E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalarda sürprizler dolu bir hafta yaşandı---

Piyasalarda sürprizler dolu bir hafta yaşandı

Piyasalarda sürprizler dolu bir hafta yaşandı
06 Eylül 2014 - 17:54 borsagundem.com

Bu hafta piyasalar kur, faiz, ECB ve ABD verileriyle dalgalandı

''Hafta başında ABD tatili ile birlikte piyasadaki işlem hacimleri düşerken dolar/TL haftaya sakin başladı. Dolar/TL paritesi 2.16’nın altında haftaya başlarken  sepet bazında TL 2.49 düzeyinde işlem gördü. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun TBMM'ye sunduğu 62. Hükümet Programında ekonomiye ve Merkez Bankası'na dair piyasa istekleriyle uyumlu hedeflerin yer alması TL'yi destekledi. 13 Temmuz 2016 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi ise haftaya %9.06 düzeyinde başladı. Öte yandan, 20 Mart 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin faizi ise %9.12 düzeyindeydi.

Salı günü ise Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yeni önlemler alabileceğine dair azalan beklentilerin ardından, Avrupa ülkelerinin Rusya'ya yeni yaptırımlar uygulamaya başlayabileceği yönündeki açıklamaların küresel piyasalarda bozulmaya neden olmasıyla kur ve faiz yükseldi. Dolar/TL 2.17’nin üzerine yükselirken  gösterge tahvilin bileşik faizi %9.16’ya çıktı. Öte yandan, yüksek İTO enflasyon verisinin TÜİK'in açıkladığı Ağustos ayı enflasyonunun beklentilerin üzerinde gelebileceği endişesi yaratmasına karşın 3 Eylül’de açıklanan TÜFE'nin geçen ay çok yüksek gerçekleşmemesi ardından faizler hafif geriledi.

Rusya ve Ukrayna tarafından gelen açıklamaların küresel risk iştahını artırması da dolar/TL’de gerilemeye neden oldu. Dolar/TL 2.17’lerden 2.15’lere indi. Enflasyon verisi öncesi %9.17 seviyesinde olan 24 Temmuz 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvil faizi veri sonrası %9.09'a geriledi. Veri öncesi %9.10 seviyesinde olan 13 Temmuz 2016 itfalı 2 yıllık gösterge tahvil faizi ise ilk tepki olarak %9.22'ye yükseldikten sonra yüzde %9.06'ya kadar geriledi. 
   
Perşembe günü ise Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) para politikası kurulu toplantısında varlığa dayalı menkul kıymet (ABS) ve ipotekli tahvil (covered bond) alımı öngören planı görüştüğü haberiyle başlayan dolar/TL'deki düşüş ECB'nin faiz indirim kararı ile hızlanırken, kur Ağustos ortasından beri ilk kez 2.15 seviyesinin altını gördü, 10 yıllık tahvil faizi de %9’a geriledi. İki yıllık tahvil faizleri de %9’un altını gördü.

Aynı gün akşam saatlerinde ise kur ve faizler bir miktar yükseldi. Haftanın son gününde ise kur güne yükselişle başlarken  piyasalar ABD tarım dışı istihdam verisi ile Ukrayna ve Rusya'nın Minsk'te yapacağı ateşkes görüşmesine odaklandı. Dolar/TL haftanın son gününde ABD’den gelecek tarım dışı istihdam verilirinin oluşturduğu tedirginlikle tekrar 2.17’li seviyelere çıkarken  gösterge tahvilin bilesik faizi %9.05 düzeyinde seyretmekte. Beklentilerden daha düşük gelen ABD tarım dışı istihdam verisinden  sonar dolar/TL tekrar 2.16’ya geriledi. On yıllık tahvilin gösterge faizi ise %8.88’e kadar geriledi. İki yıllık tahvilin bileşik faizi ise %8.90 düzeyine düştü. 
   
Sonuçta 29 Ağustos’da Merkez Bankası kurlarıyla 2.1623 olan dolar/TL paritesi, 5 Eylül’de 2.1674 TL’ye çıktı  2.8502 TL düzeyinde olan euro/TL paritesi ise 2.8071 TL’ye geriledi. 29 Ağustos’da %9.06 olan gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi ise bu haftanın son günü %8.89’a geriledi. 
   
Döviz, petrol ve altın fiyatları


Döviz: Euro Ukrayna'daki durumun kötüleşmesinin ardından hafta başında dolara karşı geriledi. Dolar karşısında euro 1.3127'ye kadar düştü. Dolar/yen paritesi ise haftaya 104’ün üzerinde başladı. Euro Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Perşembe günkü toplantısı öncesindeki belirsizlikle dolar karşısında hafta içinde 1.3117’ye kadar geriledi. Dolar ABD'de açıklanan güçlü veriler ve bunun ardından Hazine tahvili getirilerinde görülen artış sonrasında para birimleri sepeti karşısında 14 ayın en yüksek seviyesinde işlem gördü. Dolar hafta içinde yende görülen satışlar ve İskoçya'da yapılacak bağımsızlık referandumuyla ilgili anketlerin sonuçlarına bağlı olarak sterlinin değer kaybetmesinden de destek buldu. Dolar/yen paritesi hafta içinde 105’in üzerine yükseldi. Ukrayna'daki ateşkes planına dair haberler hafta içinde euroya bir miktar destek sağladı  ancak Ukrayna Başbakanı Arseny Yatseniuk'un planı reddeden açıklamaları yatırımcılarda henüz bir anlaşmaya uzak olunabileceği algısı yarattı. Perşembe günü ise ECB’den gelen sürpriz 
adımlardan sonra euro/dolar paritesi 1.30’un altını gördü ve euro/dolar paritesi 1.2920’ye kadar geriledi.

Haftanın son gününde de Euro, dolar karşısında 14 ayın en düşük seviyesine yakın işlem gördü. Dolar/yen ise 105’in üzerindeki seyrin sürdürdü. Beklentilerin bir miktar altında gelen tarım dışı istihdam verisi euro/dolar paritesini hafif yükseltirken  dolar, yene karşı da hafif değer kaybına uğradı. Cuma günü itibariyle Euro/dolar paritesi 1.2970  Dolar/yen paritesi 104.90 düzeyindedir.

Petrol: Brent petrolünün varili haftaya 103 dolar civarında başlarken, ABD ham petrolünün varil fiyatı Ağustos'ta tüketici güveninin yedi yılın en yüksek seviyesine ulaştığını gösteren verinin ardından 96 dolara doğru yükseldi. Petrol arzının bol miktarda olması ve talepteki yavaşlama petrol fiyatları üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Brent ham petrolünün varil fiyatı, OPEC üyesi petrol üreticisi ülkelerden Libya ile ilgili endişelerin talep artışının yavaşlaması konusundaki kaygıları dengelemesiyle haftanın ilerleyen günlerinde 101 doların altına geriledi  ABD ham petrolü de 93 dolara düştü. Brent petrolündeki kayıplarda Çin'de ve Avrupa'da petrol talebinin yavaşlayacağı beklentisi ve arzın yüksek seviyede olmasıyla ilgili endişeler etkili oldu. Daha sonra Bent petrolü 103 dolara doğru tekrar yükseldi. Ancak ECB kararlarından sonra doların yükselmesi Brent petrolünü olumsuz etkiledi. Haftanın son gününde de Brent petrolü 102 doların altına inerken, ABD hafif petrolünün fiyatı ise bu ülkedeki petrol ve benzin stoklarının düşmesiyle 94 doların üzerine yükseldi. Cuma günü itibariyle Brent ham petrolünün varili 101.75 dolar düzeyinde  ABD hafif ham petrolünün varili 94.45 dolar civarında seyretmektedir.
   
Altın


Altın fiyatları hafta başında Ukrayna kaynaklı jeopolitik gerginliklere rağmen ons başına 1300 doların altında seyretmeye devam etti. Altın hafta içinde dolardaki yükselişten de olumsuz etkilendi ve altının ons fiyatı 1270 doların altına geriledi. Doların güç kazanması, borsalardaki düşüş ve Ukrayna gerginliğiyle gelen güvenli liman alımlarını bastırdı. Dolardaki yükseliş ve ABD'de açıklanan güçlü veriler altının güvenli liman olma özelliğini olumsuz etkiledi. Perşembe sabahı altın fiyatları Asya'dan gelen teknik ve fiziki alımlarla yükseldi ve 1270 doları geçti. Ancak ECB kararlarının açıklanmasından sonra fiyatlar dolardaki sert yükselmeyle birlikte 1265 doların altına inerek yaklaşık üç ayın en düşük seviyesine geriledi. Cuma günü itibariyle altının spot fiyatı ons başına 1267 dolar civarındadır.

Haftaya piyasalarde neler bekleniyor?

Haftaya Temmuz sanayi üretimi, ikinci çeyrek GSYH büyümesi ve Temmuz cari işlemler açığı açıklanacak. Temmuz ayında sanayi üretiminde gerileme beklenirken  cari açığın da daralacağı tahmin edilmekte. Özellikle ikinci çeyrek büyüme verisi ekonominin bundan sonraki gidişatı açısından önem taşıyor  beklentimiz ikinci çeyrekte büyümenin %3’ün altında kalacağı yönünde. Sonuçta, önümüzdeki hafta piyasalar yurtiçi verilere odaklı bir seyir izleyebilir. Özellikle büyüme ve cari açık verileri önem taşımakta. Diğer taraftan, Ukrayna’daki gelişmeler ve Euro Bölgesi ile ABD verileri izlenecek. Bu çerçevede, dolar/TL paritesinin 2.15-2.18 aralığındaki seyrinin devam edeceğini düşünüyoruz. Gösterge tahvilin bileşik faizinin ise %9.00-9.15 aralığında hareket edeceğini tahmin ediyoruz.''

T-BANK

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)