E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalarda karamsarlık devam edecek mi---

Piyasalarda karamsarlık devam edecek mi

Piyasalarda karamsarlık devam edecek mi
30 Mayıs 2022 - 08:27 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.


Haftalar boyunca devam eden karamsarlık geçen hafta ortadan kalkıp risk iştahı da açılınca piyasalar nefes aldı. Dolar endeksi neredeyse 1 ay sonra ilk kez 101,43'e kadar düşerken, ECB'nin politika faizleri konusundaki daha agresif duruşu da Euro / usd paritesini de yine 25 Nisan’dan bu yana ilk kez 1.0765$ seviyesine çıkardı.

ABD 10 yıllık Hazine getirileri %2.73 ile bir önceki haftaya göre on puan düştü ki bu da bir önceki haftaya göre on puan daha düşük seviye.

Tahvil fiyatları üzerinden Çarşamba günkü tutanaklara baktığımızda da yatırımcıların, Fed'in önümüzdeki aylarda ne yapacağına dair iyi bir fikre sahip( 50+50 faiz artışı ) olduklarını ve enflasyonu düşürmeye yönelik ilan edilen çabalarının ötesine geçeceğini düşünmediklerini (Fed'in ciddi bir resesyondan kaçınmak için politikasını sıkılaştırma konusunda daha katı/emin beklemeyelim görelim) anlamaktayız ki bu da geçen hafta hem politika yapıcılar hem de yatırımcıların aynı tarafta olmasıyla
piyasaların pozitif olmalarını sağladı. Kötü haberlerin çoğu artık fiyatlanmış gibiyken, sadece daha kalıcı bir durgunluk, piyasayı bir basamak daha aşağı çekebilir. Bir basamak dememiz de haftalar süren satışlar sonrasında piyasaların tarihsel ortalama değerine geri dönmesinden kaynaklanmakta. Küresel piyasalara bu hafta ABD tarım dışı istihdam verisi damga vuracak. Cuma günü açıklanacak Mayıs ayı verisinin aylık 325k artış ve işsizlik oranının da %3,5 seviyesinde gerçekleşmesi
bekleniyor.

Çin’de Salı ve Çarşamba günleri açıklanacak PMI verileri uygulanan ‘sıfır Kovid’ politikasının ekonomi üzerindeki etkilerini gösterecek. Euro Bölgesi’nde Nisan ayında yüzde 7.4 olan enflasyonun Mayıs ayında artışını sürdürerek yüzde 7.6 ile yeni rekor kırması bekleniyor.

Yurt içinde Salı günü 1Ç22 büyüme verisi ki %7.20 büyüme beklenmekte. Cuma günü de TUİK’den Mayıs TÜFE ve YU-ÜFE’yi takip edeceğiz. Beklentimiz yıllık enflasyonun %77’ye çıkması yönünde. Piyasa beklentisi ise %74’de.

Goldman: Bataryada kullanılan metallerdeki boğa piyasası sona erdi

 

Petrol fiyatları 2 ayın zirvesinde

 

Günün önemli şirket haberleri 30/05/2022

 

Piyasalar için kritik zirve başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bik30 Mayıs 2022 09:09

    Uzun vadede borsaları karamsallığa iten neden çok. FED ve ECB'nin faiz artışları, tahıl sevkiyatı ve enerji konusunda Avrupa'nın yaşadığı sorunlara yeni çözümler arayışı.