E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalarda tek parti coşkusu---

Piyasalarda tek parti coşkusu

Piyasalarda tek parti coşkusu
03 Kasım 2015 - 05:01 borsagundem.com

1 Kasım seçimleriyle siyasi belirsizlik net bir şekilde ortadan kalkınca piyasalar bayram havası yaşadı. TL yüzde 5 değer kazandı, faiz geriledi

7 Haziran'daki genel seçimlerden tek başına iktidar çıkmaması ve koalisyon çabalarının sonuçsuz kalmasıyla yaşanan siyasi belirsizliğin kaosa soktuğu ekonomi 1 Kasım'da AK Parti'nin tek başına iktidarı elde etmesiyle toparladı. Konuyla ilgili Şebnem Turhan'ın Hürriyet'te yer alan haberi şöyle:

AK Parti’nin 1 Kasım seçimlerinde tek parti iktidarıyla çıkmasını Türkiye piyasaları büyük coşkuyla karşıladı. Türk Lirası dolar karşısında 7 yılın en sert yükselişini gerçekleştirdi ve dolar 2.7582 liraya kadar inerek 3 ayın en düşük seviyesine geriledi. Cuma günü dolar 2.9152 lira seviyelerindeydi. Borsa İstanbul yüzde 5.35 yükselişle güçlü bir açılışla 83 bin 653 puandan güne başladı. İki yıllık gösterge tahvil faizi ise cuma gününe göre yaklaşık yüzde 3.54 düşerek yüzde 9.60’a kadar indi. Dolar serbest piyasada günü 2.8080 liradan kapatırken Borsa İstanbul yüzde 5.4 yükselişle 83 bin 693 puandan günü tamamladı. Dünya piyasalarında Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) aralık ayı toplantısında faiz artırma ihtimalinin fiyatlandığı dün Türkiye piyasaları seçim sonuçlarıyla pozitif ayrıştı. Gelişen ülkelerin para birimleri dolar karşısında dün yüzde 0.24-0.64 seviyelerinde değer kaybetti. Türk Lirası ise yüzde 3.65 ile dünyada dolar karşısında en çok değer kazanan para birimi olmayı başardı.

REFORMLAR İZLENECEK

Siyasi belirsizliği geride bırakan piyasalar şimdi ilk olarak gözünü yeni hükümete dikti. Ardından ise Amerikan Merkez Bankası süreci gelecek. Meksa Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Figen Özsavcı tek parti iktidarının 7 Haziran seçimlerinin en pozitif senaryosu olduğunu hatırlatarak şöyle konuştu: “1 Kasım seçiminde ise anketler hep koalisyona işaret ediyor. Piyasalar için sürpriz oldu ve fiyatlananın dışında sonuç gerçekleşti. Çok sert yukarı reaksiyon verdi piyasalar zaten ne sonuç çıkarsa çıksın negatif değildi ama bu çok büyük bir coşku yaşandı. Siyasi gündemimizde eskisi kadar yer tutmayacak ama bunun yerini ekonomiye kim bakacak sorusu gelecek. Yapısal reformların takvimlendirilmesi ve uygulamaya konma sürecinin belirlenmesinin ardından Türkiye’nin ekonomik veri seti yurtdışına dönecek. Fiyatlama bir miktar normalleyecek. Sonrasında akıbetimizi ise FED belirleyecek. Dün dışarıda dolar güçlenirken Türkiye’de değer kaybetti pozitif ayrıştık. 2.73-2.86 lira bandında doların hareketi var. 2.86’nın üzerine çıkmadıkça aşağıya doğru hareket olacaktır.”2 yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 9.60’a kadar inerek temmuzdan bu yana en düşük seviyeye geldi. Cuma günü faiz yüzde 10.18 ile çift hanedeydi. 10 yıllık tahvil faizi ise yüzde 9.24’e düşerek Nisan 2015’ten bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. Türkiye’nin 5 yıllık kredi iflas takası primi (CDS) ise cuma gününe göre sert bir düşüşle 235 baz puana gelerek ağustos başından bu yana en düşük seviyeyi gördü. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, genel seçim sonuçlarının kısa vadede siyasi belirsizliği azalttığını, ancak kredi notuna temel etkiyi yeni hükümetin ekonomi politikalarının belirleyeceğini söyledi.

Altında sert düşüş

DOLARDAKİ sert düşüş ile gram altın fiyatları da 101.30 ile iki buçuk ayın en düşük seviyesine geriledi. Altının ons fiyatı ise yatay bir seyirle 1.142 dolardan işlem gördü. Ekonomistler, altının gram fiyatının 102.3 seviyesinin önemli destek konumunda olduğunu, bu seviyenin altında 100 lira seviyesinin gündeme gelebileceğini dile getiriyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)