E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasaları karıştıracak hamle: Sıfır komisyon---

Piyasaları karıştıracak hamle: Sıfır komisyon

Piyasaları karıştıracak hamle: Sıfır komisyon
03 Aralık 2021 - 11:40 borsagundem.com

AJ Bell perakende yatırımcıları çekebilmek düşük komisyon vadeden yeni bir borsa ticaret uygulaması başlatıyor. Uygulama yeni nesil yatırımcıların birikimlerinden faydalanmayı hedefliyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Andy Bell, perakende yatırımcılardaki nesiller arası bir değişimden faydalanmayı planladığını açıkladı. Financial Times’ın haberine göre ünlü girişimci İngiltere pazarına hakim olan büyük yatırım platformlarında "ortalığı karıştırmaya" niyetli.

1995 yılında AJ Bell fon alım-satım girişimini başlatan ünlü iş insanı, şirketinin perakende yatırım hizmetlerinin şimdilerde genç müşterilere hitap eden daha düşük maliyetli mobil uygulamalarla rekabet ettiğini açıkladı. Bell röportajında, “10 yıl sonra bir gün yandığımızda bu müşterilerin başka bir platforma gittiğini ve treni kaçırdığımızı görmek istemiyoruz” ifadelerine yer verdi.

Bell ‘daha genç bir kitleye’ ulaşmak ve daha önce hiç yatırım yapmamış olan insanlara erişmek amacıyla gelecek yılın başlarında Dodl isimli bir borsa ticaret uygulaması başlatacaklarını duyurdu. Sıfır komisyonlu yatırım uygulamasıyla Bell yeni nesil yatırımcılara erişmeyi hedefliyor.

Ünlü yatırımcı söz konusu stratejik yatırım hamlesine rağmen perakende yatırımcılar için oluşturulan aracı kurumlar konusundaki endişelerini de dile getirdi. Aracı kurum maliyetlerinde tabana doğru olan bir yarışın şirketler için sürdürülemez hale gelebileceğini ve uzun vadede yatırımcılara zarar verebileceği konusunda uyardı. Bell, “Birçok endüstride kısa vadeli fiyatlandırma savaşı var. Buradaki asıl sorunun tam olarak bu olduğunu düşünmüyorum” dedi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Robinhood gibi düşük maliyetli borsa komisyon şirketlerinin ortaya çıkmasıyla, sıfır komisyonlu ticaret sunma yarışında birçok şirket komisyon oranlarını düşürdü. Yöneticiler, "komisyon sıfır" modelinin İngiltere'de tutunmasının çok zor olduğu konusunda ısrar ediyor. ABD'nin aksine, İngiltere'deki komisyonculuk şirketleri hisse alım satım gerçekleştirmeleri karşılığında piyasa düzenleyicilerden ödeme alamıyorlar.

Dodl’ın modelinde ise müşteriler portföylerinde yıllık yüzde 0,15'lik bir ücret ödeyecek, ancak işlem ücreti ödemeyecekler. Söz konusu ücret, AJ Bell'in standart hisse senedi işlem hesabında yılda yüzde 0,25 ve hisse senedi ticareti başına 9,95 sterlin olarak ödeniyordu.

Özellikle ABD'de volatilitesi yüksek ticaret platformlarının yükselişi, bu ücretsiz uygulamaların spekülatif borsa ticaretini teşvik edebileceği endişelerine yol açıyor. Ancak Bell, yeni uygulamanın spekülatif yatırımcılar için olmayacağında ısrar etti. Bell uygulamada günde sadece bir kez işlem yapılabileceğini söyledi.

Bell Perşembe günü yaptığı konuşmada, şirketinin eylül ayına kadar olan yıllık finansal bilançosunu da yorumladı. Bilanço raporunda, müşterilerinin Kovid-19 kısıtlamaları sırasında harcamalarını zorunlu olarak kısmasından kaynaklanan tasarruflarla ve boş zamanların artmasıyla rekor seviyede yeni müşteri ve varlık büyümesi görüldüğü ve vergi öncesi kârda yüzde 13'lük bir artış kaydedildiği belirtildi.

İndirimli fiyat seçeneği sunmanın AJ Bell'in ana tüketici platformu Youinvest'i baltalayacağı endişelerini paylaşan Bell, “Kesintiye uğramaktansa kendi piyasamızı bozmayı tercih ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

Bell, Youinvest’in yeni müşterilerinin yaş ortalamasının 39 olduğunu ve 44 yaşındaki mevcut müşteri yaş ortalamalarından biraz daha genç olduğunu söyledi.

Ancak şirketin Dodl planı, perakende yatırımcıların tasarrufları için piyasadaki rekabetin yoğunlaşması sonucu ortaya çıkıyor. AJ Bell'in rakibi Interactive Investor Perşembe günü varlık yöneticisi Abrdn tarafından satın alımını kesinleştirdi.

Interactive Investor, geçen ay aylık 5 sterlin sabit ücret karşılığında müşterilerine beş adede kadar "arkadaş ve aile" hesabı verebileceğini açıkladı. Bu beş hesap üzerinden müşteriler hisse senedi ve fon yatırımlarını satın almanın yanı sıra vergi korumalı yatırım araçlarına girilmesine de izin verilecek.

AJ Bell’in start-up rakipleri de piyasada zemin kazanmaya başladı. Kısa bir süre önce varlıkları 1 milyar sterlini aşan Freetrade, bir sonraki fon yatırımı turunda değerlemesini 650 milyon sterlinle iki katına çıkarmak istiyor. Şirket daha fazla nakit üzerinden büyümeye yatırım yapmayı hedefliyor. Freetrade tıpkı Dodl’ın iş planında olduğu gibi peşin ücret talep etmiyor. Şirket bunun yerine, döviz ücretlerinden ve aylık premium abonelik hizmetinden gelir elde etmeyi hedefliyor.

Robinhood üçüncü çeyrekte beklentileri yakalayamadı

 

Çinli mobil ulaşım şirketi, New York Borsası’ndan çekiliyor

 

İngilizler Türkiye’nin dijital sağlık sistemine talip oldu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)