E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasanın hafif satıcılı açılması bekleniyor---

Piyasanın hafif satıcılı açılması bekleniyor

Piyasanın hafif satıcılı açılması bekleniyor
12 Kasım 2020 - 09:05 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BİST100 endeksinde hafif satıcılı açılış gerçekleşmesi bekleniyor.

• Türkiye’de toplam korona virüs hasta sayısı 2.693 kişi artarak 402.053’e, hayatını kaybeden kişi sayısı 86 kişi artarak 11.145’e yükseldi. İyileşen hasta sayısı ise 344.613.
• Bugünden itibaren tüm illerde vatandaşların özellikle yoğun olarak bulunduğu valilik ve kaymakamlıklarca duyurulan cadde ve sokaklar (özellikle trafiğe kapalı olanlar), ihtiyaç duyulan meydanlar ve toplu taşıma araç durakları gibi alanlarda, sigara içmek yasaklanacak .
• TBMM Genel Kurulunda, borç yapılandırması ve istihdam teşvikine ilişkin düzenlemeleri de içeren İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.
• Dışişleri: (Oruç Reis) Yunanistan'ın itiraz açıklamaları, uluslararası hukuka ve teamüle aykırı maksimalist deniz sınırı iddialarına dayanmakta olup, bizim için hiçbir hükmü ve değeri yoktur .
• Joe Biden'ın geçiş ekibi tarafından yapılan açıklamaya göre, uzun süredir Biden ile çalışan Ron Klain, Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü aynı zamanda Biden'ın üst düzey danışmanı olacak.
• İngiltere, Covid-19 kaynaklı can kaybının 50.000’i aştığı ilk Avrupa ülkesi oldu .
• BM Libya Misyonu Temsilcisi, Tunus'taki Libya Diyalog Konferansında 18 ay içinde seçimlerin gerçekleştirilmesi konusunda anlaşıldığını açıkladı.

Ne Olacak?
• İçeride önemli bir veri akışı bulunmazken, Almanya’da TÜFE, İngiltere’de Sanayi Üretim Endeksi, ABD’de TÜFE ve İşsizlik Başvuruları açıklanacak.
• Moody's, 18 Kasım'da Türkiye’nin 2021 yılı görünümünü değerlendirileceği bir webinar düzenleyecek.
• Fed Başkanı Powell ve BoE Başkanı Bailey, Avrupa Merkez Bankası'nın bugün düzenleyeceği Merkez Bankacılık 2020 forumunda konuşacak.
• G - 20 Maliye Bakanları 13 Kasım’da olağanüstü toplantı ile bir araya gelecek.
Borsa İstanbul’un bu sabah hafif satıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde hafif satıcılı açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Küresel piyasalara korona virüs aşısı ile ilgili olumlu gelişmeler pozitif yansımaya devam ederken, yurt içinde para politikasında değişiklik beklentisi risk iştahına katkı yapıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın ‘’Makroekonomik istikrarı güçlendirirken, mikro reformları içeren piyasa dostu bir dönüşüm programına odaklanacağız" ifadeleri pay piyasalarında alımların güçlenmesine sebep oldu.
BDDK’dan dün seans öncesi açıklamalar geldi. BDDK yabancı bankalarla swap limitlerini esnetti. Normalleşme adımları kapsamında BDDK yerli bankaların yabancı bankalarla vadede TL satım yönünde gerçekleştireceği para swapı, forward, opsiyon ve diğer türev işlem limitlerini artırdı. Söz konusu işlem tutarları toplamının, bankaların en son hesaplanan yasal özkaynaklarına oranı olarak belirlenen sınırlama vadesine 7 gün kalan işlemler için %2'den %5'e, vadesine 30 gün kalan işlemler için %5'den %10'a, vadesine 1 yıl kalan işlemler için %20'den %30'a güncellendi. BDDK kararı ardından 8,19 olan Dolar / TL kuru 8,08’e kadar geri çekildi. Haber eşliğinde ve ABD vadelilerindeki pozitiflik ile birlikte BİST100 endeksi güne %0,55 oranında yükselişle 1.250 seviyesinden başlangıç yaptı. Açılışın ardından içeride Cari İşlemler Dengesi açıklandı.

Bir önceki yılın Eylül ayında 2,82 milyar dolar fazla veren cari işlemler hesabında bu ayda 2,36 milyar dolar açık gerçekleşti. Bunun sonucunda on iki aylık cari işlemler açığı 27,53 milyar Dolar oldu.
Özellikle bankacılık sektörü payları önderliğinde alımlarına devam eden endeks, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomi hakkındaki açıklamalarından ardından alımlar hızlandı. Erdoğan’ın ‘’ "Vatandaşlarımızdan, bireysel tasarruflarında milli paralarına güvenmelerini ve tercihlerini Türk Lirası'ndan yana kullanmalarını istiyorum’’ demecinin ardından Dolar / TL 7,80’e, 5 yıllık CDS’ler ise 400 seviyesine kadar geriledi. BİST100 endeksi günü %2,91 oranında yükselişle 1.279 seviyesinden rekorla tamamladı. Bankacılık sektörü payları %8,88 oranında değer kazanırken, spor sektörü payları %2,44 oranında değer kaybetti.

Ekonomi tarafında meydana gelen değişimlerin ardından 8,50’li seviyelerden 7,80 seviyesine kadar gerileyen Dolar / TL’de geçtiğimiz günlerde 8,20 denge seviyesi olarak gözlemlendi. BDDK’nın dün sabah yaptığı hamleler ve Erdoğan’ın açıklamaları ardından 7,80’e kadar gerileyen Dolar / TL’de yukarı yönde takip edeceğimiz direnç seviyesi 8,00 - 8,08 - 8,15 olacakken, teknik olarak pozitif görünümün korunduğu kurda aşağıda 7,75 - 7,70 seviyeleri destek olarak takip edilecek.

VİOP 30 Endeks kontratında hafif satıcılı açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Aralık kontratı, Çarşamba günü 1.387 - 1.458 fiyat aralığında işlem görerek günü 1.453 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 7.912 adet artarak 476.676 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1.360 seviyesinin üzerinde hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini canlı tutuyor, özellikle 1.476’nin üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 1.550 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.430 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 1.465 ve 1.476 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 1.440 ve 1.430 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Banka hisseleri öncülüğünde ralli hareketi devam etti

TL varlıklarda ek potansiyel sürüyor

Piyasalar neleri fiyatlıyor?

Ostim ve Avod sorusu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kadir12 Kasım 2020 09:37

    109 bin 128 bin rallisi oldu. Bende açılışla birlikte düzeltme bekliyprum ve shorta geçiyorum. Bankalar short endeks short

  • Reis12 Kasım 2020 09:11

    Ne kadar komik değilmi. Faiz artacak diye bankalar tavan yapıyor. Banka yurt dışından 6.85 liradan dolar kredisi alıyor yüzde 8 den 48 ay vadeli halka kredi dağıtıyor ve faiz yüzde 15 lere dolarda 8 liraya çıkınca bankalar ralli yapıyor. Bu ne yaman çelişki reis.