E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiPiyasa baskısı borç krizini önleyebilir---

Piyasa baskısı borç krizini önleyebilir

Piyasa baskısı borç krizini önleyebilir
27 Mart 2023 - 17:56 borsagundem.com

ABD ekonomisinde bir borç krizinin yaşanmasına kesin gözüyle bakılırken, olası bir krizden çıkılmanın mümkün olduğunu düşünenler de bulunuyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisi ve finans sisteminde yaşanan bankacılık krizinin, borç krizini tetikleyeceği düşünülüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, borç tavanındaki aciliyet, bankacılık kriziyle birlikte daha görünür hale gelmiş gözüküyor. Bunda, bankaların borç verme noktasında daha temkinli hale gelmesinin büyük payı bulunduğu kabul ediliyor.

Nakit akışı yavaşlayacak

Insider’dan Filip de Mott’un haberine göre, Stifel Baş Politika Stratejisti Brian Gardner, bankacılık kargaşası ABD ekonomisini ve federal gelirleri vururken, borç krizinin de kapıda olduğunu söylüyor.

Gardner'a göre, bankacılık kargaşası borç tavanındaki aciliyeti hızlandırma riski taşıyor. Bunun nedenleri ise, Silicon Valley Bank’in çöküşünün ardından bankaların borç verme konusunda daha temkinli hale gelmesi, ekonominin bir bütün olarak soğuması ve bunun da hükümetin aldığı gelir miktarını sınırlaması olarak öne çıkıyor.

Gardner, “Muhtemelen ekonomide bir yavaşlama, kredilerde bir miktar daralma göreceğiz. Dolayısıyla, hükümete gelen nakit akışları muhtemelen yavaşlayacak” diyor.

Olağanüstü önlemler

ABD, Ocak ayında 31,6 trilyon dolarlık borç sınırına resmen ulaştı ve Kongre, sınırı yükseltme konusunda çıkmaza girdi. O zamandan beri Hazine Bakanlığı, ABD borç ödemelerine hizmet vermeye devam etmek için ‘olağanüstü önlemler’ alıyor.

Ancak bu önlemlerin bu yaz sona ermesi bekleniyor. Epey sert şekilde bölünmüş bir Kongre'nin aksi takdirde feci bir temerrüde düşecek olan ABD ekonomisinde, daha yüksek bir borç limiti belirleyen yasayı geçirmesini sağlaması gerekiyor.

Gardner, borç tavanı son tarihinin aylar ya da haftalar geçmeden, kısa sürede yükseleceğini tahmin ediyor. Ancak Kongre, bu yıl içinde hem bankacılık krizini hem de borç tavanını ele alırken, daha dar olan zaman çerçevesi içinde riskleri artırmayı hala yeterli görüyor olabilir.

Gardner, “Zamanında bir anlaşmaya varamama ihtimali düşük. Muhtemelen bir anlaşmaya varılacak. Ancak bu ihtimaller, düşük de olsa rahatsız edici derecede yüksek” diyor. Gardner, “Bu süre ne kadar uzarsa, birinin yönetim ile Capitol Hill (ABD hükümet merkezi) arasındaki topu düşürmesi için bir hata yapma şansı da o kadar artar” şeklinde konuşuyor.

Piyasalardaki oynaklık sorunu çözebilir

Buna ek olarak, Gardner, bankacılık krizini ele alan herhangi bir yasanın, borç tavanını kaldıracak bir yasa tasarısına eklenebileceğini, bunun da tarihi bir temerrüdü önleme çabalarını daha da karmaşık hale getireceğini sözlerine ekliyor.

Kongre’nin öne sürdüğü bazı fikirler arasında FDIC'nin garanti edeceği mevduat seviyesinin genişletilmesi ve bankalar üzerindeki düzenleyici gözetimin sıkılaştırılması yer alıyor.

Taraflardan hiçbiri diğerine taviz vermezken Gardner, borsa oynaklığının Kongre'yi borç tavanı konusunda bir anlaşmaya varmaya zorlayacağını düşünüyor.

Gardner, 2011 yılındakine benzer şekilde, yatırımcıların ABD ekonomisinin bir temerrüde düşebileceğini fark etmeye başlamasıyla açmazın çözülebileceğini söylüyor ve şöyle noktalıyor: “Piyasadaki bu oynaklık, Kongre'yi nihayet harekete geçmeye gerçekten zorlayan şeydi. Çoğu zaman piyasa hareketi ve piyasa baskısı Washington'u harekete geçiriyor.”

Küresel borçlar 8 yıl sonra ilk kez geriledi

 

ABD Kongresi Bütçe Ofisinden 'borç limiti' uyarısı

 

ABD'de borç limiti krizi! McCarthy'den Biden'a çağrı

 

ABD hazinesi borçlanma tahminini revize etti

 

Cumhuriyetçilerden Biden'a 'borç limiti' uyarısı!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • xyz28 Mart 2023 09:57

    BİZİM BORSAYA BİR ŞEY OLMAZ.BİZİM KEMAL KILIÇTAROĞLU MUZ VAR ZATEN ANKET YAPTIRMIŞLAR % 85 İLE İKTİDARA GELECEĞİZ.AYRICA ALMAN BİLD GAZETESİDE BUNU TEYİT ETMİŞ.BİZİM KEMAL YAKIN TARİHTE LONDRA YA GİDİP SOROS UN TEFECİ BANKASI VAR İMİŞ BURADAN 100-500 MİLYAR DOLAR GETİRECEĞİNİ BASINA SÖYLEMİŞ İDİ.ARACI KURUMLAR ENDEKS 15 000 OLUR DİYE YORUMLARI VAR.