E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalarda günden kalanlar---

Piyasalarda günden kalanlar

Piyasalarda günden kalanlar
09 Mart 2012 - 17:42 borsagundem.com

İMKB, tarım dışı istihdam versi sonrası EURUSD paritesindeki düşüşle beraber gün içi en düşük düzey olan 59.158 seviyesine geriledi

TSİ 08.00’de Yunanistan’ın gönüllü borç takasına katılım oranı açıklandı, katılım %85,8 olurken takasa 172 milyar euro tutarında tahvil katıldı. Süreçte Zorunlu Katılım Klozu (CAC) işletilecek ve takas çağrısı (CAC) uygulandıktan sonra katılımın % 95.7’ye ulaşacağı bildirildi. Almanya Maliye Bakanlığı da Yunanistan’ın borç takasının sürdürülebilir borç durumuna doğru atılmış büyük bir adım olduğu açıklamasını yaptı. Euro Bölgesi takas operasyonunda özel sektöre tahvil borçlarının yüzde 53,5'ini silen Yunanistan'a 35,5 milyar euroyu serbest bıraktı. Yunanistan, serbest bırakılan fonlardan 30 milyar euroyu borç takasına katılan banka ve finans kuruluşlarına aktaracak, kalan 5,5 milyar euroyu ise faiz ödemelerinde kullanacak.
Dün Yunanistan’ın gönüllü borç takasına katılıma ilişkin iyimserliğin etkisiyle %2’nin üzerinde değer kazancıyla günü tamamlayan Avrupa borsaları, Yunanistan’ın gönüllü takasına %85,8 katılım gerçekleşmesi sonrası güne hafif alıcılı yatay açılış yaptı. Gönüllü katılımın %85,8’de kalması , CDS piyasasının çalışması için ISDA kararının beklenmesinin yarattığı tedirginlikle gün boyu kendini –ABD’de açıklanan Tarım Dışı İstihdam verisi sonrasında bile – kendini göstererek Avrupa borsalarında yükselişlerin sınırlı kalmasına neden olduysa da Avrupa borsaları kapanışa doğru S&P’nin ABD ekonomisi ve kredilere tehditlerin dengelendiği veya azaldığı yönündeki açıklamalarından moral bularak sakin seyrini yükseliş trendine çevirmiştir. Gün sonuna doğru ise uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings Yunanistan’In uzun vadeli kredi notunu C’den RD’ye (sınırlı temerrüt) indirdi. RD seviyesinde not Yunanistan'ın temerrüte düştüğünü işaret ediyor. Fitch, Yunanistan'ın kısa vadeli notunu ise C olarak korudu. Uluslararası piyasalarda Yunanistan’ın gönüllü borç takasına yüksek katılımın yanı sıra Çin’de enflasyonun yavaşlaması da etkili oldu. Çin’de enflasyondaki bu yavaşlama ve yanında düşüş kaydeden perakende satışlar ve sanayi üretimi büyüme teşviklerinin artabileceği algısı yaratarak parasal genişlemeye dair beklentileri artırıyor.
Hindistan Merkez Bankası da bugün munzam karşılık oranını %5,5’ten %4,75’e indirdi. Hindistan MB bu hamleyle bankacılık sistemine 480 milyar INR likidite sağlamayı amaçlıyor. Avrupa’daki veri akışına bakıldığında; Almanya’da Şubat ayında TÜFE (Final) beklentiyle uyumlu olarak %0,7 artış kaydetti (önceki %0,7), yıllık olarak ise artış %2,3 oldu. Almanya'nın Aralık ayında 12,9 milyar avro olan dış ticaret fazlası ocak ayında 13,1 milyar avroya çıktı. Türkiye’de yumuşak inişe işaret olarak algılanan sanayi üretim rakamlarının ardından bugün Fransa, İtalya ve İngiltere’de sanayi üretim verileri beklenmekteydi.Fransa’da Ocak ayında beklentilerin altında artış gösteren sanayi üretimine karşılık İtalya’da sanayi üretimi Ocak ayında %2,5 daralırken yıllık olarak %5 azaldı ve rakamlar beklentilerin üzerinde daralmaya işaret etti. İngiltere’de de sanayi üretimi Ocak ayında %0,4, yıllık olarak %3,8 daraldı. İngiltere’de yıllık sanayi üretimi Ocak ayında Kasım 2009’dan bu yana en büyük düşüşünü yaşamış oldu.
Avrupa bankalarının ECB’nin gecelik mevduat kolaylığına yatırdıkları ve 2 gündür azalma kaydeden tutar dün de gerileyerek 800,57 milyar euro olarak gerçekleşti. Söz konusu gerilemede Yunanistan’a ilişkin iyimser beklentiler de etkili oldu. ABD’de bugün Tarım dışı istihdam verisi beklenmekteydi. 210.000 olan beklentinin üzerinde Şubat ayında Tarım Dışı İstihdam verisi 227.000 olarak açıklandı. Şubat ayı İşsizlik Oranı beklentiyle uyumlu olarak %8,3 olarak gerçekleşti. ABD’de ticaret açığı ise Ocak ayında 52,57 milyar dolar ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti (Bloomberg beklentisi 49 milyar dolar) ve Ekim 2008'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Dış ticaret açığının artmasında yabancı araç, bilgisayar ve gıda ürünlerine olan güçlü talebin etkili olduğu belirtildi. ABD’de bugün beklenen son veri de Ocak ayı Toptan Stoklar verisiydi, Ocak ayında toptan stoklar beklentilerin altında (beklenti %0,6) %0,4 olarak açıklandı.
TCMB 7 milyar TL’lik 16 Mart vadeli repo ihalesi, aylık repo ihalesi ve 27 Ocak 2016 itfalı 100 milyon TL tutarlı DİBS alım ihalesi açtı. Haftalık Repo ihalesinde teklif 28 milyar 369 milyon TL olurken, aylık repo ihalesinde ise teklif 18 milyar 350 milyon TL ve kabul edilen tutar 5 milyar TL oldu. TCMB’nin DİBS alım ihalesine ise 317 milyon TL toplam teklif gelirken kabul edilen nominal ve net tutar 100 milyon TL oldu. İhalede en düşük basit faiz yüzde 9.16, bileşik faiz yüzde 9.37 olarak gerçekleşti.
Güne %0,43 artışla 59.927 puandan başlayan İMKB‐100 endeksi ABD’de açıklanan Tarım Dışı İstihdam verisi sonrası ‐verinin iyi gelmesi sonucunun FED’in 3. tur parasal genişleme ihtimalini azalttığı algısına neden olarak doların değer kazanması sonucu‐ EURUSD paritesindeki düşüşle beraber gün içi en düşük düzey olan 59.158 seviyesine dek geriledi. Endeks haftanın son işlem gününü %0,66 ile 59.280 puandan tamamladı.
Güne başlarken 1,3260 seviyelerinden işlem gören EURUSD paritesi Yunanistan’ın gönüllü borç takasına katılım oranı sonuçlarının açıklanmasıyla gerilemeye başladı. ABD’de açıklanan Şubat ayı Tarım Dışı İstihdam verisi sonrası EURUSD paritesinde düşüş hızlandı, parite 1,3107 seviyelerine dek geriledi. Piyasa kapanışı itibariyle parite 1,3116 düzeyinden işlem görmekteydi.
Dolar/TL ise 1,77 seviyelerinde güne başladı, Yunanistan’ın borç takası sonuçları sonrası 1,78 düzeyinin üzerine yükselen parite ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam verisi sonrası değer kazanmaya devam etti. Parite piyasa kapanışı itibariyle 1,7865 seviyesinden işlem görmekteydi.
En çok değer kazanan ve kaybeden hisselere sektörler bazında bakıldığında XYORT %1,62, XTAST %0,59 ve XSPOR %0,30 değer kazanırken, XUTEK ‐1,89%, XELKT ‐1,06% ve XTEKS ‐
1,05% değer kaybetmiştir.
Hisselere yükselenler/ düşenler şeklinde bakıldığında yükselenler listesinde ilk beş hisse BTCIM %19,69, CMENT %11,37, BSOKE %10,81, AVIVA %8,97 ve ESEMS %8,74 şeklinde sıralanırken, düşenler listesinde ise ilk beş hisse OSMEN ‐7,83%, DYOBY ‐5,56%, IHMAD ‐5,14%, VKFYT ‐4,24% ve GEDIZ ‐4,00% şeklinde sıralanmaktadır.
TURKISH YATIRIM

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)