E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar Fed'i bekliyor---

Piyasalar Fed'i bekliyor

Piyasalar Fed'i bekliyor
20 Ekim 2013 - 08:36 borsagundem.com

Piyasalar, FED’den gelecek açıklamalara odaklanmış durumda. Tahvil alımlarında azalma olacak mı?

Piyasaların önümüzdeki dönemde yönünü yine ABD’den gelen açıklamalar belirleyecek. Özellikle ABD Merkez Bankası’nın (FED) aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımlarını ne zaman azaltmaya başlayacağı ve ne kadarlık azaltıma gideceği piyasalar için büyük önem taşıyor.
 GCM Menkul Kıymetler Genel Müdürü Alper Nergiz, “ABD ekonomisindeki öncü gösterge veriler, FED’i tatmin ederse kademeli sonlandırmaya bu yılsonundan önce başlayabilir. Aksi halde FED varlık alımlarını bu şekliyle bir süre daha sürdürebilir. Bu çerçevede önümüzdeki 1-2 ay içinde gelecek olan veriler, FED’in varlık alımlarını azaltma zamanını ve miktarını belirlenmesi açısından önem arz ediyor” diye konuştu.
‘Miktar önem taşıyor’
Piyasalar, FED’in tahvil alımlarını 10 milyar dolar tutarında azaltmasını bekliyor. Nergiz, “FED’in 10 milyar dolardan daha az tutarlar ile parasal genişlemesini kısmaya başlaması, bankanın daha küçük adımlar atmak istediği yönünde değerlendirilerek fiyat hareketlerinin derinliğinde belirleyici olabilir. 10 milyar dolardan daha fazla miktarda azaltıma giderse finansal araçların fiyatında farklı rüzgarların etkili olmasına neden olabilir” değerlendirmesinde bulundu.
Asya da gündemde
Piyasalarda ana gündemin FED olmaya devam edeceğini hatırlatan Nergiz, ancak yılsonuna doğru Avrupa ve Asya ülkelerinin de gündemi belirleyebileceğini kaydederek şunları söyledi: “Euro Bölgesi’nde İtalya başta olmak üzere siyasi belirsizlikler şimdilik aşılmış gibi görünse de, riskler halen göz ardı edilebilecek bir noktada değil. Bununla birlikte kıtanın itici gücü Almanya’dan eylüle ilişkin ekonomik göstergeleri beklentileri karşılamadığı görülüyor. Euro Bölgesi’nde ise istihdamda canlanma sinyalleri görülse de düşük enflasyon, ekonomik aktivitelerin yeterli düzeye çıkmakta zorlandığı ipuçlarını veriyor.”
 “Tarihinin en uzun resesyon döneminden bu yılın ikinci çeyreğinde büyüme ile çıkan Euro Bölgesi’nde kara bulutlar henüz dağılmış değil” diyen Nergiz şöyle dedi:?“ECB’nin bir faiz indirimi ya da geleneksel politikaların dışına çıkarak ekonomiye destek vermek için adımlar atmak istemesi, Euro Bölgesi’ni küresel piyasaların gündeminde yılın son çeyreği içerisinde üst sıralara taşıyabilir.”
Nergiz, Çin’de büyümenin ivme kaybetmesi, Japonya’daki uygulamaların da yeni yıla yaklaşılırken manşetlerde daha fazla yer almaya başlayabileceğine dikkat çekti.
En çok işlem euro/dolar’da
Alper Nergiz’in verdiği bilgilere göre, yatırımcılar en fazla euro/dolar, altın, gümüş, dolar/yen ve sterlin/dolar işlemleri yapıyor.
Ayda 30 milyar TL foreks işlemi yapıyor
GCM’nin aylık ortalama foreks işlem hacminin 30 milyar lira seviyesinde olduğu bilgisini veren Alper Nergiz, “Hacimsel bazda ve müşteri pazar payımız her geçen gün artıyor. Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği’nin en son açıkladığı resmi verilere göre, sektörün aylık işlem hacminin 254.6 milyar lira seviyesine çıktığını görüyoruz. İşlem hacminin yüksekliği göze çarpsa da bu hacmi oluşturan teminat tutarları oldukça düşük dolayısıyla işlem hacminin yüksekliğinin nedeni  kaldıraç” diye konuştu.
Şirket olarak, 2014 hedeflerinin pazar paylarını iki katlamak olduğunu belirten Nergiz, “Hali hazırda yaptığımız uluslararası bazı stratejik ortaklıklarımızı uygulamaya koymanın yanında sermaye tabanımızı 25 milyon lira seviyesine yükselterek finansal bir süpermarket olmak istiyoruz” dedi. AYFER YILDIZ-MİLLİYET

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)