E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasa faizleri yükseliyor---

Piyasa faizleri yükseliyor

Piyasa faizleri yükseliyor
05 Eylül 2013 - 15:55 borsagundem.com

AMB Başkanı Mario Draghi, bankanın faizleri "uzunca bir süre" daha düşük seviyede tutacağını söyledi

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, bugün açıklanan faiz kararlarının ardından basın toplantısı düzenledi. AMB, politika faizini değiştirmeyerek tarihi düşük seviye olan yüzde 0,5'te sabit tuttu. Banka, mevduat faizini de değiştirmeyerek, bulunduğu sıfır seviyesinde bıraktı. Reuters anketine katılan ekonomistler, AMB'nin politika faizini bulunduğu seviyede bırakmasını bekliyorlardı. Draghi, Euro Bölgesi ekonomilerinin yavaş yavaş toparlanmaya başladığı dönemde faizlerin Temmuz ayında ifade edildiği gibi "uzunca bir süre" daha düşük seviyede kalmaya devam edeceğini söyledi. AMB Başkanı, "Para politikamız gerek görüldüğü sürece genişlemeci olmaya devam edecektir" dedi.
EURO DÜŞTÜ
Draghi'nin açıklamaları sırasında Euro/dolar paritesi 1,3136'ya gerileyerek altı haftanın en düşüğünü gördü.
DARALMA HEDEFİNİ KÜÇÜLTTÜ
Euro Bölgesi'nin bu yılın ikinci çeyreğinde altı çeyrek art arda daraldıktan sonra ilk kez büyüdüğünü hatırlatan Draghi, 2013 için bölgenin daralma tahminini ise yüzde 0,6'dan yüzde 0,4'e indirdiklerini söyledi. Draghi, Euro Bölgesi'nde enflasyonun ise 2013'te yüzde 1,5, 2014'te yüzde 1,3 olmasını beklediklerini kaydetti.
KREDİ BÜYÜMESİ YAVAŞ, İŞSİZLİK YÜKSEK
Avrupa'da kredi büyümesinin hala yavaş olduğunu belirten Draghi, işsizlik oranlarının ise yüksek kalmaya devam ettiğini söyledi.
PARA MUSLUKLARI DİKKATLİ KISILMALI
Para piyasalarındaki gelişmelerin yakından takip edileceğini söyleyen Draghi, "Para politikalarının normalleşmesi dikkatli gerçekleştirilmeli" dedi.
SURİYE KONUSUNDA DİKKATLİYİZ
Draghi, Suriye kaynaklı jeopolitik riskler konusunda dikkatli olduklarını ifade etti.
AVRUPA'DA PİYASA FAİZLERİ YÜKSELİYOR
Fed'in varlık alımlarını azaltmaya başlayacak olmasının da etkisiyle Euro Bölgesi'nde piyasa faizleri yükseliyor. Draghi, geçen ay, faizlerin yükseleceğine dair piyasa beklentisinin yersiz olduğunu söylemişti. AMB Başkanı, faizi uzun süre düşük tutacaklarını belirtmişti. Ancak bu açıklamalar, piyasa faizlerindeki yükselişi durdurmaya yetmedi. AMB 2 Mayıs'taki toplantısında politika faizini 25 baz puan düşürerek yüzde 0,75'ten tarihi düşük yüzde 0,5 seviyesine çekmişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)