E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasaların gündeminde yeniden Merkez Bankaları ---

Piyasaların gündeminde yeniden Merkez Bankaları

Piyasaların gündeminde yeniden Merkez Bankaları
11 Aralık 2020 - 14:31 borsagundem.com

Yoğun gündemin bulunduğu yeni haftada yurt dışında ABD Merkez Bankası(Fed), Japonya Merkez Bankası(BoJ) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) toplantıları, yurt içinde TMCB 2021 yol haritası açıklanacak.

Yoğun gündemin bulunduğu yeni haftada yurt dışında ABD Merkez Bankası(Fed), Japonya Merkez Bankası(BoJ) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) toplantıları, yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) gelecek yılın "2021 Yılında Para ve Kur Politikası" metnini yayımlayacak. Ayrıca sanayi üretimi, bütçe verileri ön plana çıkıyor.

14 ARALIK PAZARTESİ

Haftanın ilk günü yurt içinde sanayi üretimi verisi yakından takip edilecek.

Ekonomistlerin Ekim ayı için takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi yıllık medyan tahmini yüzde 7,1,  arındırılmamış sanayi üretimi medyan tahmini ise yüzde 8,8 artış yönünde oluştu.

Bir önceki ay arındırılmış sanayi üretimi yüzde 8,1, arındırılmamış sanayi üretimi yüzde 11,2 artış göstermişti.

Sanayi üretiminin yanında perakende satış, tarım ÜFE ve sanayi ciro verileri de bulunuyor. Verilerin hepsi TÜİK tarafından saat 10.00'da açıklanacak.

Yurt dışında haftanın ilk saatlerinde Japonya'dan Tankan verileri gelecek. Japonya Merkez Bankası (BoJ), çeyrek dönemlerle yaptığı ve piyasalar tarafından yakından izlenen "Tankan" araştırması saat 02.50'de açıklanacak.

ABD'de önemli bir verinin olmadığı günde, Euro Bölgesinde sanayi üretimi (13.00) ön plana çıkıyor. Sanayi üretiminin aylık bazda yukarı geleceği, yıllık düşüşün azalacağı tahmin ediliyor.

OPEC'in aylık global petrol üretim raporu da enerji piyasaları tarafından yakından izlenecek.

ABD seçim sürecinde yeni bir aşamaya geliniyor. ABD'de başkanlık seçimleri sonucuna uygun olarak ülke genelinden gelen delegeler, Washington'da oylarını kullanacaklar.

Merkez Bankası'nın karında sert düşüş

15 ARALIK SALI

Yurt içinde günün en önemli verileri TÜİK'in açıklayacağı konut satışları(10.00) ve Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıklayacağı bütçe rakamları (11.00) olacak.

Ekim ayında yüzde 16,3 düşüş gösteren konut satışlarında Kasım ayı verisi gayrimenkul piyasasının seyri açısından yakından takip edilecek.

Yılın tamamlanmasına kısa süre kala Kasım ayı bütçe rakamları yılın tamamının öngörülmesi açısından önemli olacak. Yılın ilk 10 ayında bütçe açığı 145,5 milyar TL seviyesine ulaştı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay 2021 yılı bütçe sunumu sırasında 2020 yılı bütçesi için açığın 239,2 milyar TL olarak tahmin edildiğini söyledi. Bütçe açığı için başlangıç hedefi 100,3 milyar TL seviyesinde bulunuyordu.

Aynı gün Hazine, 6 tahvil için değişim ihalesi düzenleyecek. Hazine 17 Şubat, 14 Nisan ve 21 Nisan 2021 itfalı TÜFE'ye endeksli ve sabit kuponlu tahvilleri 8 ve 10 yıllık tahvillerle değiştirecek. Buna göre, 15 Aralık Salı günü 16 Aralık Çarşamba valörlü olmak üzere 6 tahvilin değişimi yapılacak.

Yurt dışında günün ilk verileri Çin'den gelecek. Çin'in sanayi üretimi, perakende satışları, gayrimenkul verileri aynı saatte gelecek (05.00).

ABD'de ithal fiyatları, New York Fed imalat endeksi (16.30), sanayi üretimi (17.15) ve sermaye hareketleri (24.00) verileri bulunuyor. New York endeksinde tahmin yukarı yönde gelişme olacağı şeklinde olurken, sanayi üretiminde artışın Ekim'deki yüzde 1,1'e göre bir miktar azalarak yüzde 0,5 seviyesinde olacağı belirtiliyor.

Banka hisselerinde sert düşüş olabilir

16 ARALIK ÇARŞAMBA

Günün en önemli gündem maddesi ABD Merkez Bankası(Fed) faiz kararı (22.00) olacak. Piyasalarda faizlerde bir değişiklik beklenmiyor. Fed Başkanı Jerome Powell, faiz kararının açıklanmasının ardından basın toplantısı düzenleyecek (22.30).

Fed faiz kararıyla birlikte 2020 yılının son projeksiyon raporunu da yayımlayacak. Projeksiyonlarda bölgeler Fed başkanlarının büyüme, enflasyon, işsizlik ve faiz ile ilgili beklentileri yer alıyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) gelecek yılın para ve kur politikasını kamuoyu ile paylaşacak. TCMB "2021 Yılında Para ve Kur Politikası" metnini saat 10.30’da yayımlanacak.

Yurt içinde TCMB özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu (10.00) ve konut fiyat istatistiklerini (14.30) açıklayacak.

ABD'de MBA mortgage verileri (15.00), perakende satışlar (16.30), öncü PMI (17.45), NAHB konut piyasası endeksi, işletme stokları (18.00), DOE petrol stokları (18.30).

Euro Bölgesi maliye bakanları, Euro Bölgesi üye devletlerinin Taslak Bütçe Planlarını ve Euro Bölgesi bütçe durumunu, beklentileri ve 2022 için tavsiyelerini değerlendirmek için toplanacaklar.

Bundesbank, Almanya'nın 2021 büyüme tahminini düşürdü

17 ARALIK PERŞEMBE

Fed'in faiz kararının ardından İngiltere Merkez Bankası(BoE) faiz kararı yakından takip edilecek. BoE'nin yüzde 0,10 olan faizde bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor (15.00).

İsviçre Merkez Bankası(SNB) ve Norveç Merkez Bankası(NORGES) faiz kararları da gün içinde gelecek. İki bankadan da bir değişiklik tahmin edilmiyor. Asya'dan Filipinler, Endonezya ve Tayvan faiz kararları sabah saatlerinde, Meksika faiz kararı akşam saatlerinde takip edilecek.

Yurt dışında ABD'de konut başlangıçları verisi ön plana çıkıyor. Önceki ay 1,53 milyon olarak açıklanan konut başlangıçlarının Kasım'da da aynı seviyelerde gelmesi bekleniyor (16.30).

Haftalık işsizlik başvuruları, Philadelphia Fed iş koşulları endeksi (16.30), ABD'de izlenecek diğer veriler olacak.

Avrupa'da İngiltere Perakende satışlar (10.00), Euro Bölgesi tüketici fiyatları (13.00) takip edilecek.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, yıllık basın toplantısını da gündemde bulunuyor.

Yurt içinde sakin veri akışı içinde TCMB kısa vadeli dış borç verileri (10.00) ile haftalık para ve banka istatistikleri (14.30) izlenecek.

Dolarda yön değişecek mi?

18 ARALIK CUMA

Yurt dışında günün en önemli verisi Almanya Ifo endeksi olacak. Ifo iş ortamı endeksinin Aralık'ta 90,7 puandan 90,2 puana ineceği tahmin ediliyor (12.00).

ABD'de cari işlemler dengesi (16.30), CB öncü göstergeler endeksi (18.00), Kansas City Fed endeksi (19.00) ve Baker Hughes sondaj kule sayısı (21.00) izlenecek.

Japonya Merkez Bankası(BoJ) ve Rusya Merkez Bankası faiz kararları da günün takip edilecek verileri olacak. İki bankanın da faizde bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor.

TCMB uluslararası yatırım pozisyonu ile TOBB kurulan ve kapanan şirketler (10.00) verilerini açıklayacaklar.

Cari açık beklentilerin üzerinde geldi

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)