E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasaları hayata döndürecek 4 adım---

Piyasaları hayata döndürecek 4 adım

Piyasaları hayata döndürecek 4 adım
31 Mart 2020 - 09:53 borsagundem.com

Korona virüsle ekonomik mücadelenin nasıl olacağı halen tartışılıyor. Uzmanlara göre Wall Street'teki kriz sürecini bitirecek dört adımdan ilkine çoktan ulaşıldı

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

2015 yılını Dow Jones 17.425 puanla kapatırken Pensilvanya Üniversitesi Wharton İşletme Okulu’nda finans profesörü Jeremy Siegel Dow Jones’un 20 bin barajını aşacağını söylemişti. Öngörüleriyle dikkat çeken finans profesörü küresel piyasalarda pazartesi günü hissedilen pozitif havanın, zorlu geçen bir ayın ardından boğa piyasasının başlangıcı anlamına gelebileceğini söyledi.

Pazartesi günü Dow Jones endeksi 690 puanla %3,2 yükseldi ve seansı 22.327 puanla kapattı. S&P 500 endeksi de %3,4 yükselerek 2.626 puana ulaştı. Dow Jones ve S&P 500 geçtiğimiz beş seansın dördünde yükseliş gösterdi. Fakat bu yükselişe rağmen halen şubat ayı ortaları seviyelerinin oldukça aşağısındalar. Dow Jones 16 Şubat tarihine oranla %24,45 S&P 500 ise pik yaptığı 19 Şubat tarihine oranla %22,43 geride. Nasdaq endeksi ise tüm zamanların en yüksek kapanışını yaptığı şubat ayındaki yükselişine oranla %20,81 düşüşte.

Jeremy Siegel CNBC’ye verdiği röportajda endekslerin yükselişe geçişini 4 adımın belirleyeceğini söyledi ve bu 4 adım sonrasında 23 Mart tarihindeki keskin düşüş sonrasında Nasdaq’ın %15,1 Dow Jones’un %20,13 ve S&P 500’ün %17,6 oranla yükselmesini beklediğini yazdı.

Siegel’e göre bu dört adım sırasıyla malî ve para politikası teşvikleri, virüsün yükseliş eğrisinde yavaşlama, aşı ve tedavi son olarak da ekonomik normalleşme için tarih verilmesi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın 2.28 trilyonluk teşvik paketi ve ABD Merkez Bankası’nın para politikası önlemlerinin ardından büyük oranda mali ve para politikası teşvikleri adımının aşıldığını belirten Siegel, ikinci adımın geçilmesi için daha fazla çalışılması gerektiğini ifade etti. Dördüncü adıma ulaşabilmek için ikinci maddenin çok önemli olduğunu belirten Siegel eğer eğri kontrol altına alınabilirse ABD ekonominin kapanan kısımlarının tekrar açılabilmesi için standartlar belirleyebileceğini belirtiyor. Siegel’a göre bu standartların belirtilmesini kapsayan dördüncü adım ekonomideki belirsizliğin ortadan kalkmasına yardımcı olup uzun vadeli planlar yapılmasına destek olacak.

Pazartesi günü ABD Başkanı Donald Trump’ın sosyal mesafe uygulamalarını 12 Nisan’dan 30 nisana kadar uzatması kararı, Trump’ın korona virüsü daha fazla ciddiye almaya başladığı yorumlarına neden olup piyasalarda yükselişin oluşmasını sağlamıştı. Amerika Birleşik Devletleri’nde 157 bin kişiye korona virüs teşhisi konuldu. Trump Pazar günü piyasaların haziran ayına kadar toparlanacağını açıklamıştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mehmet Baydar31 Mart 2020 12:51

    Bu kriz, onbinlerce ölümün sebep olduğu bu krizden 8-10 ayda çıkılması imkansız. şirketlerin almakta olduğu darbe onları mali açıdan da zayıflatacaktır yeniden canlandırma politikaları bilinenden farklı olmazsa ki, kriz sebebiyle insanların davranışları çok değişecektir, ekonomik canlanma yılları bulacaktır. Diyorlar ya, hiç bir şey eskisi gibi olmayacaktır,işte mesele bu

  • &&&& ^^^^ &&&&31 Mart 2020 10:58

    sürekli bu haber ve aynı kişi bir kaç gündür çıkıyor sanki ara gaz veriliyor.daha önceki kriz türülü olaylarda borsayı önce yükseltmişler sonra bir iki kat çakmışlar.

  • Sercan31 Mart 2020 10:15

    Demekki ilk adım dayız. Ikinci, üçüncü ve dördüncü adımlar var deniyor. En basitinden her adım 1 ay sürse bu sürecin bitmesi nerden baksan en az 4 ay sürebilir demek istemiş diye algıladım ben. Tabi uzama ihtimali de var bu işlerin. Umarım fazla sürmez. Bu benim iyi ongorum oluyor.