E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalar destek arıyor---

Piyasalar destek arıyor

Piyasalar destek arıyor
09 Mart 2021 - 09:05 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende, "Ekonomilerin yeniden açılmasından faydalanacak olan bankacılık, sanayi ve ulaştırma ön plana çıkarken teknoloji firmaları satış baskısı altında kalmaya devam etti" denildi.

Haftanın ilk işlem günü fiyatlamaların temelinde ABD teşvik paketine yönelik gelişmeler bulunmaktaydı. ABD Senatosu 1.9 trilyon dolarlık teşvik paketini onaylamış yalnız yeni taslakta bazı değişikliklere gitmişti. Bu değişiklikler nedeni ile teşvik yasasının son hali yeniden Temsilciler Meclisinin onayına sunulacak. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Senato'dan bazı değişiklikler ile onay alan 1,9 trilyon dolarlık yeni koronavirüs yardım paketi için nihai oylamayı Çarşamba günü yapacaklarını bildirdi.

Tüm bu gelişmeler sonucu ABD tahvil getirileri günün ilk yarısında yükseliş kaydederek yeniden %1.60 seviyesinin üzerini test etti. Tabii bu durum ilk etapta ABD endekslerinde satışların görülmesine sebep olsa da risk alma iştahının enflasyon beklentilerine baskın gelmesi sonucu hisse senedi endekslerinde ralliler yaşandı. Bu sayede Avrupa endeksleri Kasım ayından beri en büyük yükselişini gerçekleştirirken ABD Dow Jones endeksi rekor seviyelerini test etti. Bu fiyatlamalarda özellikle döngüsel sektörler ön plana çıktı. Ekonomilerin yeniden açılmasından faydalanacak olan bankacılık, sanayi ve ulaştırma ön plana çıkarken teknoloji firmaları satış baskısı altında kalmaya devam etti. 

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen dün yapmış olduğu konuşmada; 1.9 trilyon dolarlık teşvik paketinin enflasyon oluşturacak kadar büyük olmadığını savundu.Mevcut teşvik paketinin başkan tarafından imzalanmasının ardından altyapı destek paketine döneceklerini söylemesi önemliydi.

Küresel ölçekte ABD dolarının değer kazanması, GOÜ para birimlerinde satış baskısının artmasına neden oldu. Yalnız Dolar/TL tarafında net olarak negatif ayrışma takip edildi ve 7.7900 seviyesine yaklaşan fiyatlamalar izlendi. Son gelen enflasyon verisinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesinin yanında TL tarafında oluşan negatif ayrışma ile TCMB’nin 18 Mart’a gerçekleştireceği PPK
toplantısına yönelik faiz artırım beklentilerinin güçlendiğini görmekteyiz (Kurum olarak şubat enflasyonu ile birlikte 100 baz puan artış beklentimiz paylaşmıştık)

Yeni günde veri akışı güçlü değil. Küresel ölçekte en önemli data Euro Bölgesi büyüme olacak. Ekonomin geçtiğimiz yılın son çeyreğine yönelik çeyreklik %0.3 ve yıllık bazda ise %5 daralması bekleniliyor.

Yurt içerisinde ise Fitch Ratings, bugün Türkiye ve Türk finansal kuruluşlarına ilişkin bir webinar düzenleyecek. Türkiye'nin kredi notundaki son gelişmelerin ve bunun Türk bankacılık sektörüne etkilerinin detaylı olarak tartışılacağı webinar, Türkiye saati ile 17.00'da başlayacak.

AC Asia ex, Japan % 0,54 alıcılı
S&P 500 % 0,80 alıcılı
Euro Stoxx 50 % -0,08 satıcılı

Yabancıların en fazla alım satım yaptığı hisse senetleri

 

Günün önemli şirket haberleri 09/03/2021

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)