına göre uyarlanmış bir portföyün pozitif getiri sağlama konusunda çok daha etkili bir yöntem olabileceğini söyledi. Willis aynı zamanda nakde odaklanan bir yatırıma kıyasla volatiliteye de daha az maruz kalacağına işaret etti.

Stratejist, “Son on yılın ultra düşük nakit getiri ortamına geri dönüş beklemesek de sermaye piyasasına yönelik varsayımlarımıza dayanarak tüm stratejik varlık sınıflarının uzun vadede nakitten daha iyi performans göstermesini bekliyoruz” dedi.

Güvenli liman yatırımcıları yanlış mı yapıyor?

 

ABD tahvil faizleri 16 yılın zirvesinde

 

Dolar/TL paritesi dar bantta seyrediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • borsacı30 Ağustos 2023 11:57

    nakit kral daima nakit bir miktar kıyıda köşede kalmalı sert satışlarda büyük fırsatlar degerlendirilmeli.

  • İlginç 30 Ağustos 2023 13:16

    Likit Fon da nakit sayılır. Salt nakitte kalmak deliliktir . Chilliktir.

  • ALİ TEL30 Ağustos 2023 11:55

    Gelip bunun yerine bizden enerji şirketler alsa idiniz şimdi paranız 12 kat artmış idi. Alfa, astor enerji şirketleri.

  • Mucise Reis : )30 Ağustos 2023 10:48

    Türkiye'de cumhuriyetin ilan edildiği 1923 yılında doların yıllık değeri 1.67 lira olarak belirlenirken, 1924'te 1.93'e çıktıktan sonra 1925'te tekrar 1.87 liraya geriledi....... yıl 2023 = anlık değiştirği için siz kurlara bakın :D ne yazsam yanlış bilgi olur...