E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemPKK'lılara füze ile eğitimi Ruslar mı verdi---

PKK'lılara füze ile eğitimi Ruslar mı verdi

PKK'lılara füze ile eğitimi Ruslar mı verdi
18 Mayıs 2016 - 06:28 borsagundem.com

Çukurca'da Kobra helikopteri düşürdüğü tahmin edilen füzenin yeni nesil SA-18 tipi olduğu belirtildi. Görüntülerdeki PKK'lı teröristi Suriye'de bulunan Rusların eğitmiş olabileceği söyleniyor

Hakkari’nin Çukurca ilçesi kırsalındaki Çığlı Üs Bölgesi’ne 13 Mayıs Cuma günü yapılan saldırının ardından destek gücünde yer alan iki pilotun şehit olduğu Kobra helikopteri düşürdüğü tahmin edilen füzenin yeni nesil SA-18 tipi Rus yapımı ısı güdümlü füze olduğu tahmin ediliyor. Helikopterin düşürülmesine ilişkin kaza kırım heyetinin raporu beklenirken sosyal medyadaki görüntülerde hedefe kilitlenerek PKK’lı bir terörist tarafından ateşlenen Rus yapımı füze ile 6 Aralık 2015’te İstanbul Boğazı’ndan geçen Rus savaş gemisi üzerindeki askerin doğrulttuğu SA-16 füzesi ile aynı olmadığı, bir üst model olan SA-18 olduğu değerlendiriliyor. Güvenlik kaynakları SA-18 tipi bir füzeyi ancak eğitimli bir askerin kullanabileceğini, görüntülerdeki PKK’lı teröristin Suriye’de Ruslar tarafından eğitilmiş olabileceği değerlendirmesini yapıyor.

Çukurca’ya 40 kilometre uzaklıktaki üs bölgesine Sabah 05.00 sularından yapılan saldırıda altı asker şehit düşmüştü. Saldırının hemen ardından havadan destekli operasyona katılan Kobra tipi helikopterin düşmesi sonucu 2 kara pilot üsteğmen şehit oldu. Sosyal medyada PKK’ya yakın bazı adreslerden cumartesi günü paylaşılan görüntülerde Kobra’nın 6 Aralık 2015’te İstanbul Boğazı’ndan geçen Rus savaş gemisinin üzerinde karaya doğru hedef alınan bir askerin omzunda tuttuğu füzeyle benzer olduğu iddiası ortaya atıldı.

SA-16 değil SA-18

Güvenlik kaynakları, Milliyet’e yaptığı değerlendirmede internette görüntüleri yer alan bir PKK’lının, hedefe kilitleyip 12 saniye saydıktan sonra ateşlediği füzenin Rus Yapımı SA-18 olduğununun tahmin edildiğini, Rus gemisinden doğrultulan füzenin ise SA-16 tipi yine Rus yapımı füze olduğunu tahmin edildiğini açıkladı. SA-18 tipi füzelerin daha gelişmiş ısı güdümlü füzeler olduğunu belirten kaynaklar Kobra tipi helikopterin düşme nedenine ilişkin inceleme ve değerlendirmelerin sürdüğünü kaza kırım heyeti raporunun bugünlerde tamamlanmasının beklendiğini belirtti.

Askeri kaynaklar, düşen Kobra tipi helikopterde bulunan füze alarm sisteminin ise açık olduğu ancak çalışmadığının değerlendirildiğini, kesin nedenin kaza kırım heyetinin raporu ile belirleneceğini ifade etti.

Füzenin PKK’nın eline nasıl geçtiği ve nerede eğitim verildiği soruları gizemini korurken uzmanlar, Rus yapımı bir SA-18’in PKK’lı bir terörist tarafından kullanılmasının da düşündürücü olduğunu ifade ettiler. Kaynaklar, bu füzenin PKK’nın eline nasıl geçtiği konusunda değerlendirmelerin sürdüğünü, ısı güdümlü son nesil füzelerin ancak ciddi eğitimden geçmiş biri tarafından kullanılabileceğini vurguladılar. Rusların PKK’lıları Suriye’de eğittiği ve füzelerden verdiği değerlendirmelerinin yapıldığını belirten kaynaklar, Putin’in uçak düşürülmesi olayının ardından yaptığı açıklamaları da anımsattı.

Stinger’e karşılık

Sovyet Ordusu tarafından 1970’li yıllarda Amerikan Stinger füze sistemlerine karşılık olarak geliştirilen SA-18’lerin Rusça’daki adı “Igla” (İğne). Azami menzili 5 bin 200 metre, azami irtifası ise 350 metre. Saniyede 680 metre hızla giden füze, hızı saniyede 400 metrenin altında olan hedeflere karşı kullanılıyor. Jammer ve diğer korunma sistemlerini aşma kabiliyeti olan SA-18’ler, 12 saniyede atışa hazır hale geliyor. 1990’lı yıllarda Slovakya’dan satın alınarak TSK envanterine de giren SA-18’ler ısıya güdümlü olarak çalışan en etkili yerden havaya omuzdan atılan füze sistemleri olarak biliniyor. (Milliyet)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)